Samoborske kremšnite postale su zaštićeno kulturno dobro – donosimo recept za našu verziju

Samoborske kremšnite postale su zaštićeno kulturno dobro – donosimo recept za našu verziju

Samoborske kremšnite su simbol i prva asocijacija na taj grad nedaleko Zagreba. Nemoguće je otići u Samobor i ne probati ovu kremastu slasticu koja je mnogima jedan od omiljenih tradicionalnih kolača. Često je upravo odlazak na kremšnite razlog za izlet u Samobor, a nerijetko ju nosimo doma kao suvenir pa makar se i ohladila putem.

Ovih je dana Samoborska kremšnita postala i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend, objavljeno je na stranicama Grada Samobora. Naime, prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja 2021., tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kako se navodi u obrazloženju Ministarstva, ova slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja poznata je pod raznim nazivima i inačicama na području srednjeeuropskih i mediteranskih zemalja, a jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj je upravo samoborska.

Omiljena slastica od lisnatog tijesta i ukusne kreme

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kavana i hotel Livadić (@livadictv)

Originalan recept za Samoborsku kremšnitu osmislio je 1920-ih slastičar Đuro Lukačić, koji ih je pripremao sve do 1966., nakon čega je pomagao u njihovoj izradi. Dvije slastičarke, Višnja Vukmanović i Branka Žganjer, originalan su recept i znanje prenijele u Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koji su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra.

Tradicija izrade samoborske kremšnite njeguje se u ovim slastičarnicama i dan danas tako da u ovoj pjenastoj slastici uživaju brojni posjetitelji, gosti, turisti i izletnici. Postoji nekoliko recepata za ovaj ukusni kolač, ali Samoborska kremšnita je jedinstvena upravo zbog svoje pripreme i samoborskog ambijenta u kojem u njoj treba uživati.

Do nekog idućeg posjeta Samoboru i uživanja u Samoborskim kremšnitama, uživajte u njima kod kuće. Recept za našu verziju kremšnita pronađite ovdje.

Foto: Samobor Tourist Board

Učitati još
Zatvori