Isprobali smo gastro delicije u novom restoranu Salon 1875 i iznova se zaljubili u Pulu
Isprobali smo gastro delicije u novom restoranu Salon 1875 i iznova se zaljubili u Pulu

Isprobali smo gastro delicije u novom restoranu Salon 1875 i iznova se zaljubili u Pulu

Oživljavanje stare gradske jezgre nužno je u svakom suvremenom gradu, posebno onome koji privlači veliki broj turista iz godine u godinu. Tako se na glavnom gradskom Forumu u Puli, tik do Augustovog hrama posvećenom upravo prvom rimskom caru Augustu, smjestio novo uređeni restoran – Salon 1875 o kojem smo pisali prošli tjedan.

Ivana Vićković

Morali smo doći i isprobati nove gastro delicije, ali i upoznati vlasnike koji su nas odmah osvojili svojom pričom! “Vodila sam se lokacijom… htjela sam zapravo uljepšati sami Forum i pokazati poštovanje prema samoj antičkoj lokaciji. Vratiti stari sjaj!”, priča vlasnica Ivana Vićković, koja je uložila puno truda u otkrivanje povijesti Foruma.

U tom istraživanju i pripremi samog uređenja restorana, otkrila je da je zgrada sagrađena 1875. godine, i tako nadjenula restoranu sam naziv. Sve je obnovljeno i plijeni pozornost na povijesnom Forumu, pa lokalci i mnogi gosti, rado zavire u sam interijer ili uživaju na velikoj terasi u hladu.

Vlasnica je imala jasnu ideju i kada je uređenje restorana u pitanju. Glavnu pozornost privlači bar u kraljevsko plavim keramičkim pločicama sa zlatnim detaljima, tu su i zanimljiva rasvjetna tijela u zlatnoj boji, tapecirani namještaj rađen po mjeri, dok su neki komadi stigli iz Milana. Zanimljivo je i kako je u kuhinju ugrađena brasa – zatvorena peć na ugljen, jedna od rijetkih u Istri a dobro poznata u sredozemnom podneblju.

Ponuditi nešto drugačije lokalcima i gostima

Da je ljubav pravi motivator za promjene, pokazuje i ljubavna priča bračnog para Vićković. Naime, Nemanja Vićković je iz Beograda doselio u Pulu upravo zbog ljubavi prema Ivani. Zajednički interesi i svijet gastronomije i ugostiteljstva odveli su ih u Pariz na usavršavanje, a onda su se ipak odlučili vratiti i probati ‘nešto svoje’.

Tako su nakon otvorenja prvog restorana Piazza Nova, odmah iza Augustovog hrama, otvorili i Arsenal Bar, kao i šarmantnu pizzeriju Amore, a upravo je Salon 1875 njihov četvrti po redu restoran koji je otvorio vrata prije par tjedana.

“Zapravo se jako dobro nadopunjujemo jer Nemanja je odličan Chef i uživa u pripremi i osmišljavanju hrane sa svojim kulinarskim timom, dok sam ja zadužena za sve ostalo… Prilično je izazovno držati sve pod kontrolom, no volimo taj posao i zaista nam je želja da se naši gosti zaljube u hranu, sam prostor, da uživaju u pogledu na Forum…“, otrkiva Ivana.

Od Chefa smo tražili i preporuku – što svakako vrijedi probati u Salonu 1875?

“Kada smo slagali meni, htjeli smo ponuditi nešto drugačije, ali i staviti na listu neka jela koja ljudi vole. Svaki dan pripremamo sve od svježih sastojaka, tako da radimo i vlastiti kruh. Jako mi je bitna kvaliteta namirnica, tako da što god izaberete s našeg mediteranskog menija, vjerujem da nećete pogriješiti“, kaže Chef Nemanja.

Otvoren kroz cijelu godinu

Salon 1875 nije zamišljan kao sezonski restoran, već je cilj raditi tijekom cijele godine. Od jeseni se planiraju i mjesečni eventi, predstavljanje knjiga stranih i domaćih autora, radionice kao i mini izložbe.

“Svaki grad je nekoć imao kavanu kao centralno mjesto okupljanja. Voljela bi da Salon 1875 postane mjesto druženja ne samo tijekom sezone, već da nam dolaze i domaći gosti tijekom jeseni i zime. Želimo oživiti pulsku kulturnu scenu raznim događanjima – od izvođenja urbane glazbe, gostovanja glazbenika i umjetnika, do promocija knjiga i autora, vinskih radionica, kao i posebnih večeri u kojima bi sljubljivali hranu i vino”, naglašava vlasnica.

Ako se nađete u Istri ovog ljeta, vrijedi uputiti se na sam jug jer osim razgledavanja antičkih spomenika, sada možete uživati i u drugim stvarima koje nudi Pula. Sve novitete i događanja možete pratiti i na Instagram profilu @salon_1875.

Foto: Mario Poje

Učitati još
Zatvori