Na Dolcu je otvoren SALO, dnevni bistro i pekarnica Tvrtka Šakote, Matije Powlison Belkovića i Petre Jelenić
Na Dolcu je otvoren SALO, dnevni bistro i pekarnica Tvrtka Šakote, Matije Powlison Belkovića i Petre Jelenić

Na Dolcu je otvoren SALO, dnevni bistro i pekarnica Tvrtka Šakote, Matije Powlison Belkovića i Petre Jelenić

Godina je, barem što se tiče gastronomske scene u Zagrebu, započela genijalno! S nestrpljenjem smo iščekivali otvorenje lokala SALO na Dolcu, a jučer smo konačno imali priliku posjetiti ih ususret samom otvorenju koje će biti sutra, u četvrtak 12. siječnja 2023. godine u 8 sati ujutro.

SALO, jedinstven gastronomski projekt Tvrtka Šakote iz NAV-a, Petre Jelenić i Matije Powlison Belkovića iz Cogita, definira se kao dnevni bistro i pekara. U nastavku vam donosimo dijelić atmosfere iz SALA, ponudu hrane i pića te naše prve dojmove!

 

SALO
SALO

SALO

Među prvima smo posjetili SALO, divno uređen lokal koji već na samom ulazu odiše jednostavnošću i toplinom.

Po mnogima najbolji hrvatski chef, Tvrtko Šakota i najbolja hrvatska slastičarka, Petra Jelenić, te jedan od osnivača i vlasnika Cogito Coffee Roastersa, Matija Powlison Belković, udružili su snage i Zagrepčanima pružili jedan potpuno nov i zanimljiv koncept. Ideju o otvaranju pekarne Tvrtko i Matija “kuhaju” već dobrih 7-8 godina, a kako sami kažu, sva sreća da se nije realizirala tada. U cijelu priču zadnja je, no s jednakim žarom ušla i Petra koja je svojim kolačima i slasticama zaokružila cijeli koncept.

SALO

Isprobali smo njihove domaće kruhove, zlevke, štrukle, sendviče i pokoju slasticu, među kojima se ističu genijalni salenjaci s domaćim džemom od šljiva – odakle i ideja za ime SALO.

SALO

Ponuda hrane i pića

U SALU će se nuditi reinterpretacije domaćih specijaliteta spremane od najboljih lokalnih i domaćih namirnica i sastojaka. Bit će tu desetak dnevnih jela, razni pekarski proizvodi i kolači, specialty kava te biodinamička vina.

“Sebe nikad nisam vidjela kao osobu koja će živjeti hrvatsku tradiciju kroz slastičarstvo, jednostavno se desilo. Počelo me živcirati da je sve uvijek zelenije na drugoj strani, a imamo naših krasnih stvari. Kroz godine rada dobro smo savladali moderne tehnike koje možemo primjeniti i na neke stare stvari, a da one budu i ukusne i nutritivno kvalitetne. Jako mi je lijepo to raditi, a nadam se da ćete i vi to moći prepoznati” kaže Petra.

SALO
SALO

Kruh rade od svježe mljevene pšenice koju u SALU melju dan ranije, a takvi proizvodi, naglašava Tvrtko Šakota, tehnički nemaju veze s ičim što se “pod normalno” radi u modernom pekarstvu, niti ne postoji literatura u kojoj možemo proučiti postupke i procedure izrade kruha. Kruh se radi od 100% pšenice, a zanimljivo je da je i starter rađen od iste te pšenice.

Svako od ponuđenih jela svojim će elementima dočarati nešto domaće i tradicionalno, pa su tako u različitim kombinacijama prisutni i sir i vrhnje, kiselo zelje, čvarci, domaći suhomesnati proizvodi, kao i domaći džemovi.

SALO

Uz domaću hranu ovdje se poslužuje uvijek odlična Cogito kava, omiljena kava većine zagrebačkih kavopija. Kava, kao i sva hrana, dolaze u prekrasom keramičkom posuđu koje izrađuje Šimun Tolić.

 

SALO
SALO
SALO
SALO

Moramo priznati i kako nas neizmjerno veseli činjenica da se SALO nalazi na tek nekoliko minuta od našeg ureda i što će postati naša stalna postaja na putu do posla! Već ćemo se sutra vratiti na najbolje štrukle koje smo do sada probali, domaću zlevku, šalicu uvijek vrhunske kave i naravno – salenjak!

SALO
SALO
SALO
SALO
SALO
SALO
SALO

SALO se nalazi na adresi Opatovina 13, na križanju Opatovine i Skalinske ulice. Radno vrijeme je od 8 do 18 sati od ponedjeljka do subote.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori