Slavonka: Fini blagdanski “Flodny kolač” koji može dugo stajati
Slavonka: Fini blagdanski “Flodny kolač” koji može dugo stajati

Slavonka: Fini blagdanski
“Flodny kolač” koji može dugo
stajati

Prije par godina u Budimpešti sam po prvi put kušala ovaj kolač na božićnom sajmu! U nazivu je pisalo “Mađarski židovski kolač od 7 slojeva”, a kroz razgovor s prodavačem sam čula i naziv Flodny. Jako je sličan našoj gibanici, ali okusi su malo intenzivniji i ne radi se s korama za pitu nego sa neutralnim, masnim korama. Prednost ovog kolača je ta što ga možete napraviti dosta prije jer što dulje stoji, to je finiji. Ima dosta sastojaka, ali vjerujte, vrijedi!

Flodny kolač

Potrebno vam je za protvan 25 x 25 cm x 5 cm visine:
Tijesto:
  • 120 g maslaca omekšalog
  • 480g glatkog brašna
  • pola žličice soli
  • prstohvat praška za pecivo
  • 150-200ml bijelog vina
Filovi:
  • 4 žlice džema od marelice
MAK premaz:
  • 250g mljevenog maka
  • 4 žlice marmalade od marelice
  • 100 ml bijelog vina
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • 60 g šećera
JABUKA premaz:
  • Naribanih 6 idared jabuka
  • 2 žlice marmelade od marelice
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • 2 žlice vanilija ekstrakta
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
ORAH premaz:
  • 230 g sitno nasjeckanih oraha
  • 60 g šećera
  • 120 ml bijelog vina
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica marmelade od marelice
Još dodatno:
  • 100g maslaca otopljenog za premazivanje
  • 1 jaje za premazivanje

Postupak

  • Za početak pripremite tijesto. Prvo promiješajte sve suhe sastojke,a onda dodajte omekšali maslac te prvo dodajte 150ml vina, ako se ne povezuje , dodajte još 50ml. Morate dobiti kompaktno tijesto.
  • Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1h.
  • Dok se tijesto hladi pripremite premaze.
  • Za mak premaz, sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na umjerenoj vatri uz konstantno miješanje. Kuhajte sve dok sva tekućina ne ispari – dovoljno je minutu dvije.
  • Za premaz od oraha, sve sastojke stavite u posudu i opet kuhajte na laganoj vatri kako bi se sve rastopilo i povezalo. Dovoljna je minuta-dvije na vatri.
  • Za premaz od jabuka , sve sastojke stavite u posudu i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Tu će vam trebati dulje vremena jer jabuke imaju dosta soka. Pustite da se premazi prohlade.
  • Protvan namastite i dobro obložite papirom za pečenje, a ostavite si sa strane da malo visi papira kako biste kasnije lakše izvadili kolač.
  • Tijesto podijelite na 5 jednakih djelova ,a svaki dio razvaljajte na veličinu protvana.
Slaganje:
1. Razvaljano tijesto
2. Premažite otopljenim maslacem
3. Premažite premazom od maka
4. Razvaljano tijesto
5. Premažite otopljenim maslacem
6. Premažite premazom od jabuka
7. Razvaljano tijesto
8. Premažite otopljenim maslacem
9. Premažite premazom od oraha
10. Razvaljano tijesto
11. Premažite džemom od marelica
12. Razvaljano tijesto
13. Premažite razmućenim jajetom i lagano vilicom probodite po vrhu.
  • Pecite 1h i 20 minuta na 180 stupnjeva.
  • Pustite da se ohladi 30 minuta na sobnoj temperaturi, a onda uz pomoć papira za pečenje izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi u potpunosti, najbolje preko noći.
  • Narežite na kvadratne oblike i čuvajte u hladnjaku.

Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu Instagram profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

Učitati još
Zatvori