Sve tajne azijske kuhinje i gdje možete pojesti najbolja azijska jela u Zagrebu

Azijska kuhinja vrlo je popularna u cijelom svijetu. Čak i ako niste ljubitelj egzotičnih i drugačijih jela, sigurno barem jednu namirnicu ili jelo iz azijske kuhinje volite konzumirati. Iako se pod pojmom azijska kuhinja najčešće misli na kinesku, japansku, korejsku i dio indijske, ona obuhvaća i najlakše ju je podijeliti po geografskim područjima. Prvo područje čine države jugozapada – Indija, Pakistan, Šri Lanka i Burma; drugo zemlje sjeveroistoka – Kina, Japan i Koreja, a treće zemlje jugoistoka – Tajland, Laos, Kambodža, Vijetnam, Indonezija, Malezija i Singapur.

Karakteristike azijske kuhinje

Zajednički nazivnik svim tim kuhinjama je riža, a veliku ulogu igraju i začini. Curry je tako nezaobilazan u kuhinjama jugoistočne i jugozapadne Azije, dok se u Kini i Japanu rijetko koristi. U kineskoj, odnosno istočno-azijskoj kuhinji najviše se koristi ‘five spice’ mješavina začina, čije su količine i sastav bazirane na poznatoj kineskoj filozofiji balansiranja – jing i jang. Postoji više verzija pripreme ove mješavine začina, ali najčešća je ona koja sadržava jednake količine cimeta, klinčića, sjemenki komorača, sečuanskog papra i zvjezdastog anisa. Kineska kuhinja općenito ima 5 ključnih okusa koji moraju biti uravnoteženi prema tradicionalnoj kineskoj medicini – slatko, kiselo, slano, gorko i ljuto. Arome znatno variraju u različitim dijelovima Kine pa je sečuanska kuhinja poznata po ljutim začinima, hongkonška je slatka ili kisela, kuhinja na sjeveru je slana, a kuhinja južnjačke manjine kisela. Bijeli luk, čili papričice i đumbir nezaobilazni su u svim regijama, dok je tajlandska kuhinja specifična i po posebnom ribljem umaku.

Thai glass noodle salata

Dakle, svaka od navedenih kuhinja ima neke zajedničke karakteristike i stvari po kojima se razlikuju. Općenito možemo reći da je azijska kuhinja kao takva puna zdravih jela jer sadrži puno voća, povrća, ribe i morskih plodova. Karakterizira ju i minimalna termička obrada namirnica koja se sve više prakticira i u drugim kuhinjama jer omogućuje da namirnice maksimalno zadrže sve svoje hranjive sastojke i prirodan okus. Poznato je da se azijska jela najčešće spremaju u woku, tavi koja se upotrebljava za gotovo sve kuharske tehnike, od pečenja i prženja do dinstanja i kuhanja. Povrće i meso se prži kratko i na jakoj vatri. Na taj način povrće bude gotovo polusirovo, dok meso koje se koristi u jelima mora biti čisto mišićno meso, izrezano na tanke trakice.

Osim riže i začina, neizostavne namirnice u azijskoj kuhinji su i rezanci, zeleni čaj, orašasti plodovi i cjelovite žitarice, dok specifičan okus jelima daju i posebno pripremljeni umaci od kojih su najpoznatiji soja umak, slatko-kiseli umak, teriyaki umak i wasabi. Popularnost soja umak je odavno prešla granice istoka pa je danas sastavni dio svih nacionalnih i modernih kuhinja. Dobiva se fermentacijom soje uz dodatak soli i raznih drugih žitarica. Postoje mnoge vrste sojinog umaka, a najčešće se ističu shoyu i tamari (razlikuju se u sastojcima od kojih se proizvode, načinu proizvodnje, okusu, ali i povijesti nastanka). Ono što je Kinezima i Japancima soja umak, Vijetnamcima je Nouc mam koji je jedan od najkarakterističnijih elemenata vijetnamske kuhinje. Dobiva se fermentacijom minijaturnih inćuna, a koristi se kao začin u kuhanju te kao stolna sol.

Najpoznatija jela azijske kuhinje

Sushi i maki rolls

Postoji cijeli niz jela i namirnica koja su popularna diljem Azije, a ovdje ćemo ih spomenuti samo nekoliko. Vjerojatno najpoznatiji je sushi, tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom, koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Tu su i spring rolice, karakteristične za većinu azijskih zemalja, a radi se o prženom zamotanom tijestu punjenom različitim mesom i povrćem. Ovisno o zemlji, sastojci u spring rolicama mogu biti kuhani, sirovi ili blanširani, a najčešće su napunjene mljevenom svinjetinom, mrkvom, vlascem, češnjakom i shitake gljivama. Butter Chicken je jedno od najpoznatijih indijskih jela koje možete pronaći u gotovo svakom indijskom restoranu na svijetu, isto kao i Tikka Masala, jelo od komadića pečene marinirane piletine u začinjenom umaku od curryja.

Gdje pojesti azijsku hranu u Zagrebu?

Ako ste ljubitelj azijske hrane, adresa na koju se morate uputiti je odličan restoran hotela Hilton Garden Inn.

Restoran je fuzija hrvatskih, internacionalnih i najboljih azijskih jela pa će svatko pronaći svog favorita. Preporučamo da probate chicken wok, jedno od omiljenih jela, zatim originalni nepalski curry koji je zaista posebnog karakterističnog okusa, a nemojte preskočiti ni izvrstan Kali tuna steak od plavorepe tune.

Chicken wok
Thai Spicy chicken

Za sva jela je zaslužan nepalski chef Tika Sharma koji u Hilton hotelima u Zagrebu radi već godinu dana. Chef Tika je u Mumbaiju u Indiji diplomirao hotelski management nakon čega počinje raditi kao azijski sous chef u hotelu u Mumbaiju. Dvije godine kasnije prelazi u Four Seasons Hotel Mumbai, gdje postaje samostalni chef azijske kuhinje u kojem specijalizira tajlandsku, kinesku i japansku kuhinju, a postaje i sushi master chef. U svojoj karijeri radio je u najboljim hotelima svijeta u Milanu, na Sejšelima te u ponajboljem svjetskom restoranu Nobu u Dohi.

Chef Tika Sharma

Osim chefa Tike valja istaknuti i vijetnamsku sous cheficu Mimi koja je u Hrvatsku stigla 2013. i ima višegodišnje iskustvo rada u restoranima. Voli kuhati vijetnamska, tajlandska, korejska i japanska jela, a njeno najdraže vijetnamsko jelo je Hanoi style Bun cha (mesne okruglice s grilla i carsko meso servirano u umaku uz rižine rezance) što joj je i uspomena na djetinjstvo.

Sous chef Mimi

Hotel Hilton Garden Inn, nagrađivani brend tvrtke Hilton, otvoren je prošlog ljeta u Zagrebu. Odlikuje ga industrijski dizajn i moderan ‘easy’ koncept uređenja u kojem se gosti osjećaju ugodno i opušteno. Hotel se smjestio na Radničkoj cesti, u blizini svih važnijih gradskih atrakcija. Gostima su na raspolaganju 153 komforne sobe suvremenog dizajna, fitness centar, živopisan bar te i moderan restoran polivalentnog koncepta. Osim toga, tu je i lijepa sunčana terasa, idealna za uživanje u kavi, koktelima i ukusnoj hrani.

Hilton Garden Inn nalazi se na Radničkoj cesti 21, a za sve upite možete nazvati na broj telefona 01/6042-730. Za dodatne informacije možete posjetiti i službenu Facebook stranicu hotela.

Foto: Hotel Garden Inn

0