Rajska rajčice ove su sezone zvijezde najfinijih jesenskih recepata

Rajska rajčice ove su sezone zvijezde
najfinijih jesenskih recepata

Mnogi će reći da je, što se povrća tiče, miris pečene paprike jesenski vladar. Nećemo to osporavati, jer je ajvar jedna od cjenjenijih zimnica u našim smočnicama, ali se vremena mijenjaju! Rajska rajčice ove će jeseni zavladati stolovima kao da je sredina mirisnog i sunčanog kolovoza. 

I dok jutarnja temperatura sve češće poziva na povratak u toplinu doma, iz Svete Nedelje i dalje stižu svježe, sočne, raznobojne rajčice, od najslađe sitne Bumblebee vrste, do mesnate Harmony. Sjeckaju se, kotrljaju i ubacuju u posude i tanjure od doručka do večere. Viđene su u sendviču na poslu, potajno ponekad i na tipkovnici, a rado uskaču i u đačke torbe, pa idu i na izlete. Sunstream i Campari nimalo ne zaostaju, već mame s polica dućana i dok lišće vani pada.

Najfinije rajčice u bezbroj izdanja

Tko god je probao Rajska rajčice, slaže se da su najbolje u svom originalu, bez dodataka, kao tek ubrane s grane. Možda malo krupne soli, kap dobrog maslinovog ulja. Sir, ne smijemo zaboraviti sir. 

Znamo, ipak, da jesenski vikendi služe za stare veste u kojima ste već kroz godine skuhali stotine teglica pekmeza, džemova, kompota, ajvara i drugih kućnih delicija, pa slobodno možete planirati i nešto slasno, ukuhano, zapečeno, razmazano od rajčica. Isprobajte pinđur, ajvarov rjeđi rođak, za koji trebate blanširane i pasirane rajčice, uz krupno naribane i manje krupno narezane paprike. Zaboravite na trend pečene rajčice s tjesteninom iz pećnice i sporo pečene mini rajčice ubacite u staklenku prelivene maslinovim uljem. Oprez! Možda neće dočekati neotvorene ni studeni! 

No, vratimo se na svježu rajčicu, jer je još ima. 

A ima je jer Rajska rajčice rastu u staklenicima koji se prostiru na više od 50.000 m2 i u kojima se upotrebom vrhunske i suvremene tehnologije prirodni plodovi mogu uzgajati tijekom cijele godine. Podloga je posebna mješavina kokosova vlakna, što omogućuje veću hranjivost, a biljke oprašuje – 10.000 bumbara. Zvuči doista kao rajski vrt, zar ne? 

Ručno brana i ručno pakirana rajčica, koja nije tretirana nikakvim kemikalijama, u veselom pakiranju može biti fini ukras vašeg kuhinjskog stola. Nekad i kauča i kreveta, jer je takav dan. Istraživanja kažu da 100 grama rajčice u prosjeku ima samo 18 kalorija, što je odlična stvar, iako bismo u njoj uživali i da ima puno više. S istom količinom, pojeli ste i oko 16 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A te 23 posto preporučene količine vitamina C, što nas jača u doba raznih viroza i prehlada. 

Za kraj nam ostaje još jedna zanimljivost – kečap, sok ili umak od rajčice bogatiji su izvor likopena od svježih plodova! Likopen ima zaštitnu ulogu kod velikog broja karcinoma i antioksidativnu funkciju. Uzevši to u obzir, kao i činjenicu da je rajčica voće, možda u vašem jesenskom rasporedu ima mjesta i za kuhanje džema od rajčice… 

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori