Journal.hr

Slatki kruh od tikvica – lagani doručak nakon blagdanskog prejedanja

Nakon nekoliko dana ‘blagdanskog prejedanja’ svi će se složiti da je laganija hrana na tanjuru prijeko potrebna. Uz tradicionalni detox koji kreće početkom siječnja neki su već krenuli s obrocima koji će odmoriti tijelo od šećera i masnoća. Recept za uravnoteženu prehranu dobro je poznat, a jedan od sastojaka je mnogo povrća u svakom obroku. Kruh od tikvica istovremeno će zadovoljiti želju za slatkim, a bez grižnje savjesti u njemu ćete uživati svakim zalogajem. U kruh od tikvica možete ubaciti kakao za kolače i orašaste plodove koji će obogatiti okus i teksturu ‘kolača’.

Tikvice su ljetno povrće, no u ponudi ih imamo tijekom cijele godine. Njihova nutritivna vrijednost i učinak na organizam je višestruko koristan, a jedan od razloga je sastav tikvica. Naime, ovo povrće bogato je vodom uz brojne vitamine i minerale, a okusa gotovo da i nema. Baš zato mnogi će reći kako pretjerano i ne uživaju u ovom zelenom ‘zlatu’, stoga je odlična za ubacivanje u recepte u kojima se neće niti osjetiti. Djeca će kruh od tikvica obožavati, a na ukusan i jednostavan način tako ćete njima, ali i sebi povećati unos povrća u prehranu.

Kruh od tikvica za blagdanski detox

Sastojci:

  • 3 velike tikvice
  • 2 jaja
  • 1 velika oguljena jabuka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/2 šalice chocolate chipsa ili sjeckane čokolade za kuhanje
  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1 žličica praška za pecivo

** orašasti plodovi za posipavanje

Upute:

Uključite pećnicu  na 180 stupnjeva. Tikvice operite i naribajte, a potom stavite u gazu ili rukama dobro procijedite kako bi izbacili višak vode. Jabuku ogulite i ubacite u blender kako bi dobili teksturu kaše. U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke. Kokosovo ulje otopiti i dodati u zdjelu s jabukom, medom, vanilijom i jajima. Zatim pomiješati suhe i mokre sastojke i kuhačom sve sastojke sjediniti. Sipajte smjesu u kalup za kruh obložen papirom i pecite 40 minuta, a prije po želji posipajte orašastim plodovima.

Foto: Instagram