Savršeni recept za kišni dan: cruffin s punjenjem od vanilije

Savršeni recept za kišni dan: cruffin
s punjenjem od vanilije

Kišni ponedjeljak malo što može popraviti kao dobro, slatko pecivo uz šalicu omiljenog čaja ili kave. Iako smo jedva dočekali proljeće kako bi se prebacili na laganije deserte, promjenjivo vrijeme i privremeni pad temperature ponovno nas pozivaju na pečene, tople, poslastice koje će otjerati sive vremenske uvjete. Sigurno ste već čuli za cruffin – hibrid kroasana i muffina o kojem već neko vrijeme svi pričaju. Prvi cruffin naime, nastao je još davne 2013. godine u jednoj australskoj pekarni: Lune Croissanterie.

Popularne pekarne dovele su recepturu do savršenstva, a miris cruffina osjetit ćete i nekoliko ulica dalje. Dobro je poznato da su redovi čekanja za omiljeni cruffin poprilično dugački. No, nakon radnog dana to je zadnje što želimo, stoga smo pronašli recept kako ga pripremiti kod kuće. Kremasto punjenje od vanilije hrskavi cruffin čini sočnim i jednostavno idealnim zalogajem za podizanje raspoloženja nakon napornog dana.

Recept za cruffin

Sastojci za cruffine:

  • 300g glatkog brašna
  • 80g maslaca + 20g za premazivanje
  • 2 vanilin šećera
  • 1 paket suhog kvasca
  • 150ml tople vode
  • prstohvat soli

** cimet i šećer za posipavanje

Sastojci za kremu od vanilije:

  • 300ml mlijeka
  • 50g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 2 žumanjka

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U toplu vodu sipajte vanilin šećer i kvasac te ostavite 10ak minuta da se aktivira. U odvojenu zdjelu pomiješati brašno, sol i postepeno dolijevati vodu pa početi mijesiti tijesto. Otopite i rashladite maslac te s vanilijom dolijevajte postepeno dok tijelo ne postane svilenkasto i glatko.  Pokriti i ostaviti da se udvostruči barem pola sata, a zatim podijeliti na 6 dijelova u loptice. Pokrite ih folijom i ostavite još 10 minuta. Razvaljajte svaku lopticu što tanje pa zarolajte u rolicu. Formirajte oblik puša i stavite cruffin u kalup za muffine, premažite maslacem. Pecite 25 minuta na 200 stupnjeva. Za punjenje prokuhajte 2/3 mlijeka sa šećerom, a ostatak umiješajte s pudingom i žumanjcima pa dodajte kuhanom mlijeku uz neprestano miješanje. Ostavite 5 minuta da se ohladi i stisne. Svaki cruffin udubite s drškom od žlice i napunite smjesom. Po želji posipajte mješavinom šećera i cimeta.

 

Foto: Instagram

 

 

Učitati još
Zatvori