Badi je jedan od najboljih obiteljskih restorana u Istri; evo zašto ga posjetiti

Badi je jedan od najboljih obiteljskih restorana u Istri; evo zašto ga posjetiti

Tijekom našeg pleasure meets business putovanja Istrom posjetile smo brojne bajkovite gastro destinacije koje su nas impresionirale hranom, ljubaznošću i ugođajem. Posebna atmosfera prevladavala je u onim obiteljskim restoranima u kojima se tradicija susreće s nekim novim, modernijim konceptom. Takvi restorani oduševili su nas poviješću i pričom koju imaju, a jedan je upravo restoran Badi u malom ribarskom mjestu Lovrečica, između Umaga i Novigrada.

Obiteljska i restorantska priča koja je počela 1986.

restoran Badi - Ivan Badurina

Na terasi restorana dočekao nas je Ivan Badurina koji je punom parom obiteljski posao preuzeo u posljednje četiri godine. Međutim, restoran je svoju priču započeo još 1986. i od prvog ga dana vodi obitelj Badurina-Badi. Njegovali su klasičan koncept restorana, a kad je mladom Ivanu Badurini bilo deset godina, otac Nado razbolio se zbog čega je restoran stagnirao dugi niz godina. Trendovi su se u Hrvatskoj mijenjali, Badi ih je pokušavao pratiti, ali tek kad se po završetku fakulteta Ivan u potpunosti posvetio restoranu, okrenuli su se novom konceptu restorana.

“Kompletno smo renovirali restoran, promijenio sam naglo koncept zbog čega se i profil gostiju transformirao. Nisam imao odobravanje svih članova obitelji, ali postepeno su prihvatili novi spoj tradicije i modernijeg načina kuhanja i prezentacije. Najveći je problem nastao jer sam išao vrlo naglo sve napraviti i promijeniti”, ispričao nam je.

Iako je starijim generacijama trebalo vremena da se priviknu na novi imidž restorana, danas je Badi potpuno posložen: zadržali su svoja klasična a la carte jela, a dodali dva degustacijska menija. Uz njihove poznate klasike – brudet Badi, brancin u kruhu i buzaru Badi koji su na jelovniku od 1986. godine, vlasnik restorana ispričao nam je kako se gosti sve više vraćaju i zbog ambicioznih jela chefa kuhinje Aleksandar Grubića.

Sinergija cijelog tima; od obitelji Badurina do mladog chefa Aleksandra Grubića

Tartar od dehidrirane kozice s korom naranče i bazilikom, dimljena sipa sa slanim crumbleom i gelom od kruške, domaći sladoled od šparoga sa sirovim škampom i tartar od cherry rajčice

Kad je Ivan krenuo punom parom u stvaranje novog imidža, još mu je jedan adut bio Aleksandra Grubić. Mladi chef preuzeo je kuhinju Badija 2017. godine, a prije je radio u restoranima Mare e Monti i Kukurini u kojem mu je mentor bio istaknuti chef Robert Kličković. Radio je i u brojnim hotelskim restoranima prije nego što je s Ivanom počeo zajedno stvarati novu ponudu restorana Badi.

Domaća foccacia, toplo pohane srdelice s kukuruznim brašnom na kremi od trilja s ulje od vlasca i kremom od pomidora i sendvič od mariniranih srdela zamotanih u blitvu s dehidriranim pastrnjakom, mariniranom kapulom i perlicama od aceta balzamica

“Zajedno osmišljavamo koncept: ja mu pojasnim što bih htio, što ne bih, on daje svoje sugestije, a zatim se orijentira na osmišljavanje jela. Vrlo se brzo uhodao pa tako danas ima gotovo potpunu slobodu. Naravno, postoji dio priče koji se mora slijediti u restorantskom smislu – stara, tradicionalna jela. Nova on osmišljava, zajedno ih isprobavamo, a potom ja tražim idealna vina koja idu s hranom“, ispričao nam je.

Meni se mijenja čak četiri puta godišnje, a ovaj degustacijski koji smo isprobale pri našem posjetu, kao i sva jela, bazira se na lokalnim namirnicama. Riba dolazi od lokalnih ribara, isti je scenarij s voćem i povrćem, dok tjesteninu i kruh rade sami – osim špageta koje žele još usavršiti. Ponose se i vinskom kartom koja sadrži 140 etiketa vina. Većina ih je hrvatskih – ponajviše iz istarskih vinarija, a ostatak su strana.

Juha od lista rotkvice s mariniranim roktvicama, vongolama, dondolama i pohanim dagnjama s kremom od češnjaka
Filetići trilja sa zapečenim crumbleom na maslacu, krema od plavog krumpira, pileća juhica, glazirane mrkvice i čips od crnila od sipe

Tijekom ručka na ugodnoj terasi, mladi vlasnik restorana ispričao nam je i o tome kako ga je oduvijek inspirirala talijanska kuhinja, posebice ona u Rimu. Uz opuštenu atmosferu koja vlada u ekipi ovog restorana, nije nas iznenadilo da se i sam Ivan okušao u kuhinji.

Međutim, kulinarske je pothvate ostavio za kuhinju u svom domu, dok se u restoranu posebno prihvatio selekcije vina. Tako smo tijekom ručka isprobale nekoliko vrsta od kojih nas je posebno dojmila odležana malvazija Benčić. Izvrsno je pasala uz poslužene filetiće od trilja, a kao favorit bismo istaknule juhu od lista rotkvice s mariniranim rotkvicama, vongolama, dondolama i pohanim dagnjama s kremom od češnjaka.

Sladoled od domaće vanilije s piškotama, bademima, pistacijem i domaćim jagodama

Nakon domaćeg sladoleda od vanilije, nastavile smo naše putovanje Istrom, a u Badi se planiramo vratiti da vidimo kako će se dalje razvijati ova obiteljska restorantska priča…

Učitati još
Zatvori