Nedjeljni ručak često je vrijeme okupljanja cijele obitelji i uživanje u domaćoj kuhinji. Uglavnom se okupljamo u obiteljskim domovima, no ponekad baš nitko nema volju ili vremena stajati iznad štednjaka cijelo jutro te se odlučujemo na ručak u restoranu. U moru zagrebačkih restorana doista možete pronaći što god poželjeli, a nedjeljom izbor najčešće pada na domaću hranu, tradicionalne recepte i toplu atmosferu. Izdvojili smo nekoliko zagrebačkih restorana koji nude sve to. I ako se odlučite za neki od njih računajte da su rezervacije obavezne, pogotovo nedjeljom.
Barrel
Restoran Barrel nalazi se u Soblinecu i jedno je od mjesta gdje se jede izvrsna, a raznolika hrana. Uz odlične pizze i burgere imaju i a la carte meni na kojem možete pronaći sve od domaće goveđe juhe i pogače iz krušne peći do tjestenina, woka, ribe ili mesa. Poseban naglasak stavljaju na meso, pa tako osim janjetine, junetine, bifteka ili hrskavih pohanaca – možete probati i dry age steakove.
Ambijent je moderan, opušten i prije svega topao i ugodan. Nedjeljom rade od 07:00 do 23:00. Rezervaciju možete napraviti na broj telefona 01 2043216.
Skenderica 1912
Na zagrebačku gastro scenu stigla je nova suradnja koja spaja tradiciju i suvremenost. Restoran Skenderica 1912, čuvar stare zagrebačke kuhinje, predstavio je jesenski meni u suradnji s chefom Marijom Miheljem i Anom Lisak iz Cateringa Lisak. Zajedno su reinterpretirali starozagrebačke klasike, zadržavajući njihov duh, ali unoseći moderni pristup u pripremu i prezentaciju. Na meniju se ističu njoki s vrganjima i kečapom od gljiva, krpice sa zeljem u obliku raviola, hladna terina od goveđeg jezika s kremom od hrena i jabuke te sporo pečeni janjeći but s umakom od ružmarina i pireom od komorača. „Želimo da gost prepozna okus djetinjstva, ali u novom, suvremenom ruhu“, ističu chef Mihelj i vlasnik Bruno Pavlić. Ova suradnja pokazuje kako se zagrebačka tradicija može spojiti s modernim kulinarstvom i suvremenim standardima ugostiteljstva, čineći Skendericu 1912 savršenim izborom za nedjeljni ručak.
Ficlek
Smješten u samom srcu Zagreba, Ficlek je gostionica koja njeguje autentičnu zagrebačku kuhinju kakvu pamtimo iz djetinjstva. Ovdje se jede i pije “kak je nekad bilo” – domaće, iskreno i s puno ljubavi. Na meniju se nalaze klasici poput purice s mlincima, ajngemahteca, krpica sa zeljem, faširanaca i štrukli, a svako jelo pripremljeno je po tradicionalnim receptima i uz domaće namirnice. Posebno su popularni Ficlekovi „ficleki na daskicama“ – sirevi, čvarci i suhomesnati proizvodi koji savršeno pašu uz čašu gemišta. Iako rezervacije nisu obavezne, vikendom se traži stol više, što dovoljno govori o tome koliko su Zagrepčani i gosti grada zavoljeli ovo simpatično mjesto s dušom.
Okrugljak
Restoran Okrugljak već cijelo stoljeće prima goste na nedjeljni ručak (i sve druge svečanosti i slavlja). Pruža domaću atmosferu, tradicionalna jela spravljena od vrhunskih namirnica, a sve to upakirano u šarmantni šestinski stil s već pomalo zaboravljenim detaljima. U toplim ljetnim danima možete uživati u zelenilu terase i vrta uz žuborenje potoka, a kad se temperature spuste povucite se u toplu unutrašnjost uz poznate specijalitete. Rezervacija je obavezna, a više doznajte na službenim stranicama restorana.
Tač
ResTAČ, odnosno restoran Tač također je smješten u podsljemenskoj zoni. Toplini ugođaja pridonose brojni detalji obitelji vlasnika, a ovdje ćete uvijek biti dočekani s osmijehom. Na meniju se nalaze tradicionalna jela inspirirana istarskom i kontinentalnom kuhinjom pa ćete, ovisno o sezoni, ovdje moći probati istarske šparoge, tartufe, divlju rukolu, meso boškarina, maslinova ulja, dalmatinske pečenice, pršut, kulen, kobasice od divljači i ostale specijalitete. Slastice su nešto što također morate probati, a za njihov biftek već se daleko čuje. Uživati možete i na velikoj prekrasnoj terasi gdje uvijek puše lagani povjetarac, što boravak čini puno ugodnijim.
Točkica
Bistro Točkica na Trešnjevci novi je zagrebački restoran u kojem se odlično jede! Oduševit će vas retro uređenjem koje odiše toplinom i u trenutku vas vratiti u djetinjstvo. Koncept se temelji na tradicionalnoj kuhinji, a jela je osmislio chef Mario Čepek. U kratkom vremenskom periodu Točkica je postala omiljeno mjesto za obiteljski ručak, a gosti posebno hvale njihove štrukle i puricu s mlincima, jelo dana svake nedjelje. Obavezno morate rezervirati, a to možete učiniti na broj 01 3646 618.
Tajer
Tajer, što na kajkavskom znači tanjur, restoran je koji njeguje tradicionalnu domaću kuhinju na međimurski način. Ovdje ćete pronaći jela koja su nekad spremale naše bake i mame – od krem juha od vrganja i bundeve do domaćih šiškrilina, njoka od bundeve i sporo kuhanih junećih obraza. Svako jelo priprema se s naglaskom na sezonske i lokalne namirnice, a jelovnik redovito donosi i zanimljive sezonske kombinacije poput pačjih prsa s rukolom i grana padanom ili telećeg kotleta sa žara uz pire od bundeve. Tajer je ove godine uvršten među 100 vodećih hrvatskih restorana, što potvrđuje njihovu predanost kvaliteti i ljubavi prema domaćoj hrani. Topao ambijent i gostoljubivost osoblja čine ga idealnim mjestom za nedjeljni ručak u srcu Zagreba.
Konoba Didov san
Mletačka 11 i Bencekovićeva 28
Jedna od lokacija ove konobe smjestila se na Gornjem gradu, u Mletačkoj 11, stoga će nedjeljni ručak u Didovom snu početi i završiti romantičnom šetnjom starim Zagrebom. Tradicionalna dalmatinska kuhinja dočekat će vas u toplom interijeru uređenom uz pomoć starinskih detalja. Ako ste pak bliže Bundeku, posjetite drugu lokaciju na Kajzerici (Bencekovićeva 28) i uživajte u istoj domaćoj kuhinji. Više o jelovniku i rezervacijama doznajte na linku.
Stari Fijaker
Mesnička 6
Zaželite li se purice i patke s mlincima, sarme, bunceka ili krvavica ili zagorske juhe, svratite u legendarni gastro dragulj u centru grada. Ovdje se poštuju tradicionalni zagrebački i zagorski okusi. Domaćini s ponosom ističu da je kod njih priprema jela doslovno domaća, te da od mesa do mlinci, štrukla, njoka, rezanaca, štrudla, gibanica i ostalog nude najbolje i provjerenu kvalitetu. Vjerujte nam, ovdje ćete osjetiti duh starog Zagreba i uživati u izvrsnoj hrani! Rezervirajte na linku ili na broj 01 4833 829.
Foto: Instagram (@okrugljak, @bistro_tockica, @barrel.zagreb), Martina Haraminčić
