Puding od kruha – ‘comfort food’ u kojem ćemo uživati i nakon vikenda

Puding od kruha – ‘comfort food’ u kojem ćemo uživati i nakon vikenda

Početak studenog za mnoge znači početak odbrojavanja. Iščekivanje nadolazeće sezone blagdana, koji će biti obilježeni dobrom hranom već je počelo. Stare kuharice s bakinim receptima već se listaju, a vikend je stvoren za isprobavanje delicija u kojima ćemo uživati cijele zime. Puding od kruha pravi je ‘comfort food’ koji dolazi iz Engleske. Tradicionalno se priprema upravo u ovim mjesecima kao uvertira u zimske mjesece. Prema nekim predajama smatra se da je nastao još u 13. stoljeću,  iz zelje ‘siromašnog čovjeka’ da iskoristi stari kruh. No, danas s pravom uživa popularnost u restoranima i domovima diljem svijeta. Puding od kruha u modernoj verziji s dodatkom čokolade, grožđica, limunove korice i cimeta, običan kruh pretvara u desert koji hrani dušu. Kako iskoristiti ostatke kruha i pripremiti tradicionalni engleski recept, doznajte u nastavku.

Puding od kruha – skromni desert kojeg su zavoljeli i kraljevi

Neke od najpoznatijih slastica današnjice nastali su iz neimaštine. Bacanje hrane bilo je nezamislivo, a ostatci hrane spajali su se u kombinacije koje su iznenadile čak i samog kuhara. Tako je nastao i puding od kruha kojeg je za sebe na engleskom dvoru pripremala posluga. No, kasnije su ga zavoljeli čak i kraljevi te se posluživao kao autohtona poslastica na balovima plemića. Ako imate ostatke kruha, a jede vam se nešto slatko, iskoristite ga za desert koji će voljeti baš svi. Ležerno poslijepodne, omiljeni filmovi, dobro društvo, miris cimeta i vanilije iz pećnice –  vikend može početi. Sve što vam treba već imate u kuhinji. U originalnom izdanju nalazi se kruh, mlijeko i grožđice, no po vlastitom ukusu dodajte suho voće, karamelu, maslac ili nešto drugo i napravite svoju verziju engleskog recepta.

Sastojci:

  • 300g starog kruha
  • 100g grožđica
  • 150ml mlijeka po izboru
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1/2 šalice pekan oraha
  • 3 jaja
  • 1 žličica cimeta
  • 1 korica limuna
  • med ili maslac od kikirikija za posluživanje

Upute:

Grožđice staviti u toplu vodu na pola sata. Kruh izrezati na kockice. U lončiću sjediniti mlijeko, vrhnje, šećer, cimet i prokuhati na laganoj vatri. Pustiti da se ohladi i dodati 3 razmućena jaja. Po kruhu naribati koricu limuna i dodati grožđice te ga poslagati u kalup za kruh, muffine ili zdjelice po želji. Preliti smjesom od mlijeka i pustiti da se natopi barem pola sata. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, posipajte sjeckanim pekan orasima i pecite 30ak minuta. Prije posluživanja prelijte medom ili topljenim maslacem od kikirikija.

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori