Radionica vinarije Kabola potvrdila status Kabola vina iz amfora

Radionica vinarije Kabola potvrdila
status Kabola vina iz amfora

Kabola---nova-dimenzija-vina-iz-amfora_2

Istarska vinarija Kabola, održala je radionicu na temu Kabola – nova dimenzija vina iz amfora. Radionica je održana u sklopu nadolazećeg Vinart Grand Tastinga. Odabrane etikete, pjenušac Re te vina Malvazija 2017, Malvazija 2010, Malvazija Unica 2015, Malvazija Unica 2009, Malvazija Amfora 2015, Malvazija Amfora 2006 te Teran Amfora 2015, predstavili su vlasnik vinarije, Marino Markežić i sommelier Filip Savić, koji je na Danima turizma, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, prošle godine primio nagradu za djelatnika godine.

Vinarija Kabola jedina je u Istri koja sve svoje vinograde obrađuje i održava prema ekološkim načelima, a sva vina imaju eko certifikat. Kvaliteta takvog proizvoda je u tome što je on prirodan, i nesumnjivo je da se u takvom proizvodu osjeti pravi okus sorte i terroira. Zahvaljujući idealnom položaju brežuljaka okrenutih jugozapadu i suncu te glinenoj zemlji bogatoj laporom, u čudesnom krajoliku vinarije Kabola uzgajaju se najkvalitetnije sorte grožđa od kojih se dobivaju izuzetna vina. Lokacija, klima, tlo i tradicija prožimaju se na jedinstven način, dajući vinima Kabola poseban terroir.

Kabola pjenušac RE

Sudionicima radionice prvo je predstavljen pjenušac RE. Prirodno pjenušavo vino dobiveno je klasičnom metodom vrenja u boci. Baza ovog pjenušca napravljena je od: Istarske malvazije, Chardonnaya i Pinota. Pjenušac RE se odlikuje slamnato-žutom bojom, te postojanim i mnogobrojnim perlicama. Na mirisu je ugodan, svjež i lepršav, a okus je trajan, elegantan i harmoničan.

Kabola---nova-dimenzija-vina-iz-amfora_1

Malvazija 2017 i Malvazija 2010

Zatim su sudionicima predstavljena vina Malvazija 2017 i Malvazija 2010. Po svom diskretnom i nježnom mirisu, popraćenom postojanim okusom, vina se krasno sljubljuju sa raznim jelima, posebno onima domaće kuhinje, ne zasjenjujući niti smanjujući okuse tih specijaliteta, već naprotiv ugodno ih ističući. Vino Malvazija odlikuje se slamnato-žutom bojom. Miris je čist s prepoznatljivom cvjetno-voćnom aromom. Vino je suho, mekano, svježe i ugodne mineralnosti, a tijelo je srednje, uravnoteženo i harmonično.

Malvazija Unica 2015 i Malvazija Unica 2009

Slijedila su vina Malvazija Unica 2015 i Malvazija Unica 2009. Vino proizvedeno iz sorte malvazije istarske uzgojene u unutrašnjosti Istre, na tlu bogatom laporom (flis) koji vinima daje poseban osjećaj mineralne prisutnosti, a zbog izrazito osunčane pozicije vino dobiva naglašenu strukturu. Nakon maceracije i odležavanja 12 mjeseci u hrastovim bačvama, vino stječe potpunost, osebujnost i dug vijek trajanja. Vino se odlikuje zlatnom bojom, naglašeni su svježe-voćni i cvjetni mirisi bagrema i vanilije. Izvrsna je uravnoteženost između punoga tijela, alkohola i svježine.

Marino Markežić

Marino Markežić

Malvazija Amfora 2015 i Malvazija Amfora 2006

Zatim su sudionicima radionice predstavljena vina Malvazija Amfora 2015 i Malvazija Amfora 2006. Korištenje amfore u postupku proizvodnje vina omogućilo je podizanje kvalitete same maceracije. Za takvu vrstu vinifikacije koristi se grožđe iz najprestižnijeg vinograda na brežuljku “Stancije”. Produžena fermentacija u amforama, počivanje mladog vina bez uklanjanja grožđanih lupina sve do proljeća iskonski su načini pomoću kojih se “grožđe pretvara u vino”, a ne oni pomoću kojih “čovjek proizvodi vino” . Vrenje se odvija u dodiru s kožicom bobica (maceracija) u amfori (posudi od terakote). Nakon 7 mjeseci maceracije u amfori, vino odležava u bačvama od slavonskog hrasta (4000 lit). Nakon flaširanja vino se afinira u boci u trajanju od 6 mjeseci do godinu dana.

Teran Amfora 2015

Na samom kraju radionice, predstavljeno je vino Teran Amfora 2015. Prvi istarski Teran odležavan u gruzijskim amforama. Duboke rubin crvene boje i izražene gustoće. Aroma prezrele višnje maraske, crvene ruže, papra, mente i drugog začinskog bilja. Svježina i tanina ukroćenih i oplemenjenih u terakoti. Mineralno, gotovo slano, ovo plemenito vino ima potencijal razvoja i sazrijevanja duži i od deset godina.

Reakcije sudionika radionice potvrđuju da je njegovanje sofisticiranog stila i kreiranje vina sa snažnim autorskim potpisom vinarije Kabola, dobar put koji prepoznaje zahtjevnija publika.

Filip Savić, Marino Markežić

Filip Savić, Marino Markežić

Učitati još
Zatvori