Slani tanjuri su veliki hit u gastro svijetu za kuhanje bez soli, ulja i masnoća

Slani tanjuri su veliki hit u gastro svijetu za kuhanje bez soli, ulja i masnoća

@leida_impex

Sol je jedan od najvažnijih začina u kuhinji. Sol može poboljšati, ali i uništiti okus. Može ublažiti sastojke, pojačati okus pojedine namirnice, pa čak i skratiti vrijeme kuhanja. Bitno je znati kada koju namirnicu soliti i prilično bitno – koliko ju soliti. Gastro blogeri i foodie entuzijasti u svojim receptima već nekoliko godina koriste divnu ružičastu sol. Himalajska sol se istaknula kao jedna od najčešćih u svijetu, a sadrži više od osamdeset različitih minerala. Zbog raskošne boje nazivaju ju i ružičastim dijamantom, a dizajneri su otišli korak dalje te su nastali slani tanjuri koji će promijeniti način i pristup kuhanju.

Slani tanjuri – revolucija u kuhinji

@williamssonomaaus

Slani tanjuri napravljeni su od himalajske soli, jedinstven su i pomalo neobičan proizvod koji unosi revoluciju u kuhinju i mijenja način pripreme hrane. Naime, slani tanjuri mogu se staviti u pećnicu – idealno na 200 stupnjeva i to na dvadeset minuta. Slani tanjur može ići izravno na štednjak ili grill, a meso, ribu ni povrće ne morate soliti. Osim toga slani tanjuri zadržavaju originalni okus hrane i ne morate koristiti ulja niti masnoće.

@clevermade.gadgetss

U pripremanju hrane prije svega tražimo praktičnost, a da pri tom ne kompromitiramo kvalitetu i gubljenje nutrijenata iz namirnica. Na slanim tanjurima hrana se nakon pripreme može i poslužiti jer izgledaju efektno i podižu stol u dekorativnom smislu. Minerali sadržani u slanim tanjurima rezultat su isparavanja mora i taloženja soli. Himalajska sol se proizvodi bez ikakve industrijske prerade, tradicionalnim postupcima pa su i minerali koje sadržava najbolje očuvani.

Kuhanje bez soli, ulja i masnoća

@aceofgray

Uz to su i antibakterijski pa čak ni za čišćenje samih tanjura nije potrebno ništa osim brisanja vlažnom krpom. Naslage minerala hrani daju specifičan okus koji se, tvrde kuhari, ne može dobiti običnim soljenjem hrane. Kuhanje i posluživanje na slanim tanjurima nije samo priprema obroka i zadovoljavanje potrebe za hranom. Slani tanjuri nisu samo ploča za kuhanje već podloga za nezaboravno iskustvo okusa. Postoji li zdravije, jednostavnije ali i elegantnije kuhanje od ovog? Dostupni su i u Hrvatskoj, točnije na adresi Vlaška 78, Zagreb – prodavaonica Sol i papar.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori