![Badi je jedan od najboljih obiteljskih restorana u Istri; evo zašto ga posjetiti](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-cover.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-intervju-1080x720.jpg)
Tijekom našeg pleasure meets business putovanja Istrom posjetile smo brojne bajkovite gastro destinacije koje su nas impresionirale hranom, ljubaznošću i ugođajem. Posebna atmosfera prevladavala je u onim obiteljskim restoranima u kojima se tradicija susreće s nekim novim, modernijim konceptom. Takvi restorani oduševili su nas poviješću i pričom koju imaju, a jedan je upravo restoran Badi u malom ribarskom mjestu Lovrečica, između Umaga i Novigrada.
Obiteljska i restorantska priča koja je počela 1986.
![restoran Badi - Ivan Badurina](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-Ivan-Badurina-1080x807.jpg)
Na terasi restorana dočekao nas je Ivan Badurina koji je punom parom obiteljski posao preuzeo u posljednje četiri godine. Međutim, restoran je svoju priču započeo još 1986. i od prvog ga dana vodi obitelj Badurina-Badi. Njegovali su klasičan koncept restorana, a kad je mladom Ivanu Badurini bilo deset godina, otac Nado razbolio se zbog čega je restoran stagnirao dugi niz godina. Trendovi su se u Hrvatskoj mijenjali, Badi ih je pokušavao pratiti, ali tek kad se po završetku fakulteta Ivan u potpunosti posvetio restoranu, okrenuli su se novom konceptu restorana.
“Kompletno smo renovirali restoran, promijenio sam naglo koncept zbog čega se i profil gostiju transformirao. Nisam imao odobravanje svih članova obitelji, ali postepeno su prihvatili novi spoj tradicije i modernijeg načina kuhanja i prezentacije. Najveći je problem nastao jer sam išao vrlo naglo sve napraviti i promijeniti”, ispričao nam je.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-posluživanje-1080x1620.jpg)
Iako je starijim generacijama trebalo vremena da se priviknu na novi imidž restorana, danas je Badi potpuno posložen: zadržali su svoja klasična a la carte jela, a dodali dva degustacijska menija. Uz njihove poznate klasike – brudet Badi, brancin u kruhu i buzaru Badi koji su na jelovniku od 1986. godine, vlasnik restorana ispričao nam je kako se gosti sve više vraćaju i zbog ambicioznih jela chefa kuhinje Aleksandar Grubića.
Sinergija cijelog tima; od obitelji Badurina do mladog chefa Aleksandra Grubića
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-jela-1080x806.jpg)
Kad je Ivan krenuo punom parom u stvaranje novog imidža, još mu je jedan adut bio Aleksandra Grubić. Mladi chef preuzeo je kuhinju Badija 2017. godine, a prije je radio u restoranima Mare e Monti i Kukurini u kojem mu je mentor bio istaknuti chef Robert Kličković. Radio je i u brojnim hotelskim restoranima prije nego što je s Ivanom počeo zajedno stvarati novu ponudu restorana Badi.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-meni-1080x1620.jpg)
“Zajedno osmišljavamo koncept: ja mu pojasnim što bih htio, što ne bih, on daje svoje sugestije, a zatim se orijentira na osmišljavanje jela. Vrlo se brzo uhodao pa tako danas ima gotovo potpunu slobodu. Naravno, postoji dio priče koji se mora slijediti u restorantskom smislu – stara, tradicionalna jela. Nova on osmišljava, zajedno ih isprobavamo, a potom ja tražim idealna vina koja idu s hranom“, ispričao nam je.
Meni se mijenja čak četiri puta godišnje, a ovaj degustacijski koji smo isprobale pri našem posjetu, kao i sva jela, bazira se na lokalnim namirnicama. Riba dolazi od lokalnih ribara, isti je scenarij s voćem i povrćem, dok tjesteninu i kruh rade sami – osim špageta koje žele još usavršiti. Ponose se i vinskom kartom koja sadrži 140 etiketa vina. Većina ih je hrvatskih – ponajviše iz istarskih vinarija, a ostatak su strana.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-juha-vongole-dondole-1080x1620.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-meni-degustacijski-1080x1620.jpg)
Tijekom ručka na ugodnoj terasi, mladi vlasnik restorana ispričao nam je i o tome kako ga je oduvijek inspirirala talijanska kuhinja, posebice ona u Rimu. Uz opuštenu atmosferu koja vlada u ekipi ovog restorana, nije nas iznenadilo da se i sam Ivan okušao u kuhinji.
Međutim, kulinarske je pothvate ostavio za kuhinju u svom domu, dok se u restoranu posebno prihvatio selekcije vina. Tako smo tijekom ručka isprobale nekoliko vrsta od kojih nas je posebno dojmila odležana malvazija Benčić. Izvrsno je pasala uz poslužene filetiće od trilja, a kao favorit bismo istaknule juhu od lista rotkvice s mariniranim rotkvicama, vongolama, dondolama i pohanim dagnjama s kremom od češnjaka.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-vina-1080x1621.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/05/restoran-Badi-desert-1080x1620.jpg)
Nakon domaćeg sladoleda od vanilije, nastavile smo naše putovanje Istrom, a u Badi se planiramo vratiti da vidimo kako će se dalje razvijati ova obiteljska restorantska priča…
Foto: Sanja Jagatić