Šarmantni restoran Has nezaobilazno je mjesto na zagrebačkoj gastro sceni

Šarmantni restoran Has nezaobilazno je
mjesto na zagrebačkoj gastro sceni

„Htjeli smo napraviti restoran u kojem će kvaliteta hrane biti na prvom mjestu, gdje se svaki put može probati nešto novo. Restoran u koji će se ljudi doći počastiti, a opet osjećati ugodno. Restoran koji nije pretenciozan – točno onakav u kakav bismo i sami željeli otići.“ Pričaju mi tako Ana i Anton Hotko dok u jedno hladno zagrebačko jutro fotografkinja Tatjana Bukvić i ja po prvi puta imamo priliku probati posebnu vrstu vijetnamske kave koju možete naručiti u njihovom restoranu Has.

Pariški štih na zagrebački način

Has je šarmantan zagrebački restoran, otvoren prije gotovo dvije godine, tik pred pandemiju, u ulici Franje Račkog 11. Restoran pomalo nalik na pariške bistroe u neposrednoj blizini dizajnerskog kutka u Zagrebu, Martićeve ulice. Tik do Meštrovićeva paviljona, u susjedstvu kuće arhitekture Oris, salona Intera, knjižare Frakture, Has se udobno smjestio kao da je ovdje oduvijek pripadao. „Znali smo odmah da želimo biti ovdje negdje. Lokacija ovog tipa restorana mora biti u gradu. Nismo željeli ići u sami strogi centar, ovako smo dovoljno blizu, a opet nekako skriveni među ovim prekrasnim ulicama“, kaže nam Ana.

Lokalno i fino

Has je od prvog otvorenja, otvaran još dva puta zbog pandemije, što im je iznimno otežalo start i početak cijele priče, no nisu odustajali. „Znali smo da nudimo kvalitetne i lokalne namirnice, pripremljene na malo drugačiji način, a opet ne po pretencioznim cijenama. Ljudi su to prepoznali i to nam je iznimno drago.“– kaže nam Antun, koji je svoju impozantnu kuharsku karijeru dugu više od 20 godina sada skrasio u Hasu kojeg vodi sa svojom ženom Anom. U restoranu u kojem ima 26 sjedećih mjesta najveća je špica vikendom, kada se definitivno traži mjesto više, što samo pokazuje da su Zagrepčani pronašli svoje mjesto gdje se žele opustiti i počastiti nakon napornog radnog tjedna, a gosti se uvijek vraćaju što ovom simpatičnom bračnom paru izmamljuje najiskreniji osmijeh od uha do uha.

Od uređenja do gastronomskih kreacija – sve rade sami

Cijeli restoran uredili su sami, od žičanih lampi koje su djelo Antonovih ruku, do detalja kao što su vaze pretvorene u lustere. Stolove su sami dizajnirali i dali izraditi kao i veliki znak koji savršeno pristaje sredini prostora – toliko je ljubavi utkano u ovaj restoran da se u njemu, čim uđete, počnete osjećati kao doma. „Ovo je naš projekt i naš restoran, uložili smo puno sebe u njega i sve što ovdje vidite mi iza toga stojimo. Kada nas ljudi pitaju što bismo im preporučili, ne možemo odgovoriti jer preporučujemo sve – zato to i radimo”, dodaje uz smijeh Ana.

Ovdje se doista fino jede

Njihov radni dan počinje kavom, sastancima, razgovorom i pripremom toga što će danas raditi. Sve povrće dolazi iz bjelovarskog OPG-a Ivana Košćak što diktira i sam meni. Sve je sezonski fino i ukusno. “Uvijek gledamo da imamo hladna i topla predjela, domaću juhicu. Standard je riblji i mesni meni, ali pripremljen na različite načine te biftek. Kod ribe nam je važno da je iz Jadrana ili da je najfriškije što postoji na ribarnici, kaže Ana.
Sve što mogu rade sami – od umaka do kruha koji se ističe kao posebna delicija. Sami dime i ribu i školjke koje svakodnevno nabavljaju u ribarnici, a redovito istražuju i druge namirnice koji imaju potencijal za dimljenje, tako da su fini novi recepti cijelo vrijeme negdje u pripremi. Specijaliteti koje kod njih možete probati su svakako jela spremljena prema načelima Sous Vide kuhinje, za koju je Anton posebno zainteresiran i specijaliziran.

Obećajemo da ćete se vratiti nakon prvog puta

Mi smo probale rolice od dimljenih dagnji i pečenih tikvica s mladim sirom (od kojih nam na pomisao sada rastu zazubice) s umakom od pečenih paprika s ukiseljenim povrćem, gljivama jablanovačama i baby mrkvom, kao i dimljenu oradu. Dok smo za desert isprobale krušku u umaku od crnog vina i vanilije s kremom od oraha s domaćom mentom.

Sva su vina Hrvatska i dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, ponuda se mijenja, a surađuju i s nekim vinotekama u kvartu. Pivovara Medvedgrad zaslužna je za pivsku kartu. No ono na što su posebno ponosni je i domaći ledeni čaj od Ashwagandhe. Ashwagandha je čudotvorna biljka s Himalaje koja umiruje i štiti od stresa, a ova se proizvodi također u Bjelovaru na eko farmi s koje nabavljaju i povrće.

Restoran Has radi od 18-23 od ponedjeljka do subote, a nedavno su uveli i glazbene večeri vikendom što se definitivno uklapa u njihovu šarmantnu priču. Ana i Antun puni su planova, a njihovo gastronomsko putovanje po svemu sudeći bit će još uzbudljivije. Veselimo se biti dio te priče, barem u trenutcima kada se dođemo u HAS “naHASati onak kak spada“.

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori