Teran Wine & Walk približit će čari terana svim ljubiteljima Motovuna i onima koji će to tek postati
Teran Wine & Walk približit će čari terana svim ljubiteljima Motovuna i onima koji će to tek postati

Teran Wine & Walk približit će čari terana svim ljubiteljima Motovuna i onima koji će to tek postati

Teran Wine & Walk, manifestacija klastera Sjeverozapadne Istre, 15. listopada okupit će brojne ljubitelje Motovuna i one koji će to tek postati. Riječ je o eventu koji će približiti enološke i gastronomske čari ovog gradića svima koji vole istraživati prirodne, povijesne i kulturološke ljepote dok uživaju u fantastičnom vinu i vrhunskim delicijama.

Što nas sve očekuje?

Zašto je teran u povijesti smatran sortom niže kvalitete te kako je trudom istarskih, a posebno motovunskih vinara došao do statusa jedne od nagrađivanijih sorti na domaćim i međunarodnim natjecanjima, posjetitelji će moći saznati kroz uživanje u vrhunskom teranu, ali i drugim sortama sjajnih lokalnih vinara: Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza i Roxanicha, uz gostovanje Vina Vorić iz Buja.

Uz fantastična vina, svi će posjetitelji na sedam okrjepnih stanica imati priliku kušati i gastro delicije vrhunskih ugostitelja: Miro Tartufi, Konoba Fakin, Istra Food Event & Fakin, Agroturizam Tikel, Konoba Pod Voltom, OPG Radošević i Vila Soši.

Osim što će približiti brojne čari ovog kraja svojim posjetiteljima, ova će manifestacija na vrlo efektan način obilježiti i ovogodišnje priključenje Motovuna klasteru Sjeverozapadne Istre, uz Grožnjan i Oprtalj, koji razvojem i ponudom takvih manifestacija privlači domaće i strane goste u ovaj dio istarskog poluotoka i izvan glavne sezone.

“Drago nam je da je prvi event koji organiziramo u sklopu klastera vezan uz gourmet sektor, pogotovo što promovira vinski turizam. Sjeverozapadna Istra je poznata po svojim vinima i vinarima, a vinski turizam predstavlja važan motiv dolaska u destinaciju, stoga se ova manifestacija savršeno uklapa u cjelokupni imidž klastera Sjeverozapadne Istre“, izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice općine Motovun te dodao:

Motovun je najpoznatiji srednjovjekovni gradić u unutrašnjosti Istre i poznata vinska destinacija, ali nudi i puno više od toga. Kroz 12 kilometara šetnje želimo pokazati sve njegove ljepote i predivan krajolik koji ga okružuje, a uz lokalne vinare predstavit će se i lokalni ugostitelji. Želja nam je pokazati sve što ovo područje čini posebnim.

Manifestacija za pamćenje

Start je predviđen u jutarnjim satima kod Winery & Design Hotel Roxanich čija se impresivna vinarija nalazi na pet podzemnih etaža. Staza dugačka 12 kilometara gotovo u cijelosti prolazi kroz vinograde i s nje puca prekrasan pogled na Motovun.

Šetnja po Parenzani, prolazak kroz tunel Motovun (222 metra), najduži tunel na trasi Parenzane, prolazak kroz pitoreskne vinograde do sela Bataji te kasniji dolazak do vrha Monte Šandrin obilježit će prve tri okrjepne postaje. Put će posjetitelje dalje voditi do mjesta Brkač, poznatog po arheološkim nalazima koji sežu u antiku te četvrte stanice u mjestu Rodeli.

Dolaskom do vrha brda Šublenta, kojim dominiraju crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta u 17. stoljeću, stoljetni hrastovi i vinogradi, ljubitelji terana ući će u završni dio staze u kojem slijedi posjet vinariji Tomaz te povratak na inicijalno mjesto okupljanja i završnu stanicu, vinariju Roxanich, gdje će za zabavu biti zadužen popularni DJ Shurki.

Informacije o prodaji ulaznica i sve novosti o manifestaciji pronađite na Facebook stranici eventa Istria Wine & Walk te službenoj web stranici klastera Sjeverozapadne Istre www.coloursofistria.com.

Foto: PR, David Matković, Deni Peršić

Učitati još
Zatvori