Rajske rajčice dolaze iz Svete Nedelje i uzgajaju se na vrlo neobičan način

Rajske rajčice dolaze iz Svete Nedelje i
uzgajaju se na vrlo neobičan način

Koja vas hrana asocira na ljeto? Za mnoge je to lubenica na plaži ili plodovi mora uz rivu, a još više ljudi tople večeri podsjećaju na šarene koktele. Ono što ipak apsolutno svi imaju na svojoj listi najdražih ljetnih namirnica su mirisne, sočne rajčice, pune okusa. Pamtimo kako su one iz bakinog vrta bile slatke i tople od sunca, a ni danas lagana salata ili ukusan umak ne mogu proći bez dobrog paradajza, pome ili kako god u svom kraju zvali ove plodove. Danas živimo užurbanijim tempom i teško je pronaći organsku hranu po prihvatljivoj cijeni, no barem rajčice imaju svog pouzdanog, posve prirodnog, domaćeg predstavnika u supermarketima – Rajska rajčice.

Cherry, shake i cocktail rajčice

U najmodernije opremljenim staklenicima u Kerestincu pokraj Svete Nedelje, više od 70 radnika pažljivo uzgaja cherry, shake i cocktail sorte rajčica koje se na našim stolovima nalaze još od 2000. godine, kada su se prodavale pod imenom Zarja. Rebrandingom su dobile ime Rajska, što odmah govori o njihovom uzgoju bez pesticida, a uz pomoć, neobično, ali istinito, 10.000 bumbara koji se brinu za to da žuti cvijet dozrije u rajčicu koja prsne kad ju zagrizete. Zašto nismo napisali da dozrijevaju u crvene plodove? Iako su kod nas najuobičajenije rajčice te boje, prve rajčice u Europi bile su žute boje i zato su ih nazivali „pomo d’oro“, što u prijevodu znači „zlatna jabuka“, a u svojoj novoj veseloj, šarenoj ambalaži nudi ih i Rajska.

Najukusnije posebne sorte za vaše caprese salate, osvježavajuće hladne juhe ili atraktivan fingerfood, kod Svete Nedelje uzgajaju se uz računalno doziranje hranjivih tvari, provjetravanje, određivanje vlažnosti zraka i temperature u stakleniku, kako bi se zajamčeno dobio najkvalitetniji proizvod. Najbolje od svega – zbog takvog ih uzgoja možete nabaviti od ožujka do prosinca i uživati u okusu ljeta bez obzira na vanjsku temperaturu. Zarja grupa je 2013. godine uvrštena u 50 najpriznatijih proizvođača cherry i cocktail sorti na svijetu te od tada posjeduje certifikat GLOBALG.A.P, a 2018. godine ih je Kult plave kamenice uvrstio u 8 najukusnijih domaćih brendova hrane koji su masovno dostupni.

Gdje sve nabaviti Rajska rajčice?

Trenutno se godišnje proizvede oko 3 milijuna komada pakiranih Rajska rajčica. Možete ih nabaviti u većini velikih robnih centara u Hrvatskoj te u dva slovenska, a uskoro i u Srbiji. Širenje na tržištu pokazatelj je razvoja svijesti da je sve potrebnije u svakodnevnoj prehrani izabirati hranu bez pesticida i herbicida i proizvođače koji brinu o zaštiti okoliša i održivosti. Rajčice rastu u vrećama s kompostom preko kojih dobivaju sve hranjive tvari rastopljene u vodi. Višak vode otječe, filtrira se i ponovno koristi u zatvorenom sustavu, u kojem se ništa ne baca. Unose se prirodni neprijatelji štetnika, poput mušica i raznih životinjica, već u prvim tjednima proizvodnje, a o svakoj biljci se brine bez zagađenja proizvoda, vode i okolnih tala.

Rajska rajčice predstavljene su na Journal.hr We Love Local partyju, koji se održao uz podršku hrvatske tvrtke Nord produkt.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori