![Pet recepata sa Journalovog uskrsnog stola s kojima se možete inspirirati](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-7.jpg)
![Pet recepata sa Journalovog uskrsnog stola s kojima se možete inspirirati](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-naslovna.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-9.jpg)
Već tradicionalno udružujemo kreativne snage s našim suradnicima kako bi vam donijeli inspiraciju za najljepšu uskrsnu dekoraciju za stol. Ove smo se godine udružili s Majom Kranjec (@krameraj_) i Tatjanom Pastuović Klaić (@tanja.cookamigustam) na jednoj zagrebačkoj terasi i osmislili stol baš po našem guštu – prozračan, proljetan i jednostavan. Maja je bila majstorica dekoracije, a Tanja je cijelu priču upotpunila gastro elementom jer što je Uskrs bez punih tanjura.
Vodili smo se idejom da želimo nešto malo drugačije od tradicionalnog menija, da bude jednostavno, lagano, a istovremeno upečatljivo. Tanja je pripremila pet jela čije recepte vam donosimo u nastavku i nadamo se da ćete isprobati barem jedan!
Tart sa šparogama
Sastojci:
- 275 g lisnatog tijesta
- 200 g šparoga
- 150 g svježeg kozjeg sira
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 100 g naribanog sira Emmentalera
- 50 g naribanog sira Grana Padano
- sol, papar
Priprema:
Očistite šparoge, odstranite im donji, tvrdi dio stapke (kidajte ih tamo gdje same pucaju), operite ih i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi, tek minutu-dvije, i zatim ih ocijedite.
Pripremite nadjev. U zdjelu stavite svježi sir, dodajte vrhnje, jaja, naribani sir, sol i papar, pa dobro promiješajte.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Na papiru za pečenje tanko razvaljajte lisnato tijesto, izrežite ga na manje pravokutnike, na svako komad tijesta rasporedite dio nadjeva i šparoga, a rubove tijesta (oko 1 cm sa svake strane) premažite razmućenim jajetom.
Ovako pripremljeno tijesto, skupa s papirom, prebacite u lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko 20 minuta, odnosno dok tijesto lagano porumeni.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-2.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-3.jpg)
Mesna štruca s jajima
Sastojci:
- 700 g miješanog mljevenog mesa
- 2 bijela peciva ili 2 veće šnite bijelog kruha, obavezno stara dan-dva
- 100 ml mlijeka
- 100 ml bijelog vina
- 1 žlica ulja
- 1 žličica maslaca
- 1 veći luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 100 g dimljene slanine narezane na sitne kockice
- 1 šaka sitnije sjeckanog peršinovog lista
- 1 jaje
- 100 ml mineralne vode
- 1/2 žličice mljevene slatke paprike
- sol, papar
- 4 tvrdo kuhana jaja
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-5.jpg)
Priprema:
- Jaja stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 8-10 minuta.
Skuhana jaja ohladite i ogulite.
- Pecivo (ili kruh) narežite ili natrgajte na manje komade, stavite u zdjelu i prelijte mlijekom.
- U većoj tavi zagrijte malo maslaca i ulja, dodajte nasjeckani luk, pržite ga, uz miješanje, oko 3 minute, dodajte kockice slanine i češnjak, pustite da se sve zapeče pa prelijte vinom i kratko kuhajte na jakoj vatri, dok alkohol ne ishlapi (ali aroma ostaje). Ostavite sa strane da se malo ohladi.
- U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte peciva koje ste namakali u mlijeku i ocijedili ih, dodajte slaninu s lukom i vinom, jaje, slatku papriku, sol, papar, peršinov list i malo mineralne. Sve dobro promiješajte.
- Duguljasti kalup iznutra premažite maslacem, i dno i stranice.
U kalup stavite približno polovicu mesne smjese, kroz sredinu napravite malu udubinu dužinom cijelog kalupa pa tu posložite kuhana jaja, a zatim u kalup dodajte i ostatak smjese od mesa i njome prekrijte jaja.
- Kalup sada stavite u veći, dublji lim za pečenje, u lim ulijte vruću vodu, toliko da dođe do polovice kalupa s mesom.
- Sve stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 90 minuta na 180-200°C.
- Ako vidite da vam gornji dio štruce prebrzo tamni, zaštitite meso odozgo alu-folijom.
Pečenu mesnu štrucu izvadite iz pećnice, pažljivo izlijte tekućinu koju je meso tijekom pečenja pustilo, ostavite da se štruca malo ohladi, a zatim je izvadite iz kalupa i poslužite.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-6.jpg)
Ukiseljena jaja
Sastojci:
- 7 jaja
- 300 ml soka od cikle
- 150 ml octa
- 150 ml vode
- 60 g šećera
- za nadjev:
- kuhani žumanjci
- 100 g krem sira
- 1 žličica senfa
- 1 žlica majoneze
- Sok 1 limuna
- Sol
- Papar
- Listići timijana
Jaja stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 9-10 minuta, zatim ih ocijedite, ohladite i ogulite.
U loncu pomiješajte sok od cikle, ocat, vodu i šećer pa kuhajte dok se šećer ne rastopi.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
U veću staklenku stavite oguljena kuhana jaja, prelijte pripremljenim preljevom, zatvorite poklopcem i ostavite barem 4-5 sati a najbolje preko noći.
Jaja prerežite na pola i iz svake polovice izvadite žumanjak.
Žumanjke znječite vilicom, dodajte krem sir, senf, majonezu, malo timijana i limunov sok. Posolite i popaprite, dobro promiješajte, stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom za dekoriranje pa nadjenite bjelanjke.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-10-1080x1311.jpg)
Slata od rotkvica i daikona
- 2 vezice rotkvica
- 1 manji daikon
- Sok 1 limuna
- 2 žlice milerama
- 1 žličica senfa
- 1 češanj češnjaka, protisnutog
- 1 žlica naribanog hrena
- Prstohvat kurkume
- Sol
- Svježi timijan
Rotkice i daikon tanko narežite, lagano posolite i prelijte s malo limunovog soka.
Pomiješajte mileram, senf, češnjak, hren i kurkumu. Dodajte prstohvat soli i malo limunovog soka i sve još pomiješajte, pospite timijanom te poslužite s rotkvicama i daikonom.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-4.jpg)
Slatki vijenac s orasima
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 30 g šećera
- 4 g suhog kvasca
- 150 ml toplog mlijeka
- 40 g omekšanog maslaca
- 1 jaje
- za nadjev:
- 40 g šećera
- 1 žlica cimeta
- 40 g omekšanog maslaca
- 100 g mljevenih oraha
za premazivanje:
- 1 jaje
- žlica vode
za preljev:
- 80 ml vode
- 80 ml soka naranče
- naribana korica 1 naranče
- 2 žlice meda
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-7.jpg)
Priprema:
U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žlicu šećera, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu, dok se ne napravi pjenica.
U posudu s brašnom dodajte sol i šećer, promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, jaje i maslac. Promiješajte sve sastojke pa umijesite glatko, elastično tijesto (ako je premekano, dodajte još žlicu, dvije brašna). Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u posudu premazanu s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat i pol.
Kada je tijesto odstajalo i naraslo, prebacite ga na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom i razvaljajte u pravokutnik.
Pomiješajte šećer sa cimetom. Tijesto prvo premažite maslacem pa ravnomjerno pospite pripremljenim šećerom s cimetom i orasima. Sada zarolajte tijesto dužom stranom, pa nožem zarežite zamotano tijesto dužinom, po sredini ali ne do kraja, ostavite da tijesto bude neprerezano oko 3 cm. Isprepletite “krakove” tijesta, kao pletenicu, tako da ona strana s nadjevom ide prema van, kako bi se tijesto lagano “otvorilo”. Spojite krajeve i formirajte u vijenac, stavite ga u plitki lim kojeg ste obložili papirom za pečenje. Pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Umutite jaje s malo vode pa premažite vjenčić.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200°C oko 25 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
Dok se vjenčić peče, pripremite preljev.
U manju posudu stavite sve sastojke i kuhajte dok se tekućina malo ne zgusne, trebate dobiti rijetki sirup.
Pečeni vjenčić izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa zatim četkicom na njega ravnomjerno nanesite pripremljeni preljev.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/03/Journal-uskrsni-stol-recepti-Cookam-i-guštam-8.jpg)
Foto: Sanja Jagatić