Slasna večera s kremastim jajima, sirom i palentom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by spoonforkbacon (@spoonforkbacon) on

U užurbanim vremenima kada je teško uskladiti poslovne obveze s društvenim životom i malim privatnim zadovoljstvima pripremanje večere zvuči kao pravi luksuz. No, kada bolje promislimo, kasno poslijepodne je jedino doba dana kada su svi ukućani na okupu, a i naši prijatelji imaju više slobodnog vremena na raspolaganju. Tada privodimo kraju obveze, a naš se dnevni ritam polako smiruje. Tada obožavamo provesti vrijeme u mirnom i ugodnom okruženju uz drage nam ljude, ukusne zalogaje i čašu pića za opuštanje. Iako su ta kasna poslijepodnevna i večernja druženja toliko potrebna za naš unutarnji mir i sitna hedonistička zadovoljstva ponekad u žurbi zaboravimo kreirati ambijent koji će nas usrećiti. Kako nam se to ne bi događalo često uz nekoliko kreativnih rješenja na zabavan i opušten način svaki dan možemo ispuniti lijepom energijom i toplim cozy jelima koji će ugrijati hladne dane jeseni.

Tijekom tjedna komplicirana jela i slow cooking rituali nisu najpraktičnije rješenje, stoga je dobro potražiti inspiraciju u jednostavnim obrocima koji su bogatog okusa, a lako se i brzo pripremaju. Pripremanje hrane za društvo može ponekad biti stresno jer u nedostatku vremena može nam se dogoditi da nam jelo ne uspije, no uvijek postoje male tajne uz koje je završni dojam odličan. Jaja, sir i palenta namirnice su koje većina ljudi obožava. Uz to su nježnog okusa pa nećete morati brinuti hoće li se baš svima svidjeti. Lako se kombiniraju s drugim okusima i začinima, a kada se stope u jednu cjelinu, dobit ćete jelo idealno za zdravu večeru. Ovo jelo nije jako teško i previše zasitno stoga ne treba puno razmišljati o tome što ponuditi na stolu, a da je zdravo, kremasto, toplo i ukusno.

Jaja sa sirom i palentom –  idealno jelo za popodnevni obrok

Sastojci:

  • jaja
  • pileći ili povrtni temeljac
  • povrće
  • umak od rajčice
  • parmezan

Priprema:

Ulijte malo umaka od rajčice ili zdrobljenu rajčicu u plitku posudu. Zagrijte je na umjerenoj temperaturi. Ulijte jaja u tavu i pokrijte je. Pecite ih na niskoj temperaturi oko 5 minuta dok bjelanjci ne postanu bijeli. U drugoj posudi skuhajte palentu prema uputama na pakiranju, ali u vodu ulijte temeljac i na kraju pospite obilnom količinom parmezana. Poslužite rajčice i jaja preko palente. Sve zajedno možete posuti s paprom ili ljutim papričicama te bosiljkom. Sve ovisi o vašem ukusu i afinitetima. Uživajte u ovoj brzoj i preukusnoj toploj večeri.

Foto: Instagram, Unsplash

1