Imamo recepte za hit pizze s Pizza Festivala i pastu koju priprema Melkior Bašić
Imamo recepte za hit pizze s Pizza Festivala i pastu koju priprema Melkior Bašić

Imamo recepte za hit pizze s Pizza Festivala i pastu koju priprema Melkior Bašić

Za sve kojima nikad dosta pizze, bilo da su strastveni amateri ili okorjeli profesionalci, za najvažnije savjete kod pripreme pizze kod kuće obratili smo se najrelevantnijim izvorima – pizza majstorima s ovogodišnjeg Pizza Festivala Zagreb. Osim savjeta, s nama su podijelili i svoje recepte za pizze, a Melkior Bašić otkrio nam je kako kod kuće pripremiti Wheel of Cheese pastu.

Kako kod kuće napraviti savršenu pizzu?

Marin Medak iz Rougemarina koji na ovogodišnjem Festivalu sudjeluje s pet vrsta sicilijanske pizze otkrio nam je svoja TOP 3 savjeta za savršenu pizzu.

  • Kvalitetni sastojci: Odaberite najkvalitetnije sastojke koje možete pronaći. Koristite svježe povrće i bilje, vrhunske sireve i meso te domaći umak od rajčice. Iako su kvalitetni sastojci skuplji, to će se osjetiti u okusu vaše pizze.
  • Pravilno tijesto: Tijesto je ključni element pizze i treba biti pravilno napravljeno i pobrašnjeno. Tijesto treba biti mekano i elastično, a najbolje je koristiti miješalicu za tijesto kako bi se postigla savršena konzistencija. Važno je da tijesto dovoljno odstoji nakon pripreme, kako bi se razvile arome i stvorile mjehuriće zraka u tijestu koji će dati pizzi hrskavu teksturu.
  • Pravilno pečenje: Pecite pizzu na vrlo visokoj temperaturi kako biste postigli hrskavu i zlatno smeđu koru. Najbolje je koristiti pećnicu koja može doseći temperaturu od najmanje 250 stupnjeva Celzija. Pizzu pecite na vrućem kamenju ili na pizzinom kamenu, jer to će omogućiti da se tijesto ravnomjerno ispeče i postane hrskavo. Važno je također pratiti vrijeme pečenja i izvaditi pizzu iz pećnice čim bude gotova, kako se ne bi presušila ili prepekla.

Iz Bite of Fun by Melkior Bašić koji na Pizza Festivalu nude 6 vrsta pizza i 5 vrsta pasti, slažu se s Medakom oko kvalitete sastojaka i malo se razilaze oko temperature pećnice, ali imaju i jedan važan savjet oko nadjeva.

TOP 3 savjeta za savršenu pizzu Bite of Fun by Melkior Bašić

  • Koristite visokokvalitetne sastojke: Bez obzira radite li pizzu od nule ili koristite već pripremljeno tijesto, korištenje svježih i visokokvalitetnih sastojaka ključno je za ukusnu pizzu. Odaberite svježe povrće, kvalitetno meso i sireve.
  • Ne pretjerujte s nadjevom: Iako je primamljivo staviti puno nadjeva, važno je ne preopteretiti pizzu s previše sastojaka. To može rezultirati gnjecavim tijestom i pizzom koja se raspada. Odaberite nekoliko ključnih sastojaka i rasporedite ih ravnomjerno.
  • Zagrijte pećnicu: Da biste dobili hrskavu koru i ravnomjerno pečene sastojke, svakako zagrijte pećnicu prije pečenja pizze. Postavite temperaturu na najmanje 230°C i pričekajte najmanje 15 minuta prije nego stavite pizzu u pećnicu.

Recept za homemade pizzu by Ivan Badžek, Pizza Social Club

Ivan Badžek iz Pizza Social Cluba koji na ovogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb iz originalne napuljske peći poslužuje hrskavu pizzu s punijim rubom, dakle kombinaciju napoletane i romane, otkrio nam je i svoj recept za homemade pizzu.

Sjedinite 300 g brašna, 300 g vode i 4 g kvasca i ostavite 24 sata na toplom. Sljedeći dan u smjesu dodajte još 160 g brašna, 1050 g vode, 45 g soli i 15 g maslinovog ulja. Nakon što ste sve umijesili, ostavite tijesto u hladnjaku još 24 sata.

Kad odstoji, oblikujte 10 kugli tijesta, hermetički ih zatvorite u posude i ostavite da odmaraju u hladnjaku još nekoliko sati. Razvaljajte te premažite umakom kojega ste izblendali od 500 g pelata, bosiljka, origana i soli po želji. Dodajte mozzarellu i sušene rajčice pa pecite pizzu na što višoj temperaturi. Nakon pečenja pizzu pospite svježim bosiljkom.

RougeMarin Capo di tutti i capi pizza za 4 osobe

Želite li kod kuće spremiti pizzu poput Marina Medaka, slijedite njegov recept koji donosimo u nastavku.

Tijesto:

  • Brašno za pizzu 200 g
  • Visoko proteinsko brašno 100 g
  • Brašno Tip 1 100g
  • Brašno Caputo 480 g
  • Suhi kvasac 5g
  • Prirodni starter 90 g
  • Sol 18g
  • Maslinovo ulje 30 g
  • Hladna voda 550g
  • Voda za emulziranje 100g

Priprema: Umiješati brašno, suhi kvasac, vodu i starter, lagano dolijevati maslinovo ulje te nakon ulja dodati sol. Tijesto staviti da prenoći u hladnjaku. Vagati bule od 356g. Fermentirati i oblikovati te peći na 260 stupnjeva, 10 minuta.

Umak: 

  • Pizza pelata 500g
  • Bosiljak 5g
  • Sol 3g
  • Origano 3g
  • Papar 2g
  • Maslinovo ulje 80g

Priprema: Sve usitniti i povezati u jednu smjesu.

Pesto od pistacija: 

  • Pistacija 200g
  • Maslinovo ulje 100g
  • Bosiljak 5g
  • Peršin 2g
  • Sok pola limete
  • Sol
  • Papar

Priprema: U blender staviti sve sastojke i pomiješati sastojke u jednu smjesu.

Nadjev: 

  • Umak za pizzu
  • Pesto pistacija
  • Ribana mozzarella 400g
  • Mortadela 200g
  • Čili ulje
  • Bosiljak

Priprema: Umak za pizzu zapečemo zajedno s ribanom mozzarellom. Ostale sastojke dodamo kasnije.

Wheel of Cheese pasta

Ako se pak želite okušati u malo drukčijem izazovu i oduševiti goste posve originalnom pastom koja je pritom i prava atrakcija za sve prisutne, podijelit ćemo s vama recept i trikove Melkiora Bašića za njegovu Wheel of cheese pastu.

Zamislite ovu sliku: ogromni, rastopljivi kolut sira koji se prelijeva kremastim bogatstvom. A sada zamislite da se ovo remek-djelo pretvara u ukusno tjesteninsko jelo pred vašim očima! Prvo, kuhar pažljivo izdubljuje unutrašnjost koluta sira, ostavljajući samo šuplju ljusku sira. Zatim se vrući lonac tjestenine izlije u sirnu šupljinu, stvarajući senzacionalnu kombinaciju okusa i tekstura. Dok se tjestenina i sir miješaju, aroma jela postaje gotovo opojna. Konačno, kuhar spretno dozira porcije ovog sirnog, tjesteninom ispunjenog čuda, a svaki zalogaj donosi eksploziju okusa koja će vas ostaviti željnima više. To je funky, zabavno i nezaboravno iskustvo uživanja u klasičnoj hrani koju volimo.

Wheel of cheese pasta je jedinstveno i ukusno jelo koje je jednako zabavno za gledanje kako se priprema kao i za jelo.

Evo opisa postupka:

  • Veliki kolut sira zagrijava se dok ne postane mekan i podatan.
  • Kuhana tjestenina, poput fettuccinea, dodaje se u kolut sira.
  • Koristeći velike vilice ili lopatice, tjestenina se miješa sa sirom, dopuštajući joj da upije okuse i prekrije se rastopljenim sirom.
  • Kada je tjestenina potpuno prekrivena sirom, tjestenina se pažljivo prebacuje na posudu za posluživanje i oblikuje u uredan, kružni oblik.
  • Tjestenina se zatim posipa dodatnim sirom i/ili dodacima po želji.
  • Jelo se poslužuje odmah dok je sir još uvijek rastopljen i mekan.

Ovo jelo je prava poslastica za osjetila i sigurno će impresionirati sve ljubitelje hrane.

Sve novosti možete svakodnevno doznati na društvenim mrežama Pizza Festivala Zagreb – Facebook i Instagram.

Foto: Sandro Sklepić

Učitati još
Zatvori