Journal.hr

Spudmanija vlada Hrvatskom: Restorani s hit pečenim krumpirom otvaraju se u svim većim gradovima

Hrvatskom je posljednjih mjeseci zavladala prava spudmanija. Redovi koji se protežu stotinama metara, pečeni krumpiri koji nestaju brže nego što se ispeku i tisuće objava na društvenim mrežama – sve to pokazuje da je na domaćoj gastro sceni rođen novi fenomen. A cijela priča počinje s jednim Britancem poznatim kao Spudman.

Spudman je TikTok zvijezda koja je svjetsku popularnost stekla zahvaljujući jednostavnom, ali genijalnom konceptu – velikom pečenom krumpiru, izvana hrskavom, iznutra mekanom i punjenom raskošnim nadjevima. Upravo taj „jacket potato“ postao je inspiracija Hrvoju Drahotuskyju, zaljubljeniku u street food i konkretnu, jednostavnu hranu. Prateći Spudmanove videe, Hrvoje je shvatio da u Hrvatskoj nitko ne nudi nešto slično. I odlučio je to promijeniti.

Riječ spud je engleski žargon za krumpir.

Kako je sve krenulo: Od Dolca do restorana

Tako je nastao Spud Bud, specijalni koncept ulične hrane koji je u kratkom roku postao hit. Ideja je jednostavna: od jednog velikog, pečenog krumpira nastaje obilno glavno jelo, teško gotovo pola kilograma. Krumpir se peče umotan u foliju, zatim se lagano zgnječi i puni bogatim kombinacijama nadjeva. Najtraženije su porcije s pulled porkom, pulled chickenom, chilli con carneom ili čak slatkim Heinz grahom – jelo koje je istovremeno utješno, zasitno i savršeno za brzi obrok.

Spud Bud se prvi put zagrebačkoj publici predstavio na PLACe Marketu na Dolcu, gdje je izazvao pravu senzaciju. U samo jednoj večeri prodavali su i do 400 kilograma krumpira, a na zatvaranju ljetnog izdanja festivala red je bio toliko dug da je postao tema dana. Nakon Dolca, Spud Bud gostovao je i na brojnim drugim festivalima od Varaždina do Velike Gorice, a gužve su bile redovita pojava gdje god bi se pojavio.

Riječ je o krumpiru koji je pečen, mekan iznutra, hrskav izvana i punjen raznim nadjevima.

Vrhunac priče dogodio se kada je Spudman osobno stigao u Zagreb na otvorenje prvog stalnog Spud Bud restorana u Bogovićevoj 4, u samom središtu grada. Događaj je bio praćen uživo na TikToku, a pratilo ga je više od 100 tisuća gledatelja. Britanski Spudman kušao je prvu porciju i dao svoje oduševljeno odobrenje.

Od tada, Spud Bud nije samo restoran, već simbol nove hrvatske street food generacije – pokreta koji pokazuje da i „običan“ krumpir može postati prava gastro zvijezda.

Spud Lega u Osijeku, Spud Food u Rijeci

Nakon što je Spud Bud osvojio zagrebačku publiku, trend pečenog krumpira s bogatim nadjevima uskoro će se proširiti i u druge hrvatske gradove. U Osijeku, Spud Lega planira otvoriti štand u Portanovi 31. listopada, čime će i Slavonija dobiti svog predstavnika u spud revoluciji. Ljubitelji street fooda već nestrpljivo očekuju dolazak ovog popularnog krumpira u svoj grad.

U Rijeci, riječki gastro entuzijasti pripremaju koncept Spud Food, inspiriran zagrebačkim Spud Budom, ali s vlastitim identitetom i jedinstvenim idejama. Poseban naglasak bit će na kvaliteti namirnica, a krumpiri će dolaziti od lokalnog OPG-a iz Međimurja. U planu je i stalna lokacija u centru grada, u Paviljonu, koji se uređuje kako bi postao novo okupljalište ljubitelja street fooda.

Spuddy u Splitu, Spudholic u Šibeniku, Kings Spud u Slavonskom Brodu

U Splitu se otvara Spuddy 10. listopada u 12 sati, na adresi Ujevićeva poljana 2, dok je u Slavonskom Brodu već otvoren Kings Spud na adresi Petra Krešimira IV 32, čime je i Slavonski Brod dobio svog predstavnika u spudmaniji.

Također, u Šibeniku, pizzerija Pizzaholic ovog vikenda privremeno će se transformirati u Spudholic, omogućivši posjetiteljima da prvi put kušaju šibenski spud. Za ovaj jedinstveni gastro doživljaj pripremit će se tri različite kombinacije umaka i nadjeva.

Tako će zaljubljenici u ovaj jacket potato moću uživati u njemu  od Zagreba do Rijeke, od Osijeka i Slavonskog Broda do Splita i Šibenika i postati dio nove street food priče koja je tek na početku.

Hrvoje iz Spud Buda u Zagrebu na društvenim je mrežama objavio kako podržava nova spud mjesta i da mu je iznimno drago što je mogao biti inspiracija drugima, baš kao što je njemu bio Spudman.

Foto: Martina Movrić, Instagram