Recepti za jela iz devete epizode Journal Cooking Showa s Majom Bučić
Recepti za jela iz devete epizode Journal Cooking Showa s Majom Bučić

Recepti za jela iz devete epizode Journal
Cooking Showa s Majom Bučić

Naš gost u ovoj epizodi bila je gastro poduzetnica i vlasnica plant based restorana Plant Punk, Maja Bučić. Maja nas je upoznala s okusima jednog malo drugačijeg tipa prehrane koji jako volimo, a zajedno smo pripremili nekoliko ukusnih jela.

Sva su jela iz današnje epizode plant based, dakle u pripremi nismo koristili namirniburce životinjskog porijekla. Mirisi, okusi i teksture jela toliko su zanimljivi i dobri da ne samo da nam ništa više nije nedostajalo nego smo uživali u svakom zalogaju! Kada su sva jela bila spremna, zabava se preselila na livadu na kojoj smo u dobrom društvu uživali u pikniku.

Jela iz ove epizode vrlo su jednostavna za pripremu, a odlična su opcija upravo za veća druženja s prijateljima! U nastavku donosimo recepte, a kako smo pripremali jela pogledajte ovdje.

Iced Coffee

Druženja s gostima najviše volimo započeti šalicom mirisne kave, a ovog smo puta ljetne vrućine odlučili ublažiti hladnim espressom koji ima čokoladne note i arome prženog badema. Barcaffe Espresso Classico kavu skuhali smo u moka lončiću, poslužili čašu s ledom te preko prelili kavu i dodali bademovo mlijeko.

 

Recepti

Falafel Crumble

Sastojci: 

  • 500 gr slanutka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2-3 mlada luka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica sezama
  • 1 žlica cornflakesa
  • šaku svježih listova korijandera
  • Vegeta Maestro peršin
  • Vegeta BIO

Postupak:

  • Namočeni, ali sirov slanutak izblendamo u multipraktiku, dodavši mu 2-3 režnja češnjaka, 2-3 mlada luka, žlicu maslinova ulja, žlicu sezama, žlicu cornflakesa, šaku svježih listova korijandera, žličicu Vegete BIO i Vegeta Maestro peršina.
  • Sve to izmiješamo i pečemo na 220 stupnjeva oko 15 minuta natisnuto u pleh. Izvadimo, špatulom izlomimo i preokrenemo komade te vratimo u pećnicu na još 15 minuta. Eto originalni okus falafela, a bez prženja!
  • Ovakav crumble je jako praktičan jer se može posuti po svakakvim salatama, ali servirati u naanu koji smo radili sa Staropramen pivom.

Naan

Sastojci:

  • 2,5 dcl Staropramen pivo
  • 1/2 šalice tople vode
  • 1 vrećica aktivnog suhog kvasca
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 4 šalice brašna, plus još po potrebi
  • 2 žličice soli
  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još po potrebi.

Postupak:

  • Stavite brašno u veliku zdjelu za miješanje. U sredini napravite udubinu pa u nju dodajte žlicu ulja, Staropramen pivo, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. Ako imate mikser, stavite na laganu brzinu ili prstima sjedinite sastojke dok ne nalikuju mrvicama, a zatim polako dodajte mlako mlijeko – miješajte dok se ne sjedini u tijesto. Na početku će biti jako ljepljivo. U mikseru miješajte na većoj brzini ili pobrašnite ruke i mijesite tijesto oko pet minuta – tako da dobijete kuglu.
  • Žličicom ulja utrljajte vanjski dio tijesta i stavite ga u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 60 do 90 minuta ili dok se ne udvostruči. Možete ga ostaviti i da se diže preko noći u frižideru.
  • Nožem podijelite tijesto na 12 dijelova. Svaki dio razvaljajte u kuglicu pa spljoštite među dlanovima. Pospite brašnom i razvaljajte u oval veličine tave u kojoj ćete ga peći. Možete ga rastegnuti i rukama.
  • Stavite tavu na srednje jaku vatru i ostavite da se zagrije. Pecite jedan po jedan naan u tavi 30 do 40 sekundi s jedne strane ili dok se ne počnu stvarati mjehurići, zatim ga preokrenite i pecite drugu stranu približno isto vrijeme.
  • Naan premažite smjesom Vegeta Maestro monozačina po želji (list peršina, origano, ružmarin) i gheeja (ili običnog maslaca). Dodajte humus, pečeno povrće, zelenu salatu i falafel smash. Poslužite uz Staropramen.

Hummus

Sastojci:

Postupak:

  • Preko noći (oko 16 sati optimalno) namočite slanutak i u vodu ubacite žlicu sode bikarbone. Kuhajte slanutak dok ne postane mekan i sačuvajte aquafabu (vodu) od
    kuhanja.
  • Kako bismo napravili humus, uzmemo jaki štapni mixer ako želimo glatku varijantu ili mužar ako želimo rustikalniji namaz s komadićima slanutka. U skuhani slanutak postepeno dodajemo cijeđen sok limuna, 3 češnja češnjaka, veliku žlicu tahinija, soli i papra po ukusu i prstohvat kumina. Potom dodajemo aquafabu i maslinovo ulje (u konačnici podjednak omjer ulja i vode) dok ne dobijemo željenu konzistenciju humusa (ovisno o preferencijama može biti gušći ili rjeđi).
  • Svježi humus možemo držati u frižideru i do 3 dana u čvrsto zatvorenoj teglici ili plastičnoj posudi i poslužiti na brojne načine u raznim obrocima.

Tacos

Sastojci i postupak:

  • Miks povrća po želji (rajčice, batat, mladi luk, cikla, paprika, patlidžan, tikvice) začinimo Vegeta Natur Grill Classic mješavinom začina i pečemo u pećnici na 200 stupnjeva 45 min.
  • Povrće možemo peći i na grillu pa ga pomiješati zajedno. Kukuruzne tortilje ugrijemo na tavi i slažemo tacose od raznih elemenata: humus, zelena salata, pico de gallo salsa (sitno rezana rajčica, ljubičasta kapula, korijander), hrskavi slanutak, mladi luk.

Plant Based Burger

Sastojci i postupak:

  • Pik Plant of Plants Burger pečemo prema uputama. Brioche peciva za burger prepolovimo, nakapamo maslinovim uljem i grillamo na tavi kao i burgere.
  • Donji dio peciva premažemo Zvijezda Planet of Plants majonezom, a gornji guacamoleom. Dodajemo zelenu salatu pa burger kojeg premažemo nezaobilaznom marmeladom od luka posipamo i prženim lukom.

Kako nam je bilo pogledajte u nastavku.

Foto: Martina Movrić

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori