Journal.hr

Sjajno priznanje: Tri hrvatska chefa našla su se na popisu najboljih na svijetu

U svijetu gdje je gastronomija postala više od hrane – spoj umjetnosti, znanosti i iskustva, jedan događaj svake godine okuplja elitu kuharskog zanata i slavi najbolje među najboljima. Riječ je o nagradi The Best Chef Award, prestižnom priznanju koje privlači pažnju javnosti, ali i kuharskih talenata diljem svijeta.

Danas, u vremenu kada sve više pažnje pridajemo iskustvu, priči iza hrane i održivosti, The Best Chef Award postaje ogledalo moderne gastronomije. Ona ne slavi samo tehničku vještinu, već i osobnost, autentičnost, viziju i poruku koju chefovi prenose kroz svoja jela. Sjajna je vijest da su se na listi najboljih 100 chefova iz cijeloga svijeta našla i tri iz Hrvatske – Hrvoje Kroflin iz zagrebačkog restorana ManO2, Deni Srdoč iz riječkog Neba i Marijo Curić iz dubrovačkog 360.

Hrvoje Kroflin
Deni Srdoč
Marijo Curić

Ponovljeni uspjeh

Dodajmo kako su se Srdoč i Curić i prošle godine našli na ovoj listi, dok je ovo bila četvrta godina za redom kako je Kroflin nominiran za ovu prestižnu nagradu.

Svaki od njih ove je godine osvojio oznaku Excellent i simboliku jednog noža, koju dobivaju chefovi s minimalno 20 posto maksimalnih bodova. Ova oznaka je priznanje iznimnom talentu i napornom radu koji su uložili kako bi predstavili hrvatsku kuhinju na najbolji način.

Ana Roš je ispisala povijest

Ovom prilikom vrijedi istaknuti i povijesni uspjeh slovenske chefice Ane Roš, koja je zauzela drugo mjesto. Ispred nje se našao samo Rasmus Munk iz danskog Alchemista. Top 3 najbolja kuhara svijeta zauzima Himanshu Saini iz Trèsind Studija u Dubaiju.

Za Anu Roš, to nije samo vrhunsko postignuće, već i potvrda njezinog inovativnog pristupa, kreativnosti i utjecaja na globalnu gastronomiju. Također, ono dodatno etablira njezinu Hišu Franko kao globalnu kulinarsku destinaciju.

Foto: Promo, Sanja Jagatić, Instagram (@marijocuric, @restaurant_mano2)