Dubrovački restoran u kojem možete pojesti sjajan sushi, ali i druga jela inspirirana Dalekim istokom
Dubrovački restoran u kojem možete pojesti sjajan sushi, ali i druga jela inspirirana Dalekim istokom

Dubrovački restoran u kojem možete pojesti sjajan sushi, ali i druga jela inspirirana Dalekim istokom

Vrhunsko gastronomsko iskustvo zbog kojeg ćete se osjećati kao da jedete u Japanu ove sezone možete doživjeti u gradu podno Srđa, točnije u restoranu Mediteraneo Sushi and Seafood, u kojem kreativni tim s mladim i talentiranim sushi chefom Mladenom Križanovićem na čelu stvara prava mala japanska remek (d)jela.

Mladen Križanović

Mediteraneo Sushi and Seafood

Mediteraneo Sushi and Seafood nalazi se na vrhu Buže, na sjevernom ulazu u povijesnu jezgru. Ono što mu dodatno daje na šarmu je lokacija koja je doslovce u samom srcu Dubrovnika, a opet dovoljno skrivena od gužve i brojnih turista. Tu se može pojesti sjajan sushi, ali i druga jela inspirirana Dalekim Istokom, koja je za Mediteraneo iskreirao chef Križanović.

Ovaj priznati sushi majstor s certifikatom Tokyo Sushi Academy vještinu izrade sushija naučio je u njegovoj prijestolnici – Japanu. Bogato i vrijedno iskustvo koje je tamo skupio pretočio je u Mediteraneo signature jela, poput Unagi Don (sushi riža, filet jegulje sa žara u unagi umaku, sezam, japanski omlet, svježi vlasac), Hamachi Crudo (filet gofa, vinaigrette od krastavca, ikra od pastrve, daikon, sezam ulje, flambirana naranča) i Shime Saba (marinirana skuša, ponzu umak, yuzu kosho, ukiseljeno povrće).

Sushi selection
Nigiri selection
Unagi Don
Shime Saba

Fuzija azijske kuhinje i tradiconalna dalmatinska jela

Naizgled nespojive kombinacije namirnica Križanović vješto spaja i stvara fenomenalne fuzije okusa, koje se još dugo pamte. S obzirom da se ipak nalazimo na Mediteranu, ali i da restoran ponosno nosi istoimeni naziv, ovdje se mogu pojesti i tradicionalna medite­ranska riblja jela poput crnog rižota, bakalara na bijelo, odrezak od sabljarke, kao i svježe malostonske kamenice i dagnje.

Tu se stvarno može pronaći nešto za svačiji ukus: egzotična jela poput jegulje za one znatiželjne, klasična dal­matinska jela za one koji se drže tradi­cije, ali i odličan izbor originalnih vegetarijanskih i vegan­skih jela, a sve to po vrlo prihvatljivim cijenama.

Crni rižoto
Stonske kamenice

U Dubrovnik sam došao kako bih bio što bliže izvoru svježih jadranskih plodova, na čemu se i temelji filozofija restorana. Tim i ja pokušavamo ukomponirati što više lokalnih namirnica u meni restorana. Dakako da smo zbog naših gostiju primorani koristiti i neke uvozne namirnice poput lososa i kozica, no svakako je težnja na tome da to bude u minimalnim količinama. Želimo prije svega lokalnoj zajednici približiti kulturu japanske prehrane, kako s ribljim, tako i s nekim drugim japanskim jelima, kaže Križanović.

Koristimo mnogo japanskih tehnika odležavanja i pripreme namirnica te se time pokušavamo izdvojiti od ostalih restorana istoga tipa na sceni. Također, u ponudi imamo jela koja su u domeni lokalnih, tradicionalnih specijaliteta poput dagnji na buzaru, malostonskih kamenica i crnog rižota koje smatram neizostavnim stavkama mediteransko-dalmatinske gastronomije, a koje bismo željeli prezentirati prije svega stranim gostima. Uz fiksni meni, ideja je svakako ubacivati jela u tjednu/dnevnu/kratkotrajnu ponudu ovisno o dostupnosti svježih namirnica, kroz koje bismo pokazali svoju kreativnost te ponudili stalnim gostima nešto novo prilikom svakog idućeg posjeta, dodaje.

Maksimalna iskoristivost namirnice

Glavna filozofija restorana je maksimalna iskoristivost namirnice. Tako se jegulja može kušati i u sushiju i u nekim azijskim jelima, a primjerice tuna se može kušati u tuna tartaru, sushi rolicama i tuna tatakiju. Na jednoj namirnici koristimo više tehnika obrade pa na taj način dobivamo različite teksture, okuse, konzistenciju, odnosno s jednom namirnicom kreiramo nekoliko različitih jela, kaže Križanović.

Mediteraneo nudi i bogat izbor jela za doručak/brunch, poput Eggs Benedict, poširana jaja s avokadom, zobena kaša s voćem, omleti s raznim povrćem i sl., a uz koje savršeno pašu cijeđeni sokovi, specialty kava ili matcha latte. Nekoliko pažljivo odabranih deserata savršeno zaokružuje meni, a tu se posebno ističu svileni tofu puding s matchom i tradicionalni broštulani mjenduli.

Uz ekološki proizvedena vina vinarije Lovrec u ponudi su i lokalna vina poput Pošipa te Maraštine, Malvazije i Grka vinarije Miljas. Lovrecova ekološka vina poput Pinot gris i Sauvignon blanc nježno zaokružuju sushi priču, dok se lepršavi prosecco izvrsno sljubljuje s malostonskim kamenicama.

Tuna Tataki
Tartar
Mediteraneo doručak
Mediteraneo Sushi and Seafood 
Peline ulica 4, Dubrovnik
Radno vrijeme: pon – ned od 8 do 23h

Foto: Tomislav Kriste

Učitati još
Zatvori