Radionica sparivanja koktela i čokolade u Express baru jedna je od najboljih ideja ikada
Radionica sparivanja koktela i čokolade u Express baru jedna je od najboljih ideja ikada

Radionica sparivanja koktela i čokolade u Express baru jedna je od najboljih ideja ikada

Express bar u Petrinjskoj ulici već je godinama omiljeno mjesto za ispijanje kave i koktela brojnim Zagrepčanima, a od ovog je utorka postao i sjajno mjesto za vođene degustacije sparivanja koktela i čokolada. Riječ je o savršenom spoju stoga je malo reći da smo uživali na prvoj takvoj večeri nazvanoj ‘MIKSOLOGIJA: sparivanje koktela i čokolada’.

Express bar udružio je snage s ekipom iz TAMAN Artisan Chocolates, najnagrađivanijim i najrelevantnijim proizvođačima čokolada u Hrvatskoj. Ova suradnja ne čudi jer Express Bar, na čelu s Ivanom Lekom, kao i TAMAN Artisan Chocolates, majstora čokolatijera Stiva Kahline, gaje izrazito autorski pristup razvijanju svojih proizvoda čime se uvelike ističu na domaćoj sceni.

MIKSOLOGIJA sparivanje koktela i čokolada
Miksologija gif

Kući ćete morati taxijem

Koliko god sparivanje koktela i čokolada zvuči zabavno, riječ je o izazovnoj zadaći upravo zbog kompleksnosti okusa i aroma koje u njima nalazimo i zbog kojih ih volimo. Zadatak je zahtjevan zbog izazova balansiranja intenziteta okusa, teksture, temperature, sadržaja alkohola, razine slatkoće i osobnih preferencija. Potrebno je vrijeme, eksperimentiranje i dobro razumijevanje koktela i čokolade kako bi se postiglo skladno sparivanje.

No zadatak postaje još zahtjevniji kad se upustimo u sparivanje jedinstvenih autorskih kreacija kao što su kokteli Ivana Leke te gourmet čokolade i trufflesi Stiva Kahline. Bilo je potrebno vrlo predano i dugotrajno istraživanje oba tima kako bi se složili sljedovi koktela i čokolada čije uparivanje rezultira nečim većim od zbroja njegovih dijelova.

Rezultat je jedna od najuzbudljivijih radionica ove sezone za koju sami organizatori u šali kažu da je „radionica s koje ćete kući morati taxijem“.

MIKSOLOGIJA sparivanje koktela i čokolada

Tijekom vođene degustacije kušali smo tri slijeda kombinacija čokolade, koktela i čokoladnog trufflea te od samih autora doznali o inspiracijama i procesu razvijanja receptura kao i korištenim tehnikama prilikom stvaranja njihovih kreacija. Kroz degustaciju nas je vodio barmen Ivan Leko, voditelj i vlasnik Express Bara te pokretači TAMAN Artisan Chocolates Stiv Kahlina, čokolatijer i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade (IICCT Level 2).

Evo što smo sve kušali

SLIJED 1

ČOKOLADA: Tamna čokolada (62%) blage voćne arome, aromatizirana čistim eteričnim uljem slatke naranče i koricom naranče, začinjena drobljenim zrnima četiri različite vrste papra i listićima timijana. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena s Academy of Chocolate award – Bronze.

KOKTEL: Margareta: Koktel izrađen milkwash postupkom s čokoladnim mlijekom, bogatog tijela s blagom čokoladnom notom, sljubljena s tekilom i citrusnim aromama eteričnih ulja naranče.

TRUFFLE: Kremasti Cremino od badema i bijele čokolade prožet koricom naranče i eteričnim uljem naranče koji unosi svježinu i dodaje blagi okus citrusa, ručno uvaljan u tamnu gorku čokoladu i kakao prah intenzivnog okusa kakaa.

MIKSOLOGIJA: sparivanje koktela i čokolada

SLIJED 2

ČOKOLADA: Tamna mliječna čokolada (39%) povećanog udjela kakaa, iznimne kremoznosti, s aromatičnom kombinacijom mediteranskog bilja (komorač, ružmarin, timijan, kadulja) iz organskog uzgoja čijim aromama dominira svježina.

KOKTEL: Maxcal: koktel koji ne osvaja tehnikom, već odvažnom kombinacijom dimne note mezcala, ljutine đumbira i biljne note kadulje.

TRUFFLE: Cremino od slatkih badema i bijele čokolade upareni s organskim kokosom, Bourbon vanilijom, koricom limuna te eteričnim uljem limuna koji osvježavaju i olakšavaju slatkoću Cremina. Centar trufflea je ručno obložen s tri sloja bijele čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim ljuskicama kokosa.

 

MIKSOLOGIJA: sparivanje koktela i čokolada

SLIJED 3

ČOKOLADA: Intenzivna gorko-slatka čokolada (60%) u kombinaciji s hrskavim komadićima organski uzgojene kave iz Kolumbije i aromatičnim kardamomom. Čokolada je inspirirana poviješću kave jer je začinjavanje kave kardamomom bio omiljeni način ispijanja kave u vrijeme kad je ona tek postajala popularna u Otomanskom carstvu. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena s Academy of Chocolate award – Bronze.

KOKTEL: Klasik Espresso Martini s potpisom Express bara. Koktel izrađuju s vrhunskom kavom, konjakom i Madagascar bourbone vanilijom uz napredne tehnike moderne miksologije za maksimalno kremastu teksturu i slađu aromu kave.

TRUFFLE: Centar trufflea, napravljen od Cremina od lješnjaka i mliječne čokolade s cvijetom soli Solane Nin, obložen je s tri sloja tamne čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim biskvitom. Ovaj truffle je 2019. godine nagrađen s Academy of Chocolate award – Silver.

MIKSOLOGIJA: sparivanje koktela i čokolada

Bilo da ste iskusni znalac ili jednostavno želite uživati u večeri gurmanskih užitaka, ne smijete propustiti radionicu „MIKSOLOGIJA: sparivanje koktela i čokolada“. Radionice traju oko 120 minuta i održavaju se u Express Baru (Petrinjska ulica 4, Zagreb) u sljedećim terminima:

21.11.2023. u 20 h;

19.12.2023. u 20 h;

Broj ulaznica za ove ekskluzivne radionice je ograničen pa se preporučuje rana rezervacija. Radionicu je moguće kupiti i kao poklon bon ako želite nekoj dragoj osobi darovati ovo iznimno iskustvo. Više informacija možete doznati OVDJE.

Foto: privatna arhiva, Express bar i TAMAN Artisan Chocolate

 

Učitati još
Zatvori