Pogledajte devetu epizodu Journal Cooking Showa s Majom Bučić
Pogledajte devetu epizodu Journal Cooking Showa s Majom Bučić

Pogledajte devetu epizodu Journal
Cooking Showa s Majom Bučić

U najnovijoj, devetoj epizodi JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWA kuhali smo s gastro poduzetnicom i vlasnicom novog zagrebačkog plant based restorana Plant Punk, Majom Bučić.

Plant based prehrana, odnosno prehrana koja je bazirana na namirnicama biljnog porijekla, posljednjih godina u svijetu se probija kao jedan od najuravnoteženijih i najzdravijih tipova prehrane, te iako je baza na voću, povrću i žitaricama, nije stroga, striktna i isključiva. Odlučili smo isprobati nekoliko takvih jela, a bilo je jasno kako je najbolji gost kojeg možemo pozvati da zajedno kuhamo upravo Maja Bučić.

Maja nam je u razgovoru otkrila kako se Plant Punk širi, pa će uskoro u Zagrebu postojati na čak tri lokacije, a saznali smo i koje je jelo u restoranu najpopularnije te smo ga i pripremili.

Nakon kuhanja, sve smo delicije poslužili i isprobali na pravom ljetnom pikniku na kojem smo ugostili Nanu Nadarević i Bošku Bahtijarević, koja je ujedno i dekorirala i opremila cijeli piknik!

Journal Cooking Show

Što smo kuhali s Majom Bučić?

U ovoj epizodi pripremali smo plant based jela, a to nipošto nije značilo da smo se odrekli comfort fooda! Dapače, pripremili smo brojne zalogaje stvorene za uživanje. Druženje smo započeli uz hladnu Barcaffe Espresso Classico kavu s aromama čokolade i prženih badema, a zatim smo krenuli s pripremom falafel crumblea, za koji su nam osim slanutka, luka i češnjaka bili ključni i začini. Koristili smo Vegeta Maestro peršin, koji je 100% prirodan začin, a jelu je dao savršen “final touch”, te Vegetu BIO koja sadrži više od 10 vrsta organski uzgojenog povrća i začina, a nositelj je BIO i VEGAN certifikata te je primjerena plant based prehrani.

Čim je falafel crumble bio gotov, bilo je vrijeme za pripremu naan kruščića. Za izradu naana osim uobičajenih sastojaka koristili smo i jedan tajni sastojak – Staropramen pivo! Ugodni okusi i pune arome odlično su se uklopile u naše kruščiće te pridonjele njihovoj teksturi.

Male mekane kruščiće odmah nakon pečenja premazali smo Vegeta Maestro začinima po želji.

Ideja je bila naan namazati domaćim hummusom pa smo se tako bacili i na pripremu tog omiljenog zdravog namaza. Kombinaciju okusa slanutka, limunova soka, maslinova ulja, češnjaka i tahinija obogatili smo Vegeta Maestro morskom soli iz Jadrana te Vegeta Maestro šarenim paprom koji ima intezivan i bogat okus, snažan i oštar miris, a također je 100% prirodan začin.

Priprema slijedećeg jela, popularnih tacosa, vrlo je kreativna i prilagodljiva jer u njih može ići povrće po odabiru. Mi smo odabrali rajčice, batat, mladi luk, ciklu, papriku, patlidžane i tikvice koje smo začinili Vegeta Natur Grill Classic mješavinom začina, koja je idealan odabir začina i za povrće i za meso, te daje sočan i fantastičan okus jelima. Naše začinjeno povrće pekli smo u pećnici te potom njime punili kukuruzne tacose. Na kraju smo dodali i hummus, hrskavi slanutak, svježe povrće te pico de gallo salsu. 

Posljednje jelo koje smo pripremali bili su slasni i primamljivi Plant Based burgeri. Koristili smo meka brioche peciva te sočne Pik Plant of Plants Burgere koji lako zavaraju i daju nam dojam kao da jedemo meso, dok zapravo jedemo 100% biljne burgere napravljene od proteina graška.

Brioche peciva premazali smo novom Zvijezda Planet of Plants majonezom koja također ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla, rađena je bez jaja, a okusom i teksturom nam je podjednako dobra, ako ne i bolja od klasične majoneze. U burgere smo ubacili i guacamole, zelenu salatu, prženi luk i marmeladu od luka, a rezultat nas je sve oduševio.

Kako se zabava u kuhinji privodila kraju, došlo je vrijeme da se preseli na piknik na prekrasnoj lokaciji – za savršen ljetni setting pobrinula se Boška Bahtijarević, vlasnica dućana Tvoje. Pravo ljetno druženje s ekipom započelo je u znaku mirisa i okusa naših delicija i osvježavajućeg Staropramen piva, a nastavilo se u znaku smijeha i veselja!

Recepte za sva jela i koktele koje smo pripremali donosimo ovdje.

Foto: Martina Movrić

Video: Kadar 22

Produkcija: Alert Advertising

Učitati još
Zatvori