Mladi bračni par je u centru otvorio restoran Has, novo mjesto za večeru u Zagrebu

Zagreb je prošlog tjedna postao bogatiji za još jedan restoran koji se otvorio u centru grada. Kod Meštrovićeve džamije bračni par Anton i Ana Hotko smjestili su svoj bistro simpatičnog naziva Has. Inspiracija za ime restorana došla je od starozagrebačke riječi hasanje koja znači dobro jesti, a u Hasu stvarno možete dobro pojesti. No, krenimo redom.

Ana i Anton prije godinu i pol dana vratili su se iz Portugala gdje su živjeli dvije godine. Točnije, živjeli su na Azorima, na jednom otoku 2000 kilometara u Atlanskom oceanu. Anton, koji je već 20 godina kuhar, radio je u jednom jazz restoranu gdje je imao slobodu da kuha kako god hoće. Iskustvo je ranije skupljao po zagrebačkim restoranima, radio je i u inozemstvu, a svojedobno je napisao i svoju kuharicu. Ana je cijeli život radila u turizmu, a na Azorima je vodila jedan hostel. Iako su se tamo planirali zadržati dva-tri mjeseca, na kraju su ostali dvije godine. Uspjeli su uštedjeti nešto novaca i po povratku u Hrvatsku krenuli su raditi na tome da otvore vlastiti restoran što je Antonu oduvijek bila želja.

Ugodno mjesto za ‘hasanje’

Pronašli su prostor u ulici Franje Račkog koji je veličinom idealan za ono što su zamislili. Restoran, koji su na noge postavljali posljednjih godinu dana, može ugostiti 26-30 ljudi, a u planu im je napraviti i malu terasu. S obzirom da rade sami – Anton je u kuhinji, a Ana je zadužena za servis i komunikaciju s gostima – brojka od 40 ljudi je taman da sve funkcionira kako treba i da gosti ne čekaju na hranu.

Ponuda restorana je a la carte, a jelovnik je podijeljen na hladna i topla predjela, juhe, glavna jela i deserte. Svakodnevno u ponudi imaju mesne, riblje i vege tanjure, a sve što mogu rade sami – od umaka do kruha. Sami dime i ribu koju svakodnevno nabavljaju u ribarnici, a povrće, salate i samonikle biljke uzimaju od prijatelja koji u Bjelovaru ima OPG.

I većinu namještaja u interijeru Ana i Anton izradili su sami. Karton, kojim su bili zatrpani kad su kupovali stolce i posuđe koje sve dolazi u kartonu, odlučili su iskoristiti pa su od njega napravili lustere koji izgledaju jako efektno. Sami su napravili i natpis HAS koji visi sa stropa, pretapecirali klupicu za sjedenje, stolić kraj prozora je Anton sam zavario, a fotografije koje vise na zidovima djelo su prijatelja.

Što smo sve probali?

Kao što smo već naveli, menu se sastoji od predjela, juha, glavnih jela i deserata. Mi smo se odlučili za hladno predjelo, a uzeli smo dimljenu pastrvu sa hummusom od gljiva, domaćim umakom od cikle, mariniranim sirom i pekmezom od paradajza koji Anton i Ana također sami rade.

Za glavno jelo odabrali smo sous vide BBQ svinjska rebrica na žaru koja su poslužena s krumpirom punjenim gljivama i pireom od gljiva.

Za desert smo naručili čokoladni kolač s narančom i kremom od mascarponea s tostiranim lješnjacima i karamelom.

Cijene u Hasu kreću se od 65 do 70 kuna za predjela, glavno jelo ćete platiti između 100 i 150 kuna, a deserti su po 30 kuna. Što se tiče pića, u ponudi imaju hrvatska crna i bijela vina te nekoliko domaćih craft piva. Ako naručite kavu, dobit ćete vijetnamsku kavu koju Ana radi pred vama.

Vijetnamska kava je specifična po načinu pripreme, okusu i teksturi. Priprema se s kondenziranim mlijekom koje se prvo stavlja u čašu. Zatim se u filter, koji se stavi na vrh čaše, stavlja kava koja je malo krupnije mljevena. Zrnca se potom poklopcem stišću na dno te se dodaje vruća voda koja protječe kroz filter. Kavu i kondenzirano mlijeko na kraju promiješate, a s obzirom da je aromatičnog okusa, dobra je zamjena za desert nakon večere.

Restoran Has je otvoren svakog dana osim nedjeljom od 18 do 23 sata, a dva puta tjedno uz večeru možete uživati i u akustičnim svirkama.

Ukusna hrana i dobra glazba u ugodnom ambijentu – ima li bolje pozivnice da posjetite ovaj divan restoran? Adresa je ulica Franje Račkog 11.

Foto: Sanja Tušek

0