Pet recepata sa Journalovog uskrsnog stola s kojima se možete inspirirati
Pet recepata sa Journalovog uskrsnog stola s kojima se možete inspirirati

Pet recepata sa Journalovog uskrsnog stola s
kojima se možete inspirirati

Već tradicionalno udružujemo kreativne snage s našim suradnicima kako bi vam donijeli inspiraciju za najljepšu uskrsnu dekoraciju za stol. Ove smo se godine udružili s Majom Kranjec (@krameraj_) i Tatjanom Pastuović Klaić (@tanja.cookamigustam) na jednoj zagrebačkoj terasi i osmislili stol baš po našem guštu – prozračan, proljetan i jednostavan. Maja je bila majstorica dekoracije, a Tanja je cijelu priču upotpunila gastro elementom jer što je Uskrs bez punih tanjura.

Vodili smo se idejom da želimo nešto malo drugačije od tradicionalnog menija, da bude jednostavno, lagano, a istovremeno upečatljivo. Tanja je pripremila pet jela čije recepte vam donosimo u nastavku i nadamo se da ćete isprobati barem jedan!

Tart sa šparogama 

Sastojci: 

  • 275 g lisnatog tijesta 
  • 200 g šparoga 
  • 150 g svježeg kozjeg sira 
  • 200 ml kiselog vrhnja 
  • 2 jaja 
  • 100 g naribanog sira Emmentalera 
  • 50 g naribanog sira Grana Padano  
  • sol, papar 

Priprema: 

Očistite šparoge, odstranite im donji, tvrdi dio stapke (kidajte ih tamo gdje same pucaju), operite ih i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi, tek minutu-dvije, i zatim ih ocijedite. 

Pripremite nadjev. U zdjelu stavite svježi sir, dodajte vrhnje, jaja, naribani sir, sol i papar, pa dobro promiješajte.  

Pećnicu zagrijte na 200°C. 

Na papiru za pečenje tanko razvaljajte lisnato tijesto, izrežite ga na manje pravokutnike, na svako komad tijesta rasporedite dio nadjeva i šparoga, a rubove tijesta (oko 1 cm sa svake strane) premažite razmućenim jajetom. 

Ovako pripremljeno tijesto, skupa s papirom, prebacite u lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko 20 minuta, odnosno dok tijesto lagano porumeni. 

Mesna štruca s jajima 

Sastojci: 

  • 700 g miješanog mljevenog mesa 
  • 2 bijela peciva ili 2 veće šnite bijelog kruha, obavezno stara dan-dva 
  • 100 ml mlijeka 
  • 100 ml bijelog vina 
  • 1 žlica ulja 
  • 1 žličica maslaca 
  • 1 veći luk, sitno nasjeckan 
  • 2 režnja češnjaka, usitnjena 
  • 100 g dimljene slanine narezane na sitne kockice 
  • 1 šaka sitnije sjeckanog peršinovog lista 
  • 1 jaje 
  • 100 ml mineralne vode 
  • 1/2 žličice mljevene slatke paprike 
  • sol, papar 
  • 4 tvrdo kuhana jaja 

Priprema: 

  1. Jaja stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 8-10 minuta. 

Skuhana jaja ohladite i ogulite. 

  1. Pecivo (ili kruh) narežite ili natrgajte na manje komade, stavite u zdjelu i prelijte mlijekom. 
  1. U većoj tavi zagrijte malo maslaca i ulja, dodajte nasjeckani luk, pržite ga, uz miješanje, oko 3 minute, dodajte kockice slanine i češnjak, pustite da se sve zapeče pa prelijte vinom i kratko kuhajte na jakoj vatri, dok alkohol ne ishlapi (ali aroma ostaje). Ostavite sa strane da se malo ohladi. 
  1. U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte peciva koje ste namakali u mlijeku i ocijedili ih, dodajte slaninu s lukom i vinom, jaje, slatku papriku, sol, papar, peršinov list i malo mineralne. Sve dobro promiješajte. 
  1. Duguljasti kalup iznutra premažite maslacem, i dno i stranice. 

U kalup stavite približno polovicu mesne smjese, kroz sredinu napravite malu udubinu dužinom cijelog kalupa pa tu posložite kuhana jaja, a zatim u kalup dodajte i ostatak smjese od mesa i njome prekrijte jaja. 

  1. Kalup sada stavite u veći, dublji lim za pečenje, u lim ulijte vruću vodu, toliko da dođe do polovice kalupa s mesom. 
  1. Sve stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 90 minuta na 180-200°C. 
  1. Ako vidite da vam gornji dio štruce prebrzo tamni, zaštitite meso odozgo alu-folijom. 

Pečenu mesnu štrucu izvadite iz pećnice, pažljivo izlijte tekućinu koju je meso tijekom pečenja pustilo, ostavite da se štruca malo ohladi, a zatim je izvadite iz kalupa i poslužite.  

Ukiseljena jaja 

Sastojci: 

  • 7 jaja 
  • 300 ml soka od cikle 
  • 150 ml octa 
  • 150 ml vode 
  • 60 g šećera 
  • za nadjev: 
  • kuhani žumanjci 
  • 100 g krem sira 
  • 1 žličica senfa 
  • 1 žlica majoneze 
  • Sok 1 limuna 
  • Sol 
  • Papar 
  • Listići timijana 

Jaja stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 9-10 minuta, zatim ih ocijedite, ohladite i ogulite. 

U loncu pomiješajte sok od cikle, ocat, vodu i šećer pa kuhajte dok se šećer ne rastopi. 

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.  

U veću staklenku stavite oguljena kuhana jaja, prelijte pripremljenim preljevom, zatvorite poklopcem i ostavite barem 4-5 sati a najbolje preko noći. 

Jaja prerežite na pola i iz svake polovice izvadite žumanjak. 

Žumanjke znječite vilicom, dodajte krem sir, senf, majonezu, malo timijana i limunov sok. Posolite i popaprite, dobro promiješajte, stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom za dekoriranje pa nadjenite bjelanjke.  

Slata od rotkvica i daikona 

  • 2 vezice rotkvica 
  • 1 manji daikon 
  • Sok 1 limuna 
  • 2 žlice milerama 
  • 1 žličica senfa 
  • 1 češanj češnjaka, protisnutog 
  • 1 žlica naribanog hrena 
  • Prstohvat kurkume 
  • Sol 
  • Svježi timijan 

Rotkice i daikon tanko narežite, lagano posolite i prelijte s malo limunovog soka. 

Pomiješajte mileram, senf, češnjak, hren i kurkumu. Dodajte prstohvat soli i malo limunovog soka i sve još pomiješajte, pospite timijanom te poslužite s rotkvicama i daikonom. 

Slatki vijenac s orasima 

Sastojci: 

  • 300 g glatkog brašna 
  • Prstohvat soli 
  • 30 g šećera 
  • 4 g suhog kvasca 
  • 150 ml toplog mlijeka 
  • 40 g omekšanog maslaca 
  • 1 jaje 
  • za nadjev: 
  • 40 g šećera 
  • 1 žlica cimeta 
  • 40 g omekšanog maslaca 
  • 100 g mljevenih oraha 

za premazivanje: 

  • 1 jaje 
  • žlica vode 

za preljev: 

  • 80 ml vode 
  • 80 ml soka naranče 
  • naribana korica 1 naranče 
  • 2 žlice meda 
  • 2 žlice šećera 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije 

Priprema

U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žlicu šećera, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu, dok se ne napravi pjenica. 

U posudu s brašnom dodajte sol i šećer, promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, jaje i maslac. Promiješajte sve sastojke pa umijesite glatko, elastično tijesto (ako je premekano, dodajte još žlicu, dvije brašna). Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u posudu premazanu s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat i pol. 

Kada je tijesto odstajalo i naraslo, prebacite ga na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom i  razvaljajte  u pravokutnik. 

Pomiješajte šećer sa cimetom. Tijesto prvo premažite maslacem pa ravnomjerno pospite pripremljenim šećerom s cimetom i orasima. Sada zarolajte tijesto dužom stranom, pa nožem  zarežite zamotano tijesto dužinom, po sredini ali ne do kraja, ostavite da tijesto bude neprerezano oko 3 cm. Isprepletite “krakove” tijesta, kao pletenicu, tako da ona strana s nadjevom ide prema van, kako bi se tijesto lagano “otvorilo”. Spojite krajeve i formirajte u vijenac, stavite ga u plitki lim kojeg ste obložili papirom za pečenje. Pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.  

Umutite jaje s malo vode pa premažite vjenčić. 

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200°C oko 25 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. 

Dok se vjenčić peče, pripremite preljev. 

U manju posudu stavite sve sastojke i kuhajte dok se tekućina malo ne zgusne, trebate dobiti rijetki sirup. 

Pečeni vjenčić izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa zatim četkicom na njega ravnomjerno nanesite pripremljeni preljev. 

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori