Prehrana po mjeri ruskih ljepotica: ljepota, zdravlje i hedonizam

Dobro je poznato da su Rusi izdržljiv narod, a o tome svjedoči i činjenica da su neki od najboljih svjetskih atletičara upravo stanovnici te zemlje. Golema površinom, bogata povijesnim nasljeđem i kulturom, ruska prehrana istaknula se kao vrlo popularna i izvan njenih granica. Ako koristite društvene mreže onda ste sigurno vidjeli da u modnoj industriji ljepotica iz Rusije ne nedostaje.

Kako održavaju liniju, blistavu kožu, a na fotkama stalno uživaju u hrani? Ruska prehrana tajna je njihovog uspjeha. Lako se implementira gdje god se nalazili, a na raznolik jelovnik neće vam uskratiti baš ništa.

Ruska prehrana po mjeri ruskih ljepotica

Golema prostranstva najveće zemlje na svijetu savršena su lokacija za najraznolikije životinje, ribu, voće i povrće. Svaka regija ima neku svoju tradiciju, no ruska prehrana temelji se na obrocima koji se jedu na žlicu. Najslavniji obrok u kojem uživaju i brojni gastro entuzijasti diljem svijeta svakako je juha, točnije boršč. Postoji više vrsta od onih na bazi vode, kupusa, tijesta, zatim riblje i mesne te razni gulaši. No, jedno je sigurno sve juhe prava su riznica nutrijenata.

Osim što u jednoj zdjelici dobivaju sve potrebne sastojke da ostanu zdrave i jake, Ruskinje se toplom juhom brane i od zimske hladnoće. Tajna se kao i uvijek krije u pametnijem odabiru između raznih opcija i umjerenosti, a neki principi ipak su duboko ukorijenjeni u njihovom nasljeđu.

Tajna sjajne kose i blistave kože

Meso ćete naći na jelovniku, ali u umjerenim količinama. To će potvrditi i Instagram fotke poznatih ljepotica koje zaista rijetko konzumiraju sočan komad odreska, a radije se okreću ribljim specijalitetima. Nije tajna da su upravo Omega-3 masne kiseline iz ribljeg mesa ključan sastojak za sjajnu kosu i blistavu kožu, ali i hladno prešana ulja koja ruska prehrana koristi obilato.

Zašto meso nije toliko zastupljeno? Odgovor se krije u ruskoj povijesti jer tijekom turbulentnih razdoblja i deflacije uzrokovane ratovima, njegova cijena bila je toliko velika da si ga je rijetko tko mogao priuštiti. No, danas se češće jede popularni Stroganov, a temelj mu je povrće dok komadići govedine dolaze tek u tragovima. Još jedan specijalitet u kojem Rusi uživaju je pejmen. Tradicionalno jelo od mljevenog mesa umotano u tanko tijesto i podsjeća na talijanske ravijole.

Žitarice za dekadentne slastice

Jedna od najzastupljenijih žitarica koja se nalazi u svakom kućanstvu je raž pa ćete raženi kruh naći na svakom koraku. Naime, ruska prehrana velik dio svoje gastronomije temelji upravo na žitaricama. Između ostalog proso, ječam i zob jedu se u slatkim kašama za doručak, ali i u desertima. Poznate palačinke – blini pripremaju se od dizanog tijesta, a serviraju s kiselim vrhnjem i kavijarom.

Popularne su i one punjene sirom – sirniki. Najkvalitetniji kavijar i losos dolaze iz hladnih mora sjevera stoga su često viđeni na jelovniku, a i sushi je stoga poprilično popularan. Mliječni proizvodi, posebno oni fermentirani uz žitarice su temelj gotovo svakog recepta. Tako Ruskinje dobivaju dovoljnu količinu vlakana, bjelančevina i dobrih masnoća na tanjuru u baš svakom obroku.

 

Foto: Instagram

0