Salenjaci iz SALA: Tradicionalna hrvatska slastica za kojom su Zagrepčani ovih dana poludjeli
Salenjaci iz SALA: Tradicionalna hrvatska slastica za kojom su Zagrepčani ovih dana poludjeli

Salenjaci iz SALA: Tradicionalna hrvatska slastica za kojom su Zagrepčani ovih dana poludjeli

Dok ih se mlađe generacije vjerojatno i ne sjećaju, a mnogi ih nikada nisu ni probali, oni nešto stariji dobro se sjećaju slastice koju su tradicionalno pripremale bake. Salenjaci, salnjaci ili salčići, slatki kolačići od domaćeg tijesta i pekmeza, poznati su i kao hrvatska verzija kroasana. Naravno, važan sastojak salenjaka je i svinjsko salo, koje se prije učestalo koristilo u kuhanju. Salenjaci su se nekoć tradicionalno pekli u zimskom periodu, posebice u vrijeme kolinja kada je domaćeg svinjskog sala bilo u obilju. Iako su u zadnje vrijeme pomalo zaboravljeni, čini se kako su salenjaci otvorenjem lokala SALO na Dolcu prije nekoliko dana ponovno oživjeli – i to u svom punom sjaju!

Salenjaci koji su osvojili Zagrepčane

Zahvaljujući Petri Jelenić koja ih svakodnevno peče u SALU, ova slastica trenutno je najpopularniji slatki zalogaj u Zagrebu! Do 9 ujutro prva tura salenjaka obično već bude rasprodana, a s obzirom na veliku potražnju, u Salu su morali ograničiti prodaju na samo 2 po osobi. U SALU salenjake rade s domaćim pekmezom od šljiva, a najbolji su još topli, posipani šećerom u prahu. Nježna slatkoća domaćeg pekmeza, blaga slanoća (u tijesto ide malo soli) i meko ali i nevjerojatno hrskavo, slojevito tijesto nas su osvojili već na prvi zalogaj.

Salenjaci su zapravo slavonski specijalitet, a osim dodatka svinjskog sala i male količine soli u tijesto, ono je karakteristično i po slojevitosti (pomalo nalik lisnatom tijestu). Tijesto se nekoliko puta preslaguje i premazuje salom, čemu možemo zahvaliti njihovu posebnu teksturu. Po nekim receptima u tijesto se dodaje bijelo vino, dok drugi pak koriste mineralnu vodu, neki ih rade s kvascem a drugi bez, a najčešće se pune pekmezom od šljiva ili marelice. Ako ih još niste uspjeli probati, naša topla preporuka je da pokušate svoj uloviti u SALU!

Učitati još
Zatvori