Dvije slatke kaše stvorene za hladna jutra

Dvije slatke kaše stvorene za hladna jutra

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Interior | Lifestyle | Travel (@elena__marisa) on

Ovo nije još jedan recept o zobenoj kaši. Da je doručak najvažniji obrok u danu već je svima dobro poznato gradivo. Zdrava prehrana i važnost nutricionizma u posljednjih nekoliko desetljeća doživjeli su pravi procvat. Industrija ‘superhrane’ iz dana u dan sve više raste, pa se i ustaljeno mišljenje o skupoći takvog načina života polako odbacuje. U zimskim mjesecima žudimo za toplim, slatkim i kremastim obrocima stoga je kaša odličan izbor.

Pogotovo ako se radi o onim jutarnjim obrocima, koji bi nas uz šalicu kave trebali razbuditi i pokrenuti za radni dan. Proso je nepravedno zanemarena, drevna žitarica koja se tako ove zime našla u našim zdjelicama. Prosena kaša idealna je alternativa za zdravi i brzi doručak. Dva recepta za slatku zdjelicu punu okusa koja će uljepšati jutra, potražite u nastavku.

Prosena kaša – novi najdraži doručak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Peemöller|| Blogger (@annasbloggerlife) on

Proso je stara žitarica o kojoj se piše tek u tragovima. Od nje se izrađivao kruh, radila su se variva i razni kolači. Zbog slatkastog okusa i široke primjene, proso je nutritivno bogatija i raskošnija alternativa popularnoj zobi. Zrnasta, krupnija tekstura i maštoviti ‘nadjevi’ čini ju obrokom koji će zadovoljiti čak i one najizbirljivije. Kaša se kuha 10ak minuta, prije ju je poželjni isprati, slaže se s toplim začinima i gotovo svim vrstama voća i orašica, a još k tome je i poprilično jeftina. Možemo li tražiti više od zdravog i hranjivog obroka?

Slatka kaša s karameliziranim bananama i pekan orasima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TUULIA TALVIO (@tuuliatalvio) on

Sastojci:

  • 1 šalica prosa
  • 2 šalice bademovog mlijeka
  • 1 šalica vode
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 banana + 1 žlica meda za karameliziranje
  • 1/3 šalice sjeckanih pekan oraha

Upute:

Proso isperite pod hladnom vodom. Mlijeko i vodu stavite u lončić na laganoj vatri. Ubacite sol, cimet, vanilin šećer, vaniliju i proso te kuhajte 10ak minuta. Na tavici karamelizirajte narezanu bananu u medu. Kad je kaša gotova prelijte ju bananama i sokom koji su pustile te sve posipajte sjeckanim pekan orasima.

.. i još jedna s jabukama, čokoladom i koricom limuna

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Anhalt (@annauncharted) on

Sastojci:

  • 1 šalica prosa
  • 3 šalice vode
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 korice limuna
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1 naribana jabuka
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice sjeckane čokolade za kuhanje

Upute:

Proso isperite i skuhaje u vodi 10ak minuta. Pred kraj ubacite naribane jabuke i sve ostale sastojke te po potrebi dolijte s još jednom šalicom vode i kuhajte još 10 minuta dok se sve ne poveže u kremastu cijelinu.  Poslužite u zdjelicama i posipajte sjeckanom čokoladom.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori