Omiljeni Purple Monkey konačno je otvorio prvi restoran u centru Zagreba
Omiljeni Purple Monkey konačno je otvorio prvi restoran u centru Zagreba

Omiljeni Purple Monkey konačno je otvorio
prvi restoran u centru Zagreba

Ljubiteljima istočnjačke kuhinje Purple Monkey dobro je znano ime, ali do sada samo preko dostava, na kojima su uspjeli izgraditi brend. Zasluženo, Purple Monkey je sada dobio prvi ‘walk in’ restoran.

Ovaj asian fusion street food restoran unazad nekoliko godina oduševljava jelima koja nas okusima vode u neke daleke krajeve. Sam naziv restorana asocira na nadrealno, a u spoju simbolike ljubičaste boje i majmuna krije se i filozofija ove gastro destinacije. Ljubičasta boja odražava kreativnost i spiritualnost, dok majmunčić utjelovljuje beskrajnu slobodu džungle, divlju stranu ljudske prirode koja je još ostala dječja i nesputana. Upravo takav doživljaj slobode na nepcima u Purple Monkeyu žele probuditi kod svojih posjetitelja.

Potpuno drugačiji od drugih

Chef Don Tom s partnerom je i osmislio Purple Monkey te će njegovo ime, vjerujemo, biti budućnost hrvatske kulinarske scene. Svestrani kuhar Tomislav Bilić poziva vas da isprobate nove okuse i uronite u egzotičan svijet slobode i divljine.

Tomislav Bilić, mnogima poznat i kao Don Tom, idejni je tvorac svih kulinarskih kreacija u Purple Monkeyju. Prije nego li je profesionalno zaplivao u gastro vodama, bio je DJ u mnogim popularnim klubovima diljem Hrvatske, a kuhanje je tada bilo samo hobi. Međutim, u jednom trenutku zasitio se noćne atmosfere i klubova te se u potpunosti posvetio drugoj strasti, kuhanju. Radio je kao kuhar u mnogim restoranima u Zagrebu i na Jadranu, a svoja znanja i vještine pokazao je i u školi kuhanja “Gastronomadi”. Slušajući omiljene ploče, smišljao je jela, tako da svako jelo ima i svoju glazbenu pratnju, a dok uživate u ukusnim jelima, moći ćete uživati i u playlisti po Tomislavovom izboru  – i to na novoj zagrebačkoj lokaciji, u Tomašićevoj 6.

Mnogi će reći konačno, jer do sada su postojeće tri lokacije funkcionirale kao dark kitchen, odnosno kao lokacije iz kojih je moguće isključivo naručiti hranu za van. Otvorenjem novog restorana sada u potpunosti možemo uroniti u šareni svijet Purple Monkeyja i osjetiti sve njegove čari.

Tomislav Bilić

Šareni svijet Purple Monkeyja

Interijer svojom orginalnošću i twist pomakom stvara dojam da se nalazite u centru New Yorka. Sam interijer podsjeća na prašumu, za što su zaslužne ilustracije raznolikih biljaka na zidovima te bambusi koji vise sa stropa. Naravno, ljubičasti majmuni na zidovima koji u rukama drže štapiće vas podsjećaju na brend. Ogledalo u toaletu je po modernom principu stvoreno za Instagram fotografije, a ono što potpuno iznenađuje su zvukovi džungle koji se doista čuju u nekim dijelovima restorana. U kojim, otkrit ćete sami.

Radno vrijeme prkosi zagrebačkoj tradiciji pa će petkom i subotom vrata biti otvorena do 1 ujutro, s time da će se jela moći naručiti do 23 sata. Nadamo se da će ovaj trend slijediti još neki restorani, jer često ljudi u Zagrebu moraju izići iz restorana onda kad im je najljepše. Od ponedjeljka do četvrtka restoran će raditi do 23 sata, a moguća je i dostava.

Dobro poznati specijaliteti i neke sasvim nove kreacije

U novoj, kreativnoj centrali, kako Don Tom naziva ovaj novootvoreni restoran, imat ćete priliku okusiti neke već dobro poznate specijalitete, ali i sasvim nove kreacije proizašle iz maštovitog uma Tomislava Bilića. Tako ćete gastro putovanje moći započeti Yakitori štapićima. Riječ je o komadima mesa na bambusovom štapiću, a dostupne su tri opcije: pileći zabatak, pork belly i domaća kobasica.

Na jelovniku su i popularni bao bansi, jastučići od tijesta punjeni povrćem i pork bellyjem ili trganom patkom. Ako ste fan popularne japanske punjene tjestenine, gyoza, birat ćete verziju sa svinjetinom ili piletinom.

Volite li objed započeti jelom na žlicu, oduševit će vas aromatične juhe: mulli juha i tam yam juha. Zanimljiv je i izbor priloga, a na vašem tanjuru mogu se pronaći edamame hummus, firecracker cvjetača, zapečeni grah i miks mladih salata. Želite li nešto prezalogajiti dok čekate svoje jelo, na raspolaganju će biti prženi edamame, wakame salata i pečeni lješnjak.

Tri kategorije glavnih jela, vina, kokteli…

Glavna jela podijeljena su u tri kategorije bowlsa: rice bowls, salad bowls i noodle bowls. Ako preferirate rižu kao bazu, birat ćete jela pod nazivima katsu piletina, kung pao, bulgogi, hama teriyaki ili pad karo pao. Za one koji uživaju u laganim obrocima pravi izbor bit će salate. Interesantna je hama na kvinoja salati, ali i mesne opcije poput trgane patke na kvinoja salati, tople salate s piletinom i mandarinom ili harusame piletine.

Azijski restoran nezamisliv je bez noodlesa, a u Purple Monkeyju čekaju vas dan dan noodlesi, purple monkey noodlesi te pad thai s tofuom, uz opciju dodatka piletine ili kozica.

Jela prate i pomno odabrana vina, a za ljubitelje koktela pobrinuo se Blend bar, koji je specijalno za Purple Monkey osmislio posebne koktele. Hrabro i zaista orginalno, za potpuni doživljaj,  sva ova izvrsna jela posluživat će konobari odjeveni u kimono, kojeg potpisuje beogradski brand ‘Silk for breakfast’.

Purple Monkey je sloboda okusa, vaša unutarnja divljina, za koju znamo da je posjedujete. Možda vas ovim nevjerojatnim okusima Don Tom inspirira da probudite zaigranost i divljinu u sebi. Možda vas inspirira da obojite ono bezbojno u životu, poput bojanke, ali bez crta, nego baš tamo gdje želite, nemojte da vas sputavaju. Jer, da, majmunčić može biti ljubičast, a vaš život šaren.

Foto: Sanja Jagatić i Bojan Zibar

Učitati još
Zatvori