Za slatki jelovnik u Mime’s-u zaslužan je mladi francuski slastičar sa zagrebačkom adresom
Za slatki jelovnik u Mime’s-u zaslužan je mladi francuski slastičar sa zagrebačkom adresom

Za slatki jelovnik u Mime’s-u zaslužan je mladi francuski slastičar sa zagrebačkom adresom

Za slastice s francuskim potpisom u Mime’s-u odnedavno je zadužen Paul Delalande, 26-godišnji slastičar koji je parišku adresu zamijenio zagrebačkom. Kako je protekao njegov profesionalni put, kakva je konkurencija u Parizu, što misli o hrvatskoj kuhinji te koje nas slastice čekaju u Mime’s-u, otkrio nam je upravo Paul.

  1. U kojem trenutku ste odlučili da je slastičarstvo vaš poziv?

Tijekom prakse u srednjoj školi odlučio sam da je slastičarstvo moj poziv. Imao sam priliku stažirati u nekoliko prestižnih hotela, poput Prince de Galles i Le Bristol. Bilo je dosta izazovno, kao 18-godišnjak sam došao tamo i bio sam okružen strastvenim ljudima s puno znanja i vještina, a morao sam brzo naučiti kako ne bih radio pogreške. Nikad nisam pomislio na odustanak, bio sam motiviran i spreman na mukotrpan rad.

  1. Uz neosporan talent, koliko vam je obrazovanje pomoglo kako bi se afirmirali u kvalitetnog slastičara?

Formalno obrazovanje je važno, ali mislim da sam najviše naučio tijekom stažiranja i na poslu. Najviše naučite iz praktičnog iskustva. Također, važno je biti strastven, spreman na rad i učenje te biti timski igrač.

 

  1. Dolazite iz Francuske, koja se ponosi vrhunskom gastronomijom? Koliko je teško probiti se na kulinarskoj sceni?

U Francuskoj na svakoj ulici možete pronaći odličnu pekarnicu te na svakom uglu mjesto za popiti kavu uz kroasan. Naravno, nisu sve pekarnice kvalitetne, ali postoje vrhunski slastičari koji svakodnevno pripravljaju vrhunske kolače. Oduševljavaju me svojom maštovitošću i kreativnošću. Kada sam živio u Parizu, svakodnevno bih obilazio pekarnice kako bih isprobavao različite vrste kruha, kolača, kroasana te ih donio svojoj obitelji te bi zajedno uživali u njima. Da, pretpostavljam da je teško probiti se među takvom konkurencijom.

  1. Odnedavno ste slastičar u renomiranom Mime’s-u. Što vas je ponukalo na preseljenje u Hrvatsku?

Odlučio sam doći u Hrvatsku kako bih otkrio novu zemlju jer inače volim putovati. Dobio sam priliku da osmislim slatki jelovnik, a uskoro i otvoriti pekarnicu, što je fantastična prilika. Nikad nisam imao želju imati nešto svoje u Parizu jer se u njemu više ne pronalazim.

 

  1. Kako vam se sviđa hrvatska kuhinja? Koji su vam najdraži hrvatski specijaliteti?

Volim hrvatsku kuhinju, koja ima mediteranske korijene: s dobrim maslinovim uljem, lokalnim proizvodima poput voća i povrća, kvalitetnim mesom i ribom. Jedno od omiljenih jela su mi punjene paprike i pire krumpir. Fantastično je!

  1. Koje su po vama najbolje francuske delicije koje se moraju isprobati?

Moje preporuke su sljedeće: najbolji kroasani su u pekari “The French Bastard”, najbolji kruh je iz “Benoît Castel”, a najbolji najbolji Mille Feuille je u palači Shangri-La, kojeg priprema slastičar Maxence Barbot i gdje ćete uživati u predivnom pogledu na Eiffelov toranj. Ako ste ljubitelj čokolade, svakako treba probati tortu “Merveille” u u Yann Couvreur Patisserie. Toliko je dobrih pekara i slastičarnica u Parizu da ćete biti na slatkim mukama.

  1. Kako vam je raditi u Hrvatskoj? Primjećujete li razlike između Francuza i Hrvata?

Uživam u Zagrebu i živim nekim drugačijim stilom koji je manje stresan od onog u Parizu, kvaliteta života je bolja u Zagrebu. Primjećujem sretna lica i dobro raspoloženje na zagrebačkim ulicama te sam jako lijepo dočekan u Zagrebu.

  1. Koje slastice po vašoj recepturi moramo probati u Mime’s-u?

Ljubitelji čokolade moraju probati tortu Chocolate choux, a u ponudi je i verzija ove torte s vanilijom, vrlo lagana i svježa. Pripremamo različite vrste cheesecake-a, a ovisno o sezonskim namirnicama, mogu biti s maracujom ili malinom. Također, kremasti tiramisu je odličan. Pokušavam svaki dan osmisliti nove kolače kako bi svaki gost pronašao nešto po svom ukusu.

Foto: Bojan Zibar

Učitati još
Zatvori