Sve što vas je ikad zanimalo o omiljenoj poslastici – trdelniku

Sve što vas je ikad zanimalo o omiljenoj
poslastici – trdelniku

A post shared by aggi ???? (@aggi.king) on

Posebno ukusna i omiljena poslastica idealna za duge šetnje gradom svakako je trdelnik, odnosno chimney cake. Prva asocijacija na ovaj kolač od poludizanog tijesta je čarobna energija Budimpešte i Praga. Jednostavno je nemoguće prošetati ovim raskošnim gradovima bez ukusnog trdelnika u rukama. No, priča o nastanku i prošlosti ovog kolača jednako je uzbudljiva kao i njegov okus. Naime, postoje teorije kako je njegova povijest tolika duga da vuče svoje korijene čak u doba neolitika te da je bio posve uobičajena hrana kod mnogih plemena i naroda diljem Europe, od Grčke pa sve do Slovačke. Bilo je potrebno smisliti kako pripremiti poslasticu na otvorenom zbog bavljenja stočarstvom. Stoga su pastiri namotali slojeve tijesta na štap i zagrijavali ga iznad vatre pa se čini kako je upravo to preteča današnjeg trdelnika.

A post shared by Staffani (@sta.ff.ani) on

Trdelnik na češkom dvoru

Ovo mirisno tijesto u današnje vrijeme omotano oko metalnog valjka potječe iz slovačkog mjesta Skalica koji se nalazi u blizini češke granice. Originalni recept krajem 18. st. donio je umirovljeni mađarski general Jozsef Gvadany u Mađarsku gdje je trdelnik i populariziran. No, nisu ga samo prigrlili Mađari. Njime su potpuno bili oduševljeni i Česi. Tako je postao vrlo popularna poslastica na češkim dvorovima. Ovaj tako jednostavno pripremljeni obrok s vremenom je postao prava atrakcija.

Danas, gotovo u svim buticima trdelnika možemo promatrati kako nastaje ova poslastica. Vješte ruke kuharica pretvaraju trakice tijesta u kolač koji poprima oblik dimnjaka (chimney = dimnjak) pa je tako dobio i svoje sve popularnije internacionalno ime. Taj smotuljak tijesta potom se uvalja u šećer, cimet, vaniliju, kokos, pistaciju, lješnjak ili neke druge dodatke. Mogućnosti su ogromne, a sve ovisi o idejama i maštovitosti kuhara, ponudi i zanimljivim željama sladokusaca. Također, u unutrašnjost ovog kolača ubacuju se različiti dodaci, kreme i namazi koji mu daju sočnost i punoću okusa čemu nije jednostavno odoljeti. Ponekad se čak ubacuju i kuglice sladoleda što mu daje poseban šarm. Bilo da više volite prozračne, lagane kreme poput bijele čokolade ili teške, guste mousseve od čokolade, ova poslastica se odlično slaže sa svim okusima i varijantama.

Osim što je trdelnik preukusan, odličan je slatki snack koji vraća energiju tijekom gradskih razgledavanja, a i vrlo je fotogeničan. Možete si priuštiti fine zalogaje trdelnika u samom središtu Zagreba, u Masarykovoj 19 u slastičarnici simboličnog naziva – Trdelnik. Uživajte u svojoj verziji trdelnika s vašim omiljenim dodacima jer svaka šetnja je bolja uz ove slatke zalogaje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori