Sendviči na sto načina: Uz ove recepte poželjet ćete jesti sendviče svaki dan

Sendviči su jedno od onih jela koje možemo jesti u bilo koje doba dana. No, znate li kako i kada je sendvič zapravo nastao? Prije 300 godina engleski lord John Montagu, 4. Earl of Sandwich, ogladnio je tijekom jedne kartaške partije. Kako ne bi prekidao igru, svog je kuhara zamolio da mu komad mesa stavi između dvije šnite kruha. Drugi su ubrzo nakon toga počeli govoriti – ‘ja bi isto što i Sandwich’ – i tako je nastalo ovo neizostavno jelo u gotovo svim zemljama na svijetu.

Sendvič jedemo za doručak, užinu, ručak i večeru, a pripremati ga možemo na 100 različitih načina. Od najjednostavijeg sendviča koji se sastoji od šnite kruha, šunke i sira, preko toplih i tost sendviča pa sve do onih malo kompliciranijih varijanti, slanih i slatkih – samo nebo nam je granica kad su sendviči u pitanju. Za pripremanje sendviča ne treba nam puno vremena, a super je što na kruh ili pecivo možemo staviti gotovo sve što u datom trenutku imamo u svojoj kuhinji. U nastavku vam zato donosimo nekoliko recepata za najukusnije sendviče koje možete pripremati kod kuće.

Kroasan sendvič

Kad tražite ideje za doručak i neki slasni sendvič, odlična je ideja umjesto za kruhom ili nekim pecivom, posegnuti za kroasanom. Iako generalno slatkastog okusa i tradicionalno kombiniran s maslacem i džemom, slane su varijante nevjerojatno ukusne i mogu biti zaista šarolike.

Umjesto maslaca posegnite za sirnim namazom, dimljenim lososom, šunkom, slaninom, pršutom, sirom… Ubacite jaje (pečeno, poširano, kuhano), cherry rajčice, zelenu salatu, avokado, čak ni voćni dodaci nisu mu strani. A još je bolje ako kroasan prethodno tostirate i napravite topli sendvič, tako postaje pravi ‘comfort food’.

Club sendvič

Za klasičan club sendvič od sastojaka vam trebaju bijeli kruh, zelena salata, rajčica, pržena slanina, kiseli krastavci, puretina i majoneza. Na krišku bijelog kruha namažite majonezu, stavite zelenu salatu, rajčicu, prženu slaninu, pečenu puretinu i kisele krastavce izrezane na ploške. Preklopite drugom šnitom kruha i na isti način napravite još minimalno dva kata. Sendvič na kraju izrežite na dva ili četiri trokuta i to je to.

Sendvič s maslacem od kikirikija

Sendvič s maslacem od kikirikija i pekmezom, odnosno ‘peanut butter & jelly’ zauzima značajno mjesto u američkoj kulturi otkuda se i proširio na druge zemlje. PB&J sendvič se u američkim kuharicama pojavljuje još od početka 20. stoljeća, jeli su ga vojnici u Prvom svjetskom ratu iz potrebe za brzom i energetski bogatom hranom, a posebno je popularan postao nakon Drugog svjetskog rata kada je prerađena hrana pokorila svijet. Otada je sinonim za okuse djetinjstva.

Ovaj sendvič se sastoji od sloja maslaca od kikirikija namazanog na šnitu bijelog tost kruha, premazanog slojem pekmeza i preklopljenog drugom šnitom. U originalu se koristio pekmez od grožđa, ali naravno da postoje varijacije na temu što se tiče okusa, ali i vrste kruha te načina na koji se reže. Konstanta je samo maslac od kikirikija. Volite li spoj slatkog i slanog, ovaj sendvič će vam se sigurno svidjeti. Možete prvo tostirati kruh pa na njega mazati kikiriki maslac i zatim pekmez, a možete sendvič tostirati i nakon. Izbor okusa je na vama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M I N A 💕 (@minafitnow) on

Kubanski sendvič

Kubanski sendvič je jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu. Od sastojaka su vam potrebne 2 kriške šunke narezane na tanko, 4 tanke ploške pečene svinjetine, 2 kriške sira, kruh (najbolje baguette), malo senfa, kiseli krastavci narezani na ploške i maslac.

Kruh prerežite na pola i podijelite u više manjih dijelova. Premažite ga maslacem i malo tostirajte. Na donji dio kruha zatim stavite šunku, svinjetinu, sir i krastavce, a gornju krišku premažite senfom i preklopite. Maslacem premažite gornji i donji dio sendviča pa pecite na vrućoj tavi dok ne postane hrskav s obje strane.

Francuski tost

Francuski tost često nazivaju pohanim kruhom, no iako su glavne namirnice iste, način pripreme i serviranje se razlikuju. Izvrsno se slaže sa svježim, smrznutim i konzerviranim voćem, te jogurtom i pekmezima. Ideja za slatke kombinacije ne nedostaje, a u nastavku pročitajte tajne pripremanja i recept za najfiniji francuski tost.

Iako ‘pohanje kruha’ ne zahtijeva veliko kulinarsko umijeće, postoje tajne pripreme koje nije loše znati. Prvi trik leži u činjenici da šnita kruha ne smije biti pretanka. Najbolje je koristiti nekoliko dana stari kruh, ne štediti na jajima i punomasnom mlijeku. Iako se prema originalnom receptu prži na maslacu, ovaj recept pripremili smo na zdraviji način.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 šnita kruha
  • 3 banane
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 200ml punomasnog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 kora naranče
  • 1/2 narančinog soka
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 šalice badema
  • svježe voće po izboru

Postupak:

U zdjeli umutite jaja, med, mlijeko, vaniliju, koru naranče i cimet. Svaku šnitu uronite u smjesu da se dobro natopi i upije. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva te obložite lim papirom za pečenje. Poslažite kruh i pecite ga 10ak minuta do zlatne boje. Na tavi otopite ulje i karamelizirajte na laganoj vatri sjeckane banane. Dodajte sok od naranče i kuhajte dok se ne reducira. Dodajte sjeckane bademe i prelijte pečeni kruh toplim umakom.

Kad počnu smeđiti, ulijte sok od naranče i rum. Kuhajte dok se smjesa ne reducira. Dodajte grubo sjeckane orahe. Pečeni kruh prelijte umakom i poslužite sa svježim voćem.

Sendvič s jajima i lososom

Sastojci:

  • 2 kriške proteinskog kruha
  • 50 g dimljenog lososa
  • 1 tvrdo kuhano jaje
  • žličica bučinih sjemenki
  • 100 g posnog sira
  • vlasac i začini
  • listovi zelene salate

Priprema:

Na sitno narežite vlasac i pomiješajte sa sirom koji ste začinili solju i paprom. Grubo narežite bučine sjemenke i dodajte ih u smjesu od sira. Namažite sir na kruh pa stavite losos i jaje narezano na ploške te na kraju list-dva zelene salate. Poklopite drugom kriškom kruha, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku.

Sendvič s piletinom i paprikom

Sastojci:

  • 2 kriške kruha
  • komad preprženog pilećeg odreska ili pureće šunke
  • 2 ploške mozzarelle
  • 2 ploške paprike ili kiselih krastavaca
  • maslinovo ulje, jabučni ocat i začini

Postupak:

Na kruh stavite komad mesa ili šunke, mozzarelllu i papriku ili krastavac. Zatim dodajte kap maslinova ulja i kap jabučnog octa. Sve začinite paprom i poklopite drugom kriškom kruha. Za dekoraciju sendvič pospite nasjeckanim vlascem.

Tostirani sendvič s rastopljenim sirom

Tost sa sirom jedan je od najlakše izvedivih recepata. Čak vam nije potreban ni toster – ovaj sendvič može se zapeći u tavici ili pećnici, kako god vam je lakše.

Osnovni sastojci koji vam trebaju su, naravno, sir, kruh i maslac. Šnite kruha premažite maslacem s vanjske strane, između posložite sve sastojke i sendvič zagrijte na odabrani način. Što se ‘punjenja’ tiče, pustite mašti na volju! Najidealnije su topive vrste sira, mozzarella, gouda ili možda tilzit, kruh možete odabrati u integralnim varijantama ili potpuno bijeli ako baš nimalo ne želite paziti na kalorije.

Mogu biti bezmesni, recimo, samo s pestom od bosiljka i sirom, možete eksperimentirati s batatom, špinatom i lukom za ekstravagantniju varijantu ili dodavati umak od rajčice, origano, šunku, kobasice za tostirani pizza sendvič. Neke ćete sastojke morati odvojeno zapeći ili popržiti, kao što su batat ili luk, ali trud će se isplatiti jednom kad zagrizete u svoj dekadentni sendvič. No onda kad nemamo vremena prijat će i ona najjednostavnija verzija samo sa sirom i maslacem!

Tradicionalni skandinavski sendvič

Tradicionalni skandinavski sendviči su idealni za doručak. Riječ je o smörgås ili smørrebrød sendvičima, ovisno o tome nalazite li se u Švedskoj ili Danskoj, odnosno otvorenim sendvičima. U kuharicama i kulinarskim priručnicima često ćete naići i na njihov drugi, internacionalni naziv open-faced sendviči budući da se sastoje od kriške kruha s različitim nadjevima i dodacima koji se ne zatvaraju s drugim komadom peciva ili kruha. Ime im vuče korijen iz riječi smor, što znači maslac, i gas, što znači guska jer su stari Skandinavci na kruh nanosili maslac koji su izdvajali nakon kuhanja mlijeka, a potom su na to dodavali meso.

Smörgås možete kombinirati bilo s vašim omiljenim kruhom ili krekerima na koji se nanosi sloj maslaca. Na to dodajte dimljenu ribu, poput lososa, ali dozvoljen je i komad haringe ili divljači. Postoje i vegetarijanske varijante ovog sendviča sa svježim povrćem poput krastavaca, rajčice i luka začinjenih s malo šarenog papra. Također, pravi gurmani ovim kombinacijama mogu dodati i pečeno ili poširano jaje i uživati u pravom skandinavskom doručku.

Sendvič s lososom i avokadom

Ovaj sendvič spaja nekoliko odličnih sastojaka – raženi kruh, avokado, losos, jaja i klice koji zajedno zvuče apsolutno savršeno. Sve što vam treba je šnita tostiranog kruha, vilicom zgnječeni avokado s malo limuna, dimljeni losos i kuhano jaje. Na vrh po želji možete dodati i klice, krastavac, pa čak i kavijar, no sve druge varijante također su dopuštene.

Krem sir ispod sloja avokada, tanka šnita pršuta umjesto lososa, prepeličja jaja umjesto kokošjih, pečena jaja umjesto kuhanih i slično. Samo nebo je granica, ali jedino što nije upitno je da ćete uživati u svojem doručku i stalno mu se vraćati.

Zeleni tost s gljivama

Sastojci:

  • 200g svježih šampinjona ili gljiva po izboru
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žlice pesto umaka
  • 1/2 limuna
  • prstohvat soli, papar
  • 1 avokado
  • 1 žlica pinjola
  • tost

Postupak:

Šampinjone dobro isperite i narežite na kockice ili šnite. Na maslinovom ulju na laganoj vatri propržite češnjak te dodajte gljive, prepecite ih nekoliko minuta do zlatne boje. Dodajte žlicu pesta te promiješajte kako bi se sve dobro povezalo. Avokado vilicom izgnječite do kremaste teksture, dodajte prstohvat soli i papra te sok pola ocijeđenog limuna. Na suhoj tavici tostirajte pinjole nekoliko sekundi i na laganoj vatri kako ne bi pregorjeli. Na tost nanesite avokado namaz, pesto s gljivama, posipajte pinjolima i svježe mljevenim paprom.

Foto: Unsplash, Pexels

0