Upoznajte Maritozzo – slatki talijanski kruščić s dugom tradicijom koji osvaja Instagram
Upoznajte Maritozzo – slatki talijanski kruščić s dugom tradicijom koji osvaja Instagram

Upoznajte Maritozzo – slatki talijanski kruščić s dugom tradicijom koji osvaja Instagram

Slatki talijanski kruščić zvan maritozzo novi je trendi desert na Instagramu. Nije, doduše, riječ o novo osmišljenoj slastici, već o tradicionalnom talijanskom slatkom pecivu tipičnom za grad Rim, koje se može pronaći u gotovo svakoj rimskoj slastičarnici. Maritozzo čini blago izduženo, meko i slatko tijesto, nalik briocheu, koje je prerezano na pola i punjeno kremom od šlaga te posipano šečerom u prahu. Tijesto se radi od brašna, jaja, maslaca i meda, a mogu se dodati i pinjole, grožđice i kandirane naranče. Proces izrade nije jednostavan, ali konačan rezultat vrijedi truda.

Svoj “trenutak” ovaj desert trenutno ima i u Japanu, gdje postaje toliko popularan da ga se sve češće može pronaći u prodaji u slastičarnicama i trgovinama, a sve zahvaljujući japanskoj tv emisiji koja je prenjela priču o njemu. Maritozzo je isto tako popularan desert i u Australiji, a čini se, uskoro će biti i u cijelome svijetu, jer slike ove slastice preplavljuju Instagram! Ne čudi nas da je toliko pažnje pridano ovom slatkom talijanskom kruščiću, jer osim što je prekrasan, lagane je teksture, nije pretjerano sladak i težak i baš savršeno paše uz jutarnju kavicu.

Slastica s dugom tradicijom

Maritozzi su navodno jedna od najdugovječnijih rimskih slastica, koja datira još iz srednjeg vijeka. Ova je slastica s vremenom, naravno, dobila svoju moderniju varijantu, kako to i biva s hranom koja se tradicionalno jede kroz duga razdoblja. Danas su maritozzi manji nego što su nekoć bili i sve češće su okruglastog oblika. Uz to, kreme su različitih okusa i boja.

Tradicija je nekoć bila da dečko, odnosno budući muž (marito: muž) djevojci daruje ovo slatko pecivo kao znak svoje ljubavi, a u njega sakrije prsten!

Jedna od najslađih rimskih tradicija, maritozzi, stoljećima su bili tipično jelo za doručak, uz espresso, a i dan danas se najčešće jedu na upravo taj način.

Maritozzi u Zagrebu

Od prije nekoliko dana u ovoj slastici možemo uživati i u Zagrebu! Naime, Noel Bread&Deli ih je uvrstio u svoju ponudu i to u posebnom izdanju. Njihovi maritozzi dolaze u briošu s rogačem koji se puni slatkom kremom na bazi sirupa i džema od naranče, koje rade sami, te svilenkastom kremom od bijele čokolade s dodatkom cvijeta naranče. Svaki maritozzo ukrašen je arancinom, a ako još niste, svakako ih probajte!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori