Journal.hr
Shakshuka

Shakshuka je puna okusa, mirisa i boja: Imamo recept za ovo prefino, brzo – i sve popularnije jelo

Poznata kao pravo gastronomsko utočište za zaljubljenike u brunch, ali i jednostavne domišljate ručkove, shakshuka osvaja kulinarske scene širom svijeta. Ovo ukusno i zdravo jelo s jajima nježno poširanim u umaku od rajčica, paprike i začina, kombinira jednostavnost i složenost okusa.

Shakshuka je maghrebsko jelo, postoje njene varijacije u Sjevernoj Africi, posebno u Tunisu, Alžiru, Libiji i Maroku, a sama riječ “shakshuka” na alžirskom i tuniskom arapskom znači “mješavina”.

Shakshuka – zašto ju obožavamo?

Shakshuka je sjajna opcija za sve koji vole jednostavne i brze doručke i ručkove, a pritom vole i da su im obroci nutritivno bogati i puni okusa. Naime, shakshuka se sprema u samo jednoj tavi, jako je praktična jer se namirnice mogu prilagoditi – npr. može biti vegetarijanska, a možete joj dodati i feta sir, jogurt, začine ili povrće po želji.

U zadnje je vrijeme postala popularna i kao jelo u brunch barovima diljem svijeta. Iako se najčešće veže uz hladnije dane zbog svog umirujućeg karaktera, izvrsna je i ljeti kada su njene najvažnije namirnice, rajčice i paprike, u sezoni.

Recept za shakshuku

Sastojci (za 2-3 osobe)

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 1 manja paprika (crvena), narezana na trakice
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 g zrelih rajčica, nasjeckanih (ili konzervirana cijela rajčica)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica slatke ili dimljene paprike
  • Prstohvat čilija ili harisse (po želji)
  • Sol i papar, po ukusu
  • 3-4 jaja
  • Svježi peršin, bosiljak ili korijander za dekoraciju

Postupak

  • U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i papriku, pirjajte 5–7 minuta dok ne omekšaju.
  • Dodajte češnjak, kim i papriku; kratko popržite dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
  • Dodajte nasjeckane rajčice (i koncentrat ako koristite) te začine. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane kremasta (10–15 minuta).
  • Napravite udubine u umaku, razbijte jaja jedno po jedno i stavite ih u te udubine.
  • Pokrijte tavu poklopcem i kuhajte dok bjelanjci ne očvrsnu, a žumanjci ostanu tek malo tekući (oko 5–7 minuta).
  • Maknite s vatre, pospite svježim peršinom, bosiljkom ili korijanderom. Po želji dodajte feta sir ili jogurt.
  • Poslužite s kriškama svježeg ili tostiranog kruha.

Foto: Pexels, Instagram