Bili smo na radionici sparivanja vina i čokolade. To iskustvo svatko bi si trebao priuštiti
Bili smo na radionici sparivanja vina i čokolade. To iskustvo svatko bi si trebao priuštiti

Bili smo na radionici sparivanja vina i čokolade. To iskustvo svatko bi si trebao priuštiti

Nakon nedavnog sudjelovanja na radionici sparivanja koktela i čokolade u zagrebačkom Express baru pomislili smo: Kakav sjajan način za provesti večer!

Radionica ‘Miksologija’ koju održavaju pokretači TAMAN Artisan Chocolates Stiv Kahlina, čokolatijer i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade (IICCT Level 2), očekivano je veliki hit i zaista ju je teško nadmašiti. Prije svega jer oboje gaje autorski pristup razvijanju svojih proizvoda čime se uvelike ističu na domaćoj sceni, ali i zato što na simpatičan način prezentiraju svaki slijed na radionici i neiscrpna su riznica znanja o čokoladi. O kvaliteti i okusu njihove TAMAN čokolade da i ne govorimo!

Zato smo s nestrpljenjem iščekivali drugu radionicu pod nazivom ‘Vino i čokolada – izazovi i užici sparivanja’. Riječ je o tako prirodnom i logičnom spoju za uživanje, zar ne? Ovog puta, radionicu su razvili u suradnji s vinotekom Moments, pa je i radionica održana u ugodnom prostoru u Masarykovoj 9.

Taman i Moments_vino i čokolade (9)
Stiv Kahlina - TAMAN Artisan Chocolates
Stiv Kahlina - TAMAN Artisan Chocolates
Sanja Vladovic - TAMAN Artisan Chocolates
Sanja Vladovic - TAMAN Artisan Chocolates

Riječ je o iznimnoj suradnji jer vinoteka Moments u svojoj ponudi ima neka od najprestižnijih vina, a TAMAN Artisan Chocolates se ističu na tržištu po studioznom i beskompromisnom pristupu radu s čokoladom. Već po prvim dobivenim informacijama, primjećujete da bi vođena degustacija mogla biti jedna od najinteresantnijih radionica ovog proljeća jer po mnogočemu izlazi iz okvira uobičajenih događanja tog tipa. Osim Sanje i Stiva, na radionici je sudjelovao i direktor vinarije Podrum Mladina Danijel Šarušić, čija su tri vina uvrštena u degustaciju.

Zabavna i edukativna večer uključuje 6 sljedova s 8 različitih kombinacija vina, čokolada i čokoladnih trufflea od kojih vam nećemo otkriti sve kako biste na radionici osjetili uzbuđenje prilikom kušanja kao što je to bio slučaj s našom grupom, ali na primjeru dva slijeda pokazat ćemo vam kako izgleda sam tijek radionice.

Danijel Sarusic - Podrum Mladina
Danijel Šarušić - Podrum Mladina

Novi pogled na čokoladu

Kao i na svim dosadašnjim TAMAN radionicama, poanta nije samo uživati u savršeno sljubljenim sljedovima, već su njihove radionice poznate po edukativnom karakteru i voditelji uvijek potiču polaznike na propitkivanje ustaljenih mišljenja te ponuditi im novi pogled na čokoladu. Da svako vino ne ide uz svaku čokoladu te da je riječ o pravoj umjetnosti sparivanja koja nailazi na brojne izazove, doznali smo odmah na početku radionice, prilikom kušanja prvog slijeda.

Uz vino Erdoro Pinot Noir, probali smo dvije čokolade. Najprije Bean to Bar Filipini, tamnu čokoladu proizvedenu od kakaa – MANA, posebne selekcije najfinijih kakao zrna iz regije Davao na Filipinima koja se smatra jednom od najboljih regija za uzgoj kakaa na svijetu. Uz isto vino probali smo i TAMAN bean to bar (Indonezija, Ransiki, Eiber Suth Cockran) čokoladu napravljenu od kakaovca kontroliranog podrijetla iz regije Ransiki u Zapadnoj Papui, domu rajskih ptica. Druga čokolada puno je bolje odgovarala uz spomenuto vino s čim se gotovo cijela grupa složila.

Savršenstvo okusa

TAMAN mliječna čokolada s kokosom, limunom i limunskom travom jedna je od najboljih koju smo imali prilike kušati ove večeri. Osvježavajuća slatko-kisela kombinacija lijepo se spajala s čak dva vina – s Paul Jaboulet Viognier i Erdoro sivim pinotom. Nakon što smo u ustima otopili čokoladu, kušali smo gutljaj vina i zaključili – ovo je kao da pijemo koktel. Ipak, prvo nas se vino ipak malo više dojmilo u kombinaciji s ovom čokoladom, a riječ je o zavodljivom i egzotičnom vinu od prestižne sorte Viognier s aromama bijelog voća i citrusa, uravnoteženo slanom mineralnošću.

Taman i Moments_vino i čokolade (12)

Bilo da ste iskusni vinski znalac željan novih izazova, ili ljubitelj čokolade gladan novih užitaka u omiljenoj slastici, ne smijete propustiti radionicu. Pridružite se ovom nesvakidašnjem osjetilnom iskustvu koje će vas potaknuti da na potpuno novi način uživate u vinu i čokoladi.

Radionice traju oko 120 minuta i održavaju se u vinoteci Moments (Masarykova ulica 9, Zagreb). Prvi dostupni termin(i) je 29.02.2024. u 18:30 h; te 14.03.2024. u 18:30. Broj ulaznica za ove ekskluzivne radionice je ograničen pa se preporučuje rana rezervacija, a to možete učiniti na linku.

Taman i Moments_vino i čokolade (5)

Foto: TAMAN Artisan Chocolates

Učitati još
Zatvori