Mali proizvođači mlijeka ključ su razvoja mljekarstva u Hrvatskoj – ovo je priča o podršci velikih malima

Mali proizvođači mlijeka ključ su razvoja mljekarstva u Hrvatskoj – ovo je priča o podršci velikih malima

Posljednjih nekoliko godina puno više razmišljamo o tome što jedemo. Postalo nam je važno znati otkud dolaze namirnice koje svakodnevno konzumiramo i više nego ikad pažnju usmjeravamo na lokalno i domaće. Osim što smo tako sigurni da na svoj stol dobivamo kvalitetne i svježe proizvode, istovremeno podupiremo hrvatske poljoprivrednike, uzgajivače i proizvođače. I nismo jedini.

Naime, jedna od naših najpoznatijih kompanija svoj odnos s domaćim proizvođačima njeguje nevjerojatnih 110 godina. Riječ je o našem najvećem nacionalnom otkupljivaču mlijeka Dukatu, koji s ponosom ističe svoju posvećenost mlijeku još od davne 1912., zahvaljujući čemu mi kao kupci i konzumenti i dan danas možemo biti sigurni da na svojim stolovima svakodnevno imamo svježe mlijeko najbolje kvalitete.

Tradicija koja se njeguje gotovo 110 godina

Ta je tradicija počela spomenute 1912. godine, kada je u tadašnjoj Dugoj ulici osnovana Gradska mljekara, preteča današnjeg Dukata. Iste godine u kompaniji su pokrenuli prvi organizirani otkup mlijeka na području Zagreba. Mljekara je u međuvremenu promijenila lokaciju i naziv – 1952. preselila je na današnju adresu na Žitnjaku, a od 1972. poznata je kao Dukat. Kroz sve te godine mijenjale su se i tehnologije, no suradnja s domaćim farmerima i posvećenost mlijeku nešto je što je ostalo isto. Upravo zato Dukat danas otkupljuje mlijeko i od treće generacije, odnosno unuka svojih kooperanata.

OPG Đurenec

Svježe mlijeko koje mi svakodnevno imamo na svom stolu dolazi iz svih dijelova zemlje, točnije, iz 15 hrvatskih županija od čega više od 50 posto stiže s farmi iz Osječko-baranjske i Bjelovarsko-bilogorske. Isto tako, gotovo polovica farmera od kojih Dukat godinama otkupljuje mlijeko su mala obiteljska gospodarstva. Podržavajući ih i osnažujući, Dukat ne samo da potiče razvoj mljekarstva u Lijepoj našoj, već i održivost života u rurualnim krajevima.

Uz to, suradnja s malim OPG-ovcima, srednje velikim i velikim mliječnim farmama u Hrvatskoj, Dukatovom je mlijeku prvom u zemlji osiguralo oznaku “Mlijeko hrvatskih farmi” koja nam jamči domaće podrijetlo i najbolju kvalitetu svježeg i trajnog mlijeka.

Upoznajte male OPG-ovce koji svoj posao rade s puno ljubavi

A tko su ti farmeri čije ruke vrijedno i marljivo rade kako bi mi u konačnici dobili najbolji proizvod? Svima je zajednička ljubav prema životinjama i mlijeku koje proizvode – priče nekih od njih donosimo u nastavku!

OPG Damir Đurenec

S malog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Damira Đurenca iz Polonja kod Svetog Ivana Zeline, Dukat već 22 godine svakodnevno otkupljuje mlijeko. Na lijepo uređenu gospodarstvu punom zelenila i cvijeća složno rade dvije generacije: Damir i supruga Sanja te Damirovi roditelji Marijan i Ljubica. 

Istodobno se radi unutra i vani, u staji i na polju. I dok su ženske snage zadužene većinom za poslove u staji, oko hranjenja, mužnje i pranja muzne opreme, muški dvojac preuzima sve fizički zahtjevnije poslove te ratarske radove na prostranim njivama koje okružuju gospodarstvo. A obrađuju 35 hektara zemlje isključivo za potrebe prehrane svojih krava pa je posla uistinu mnogo.    

Đurenci su krenuli sa sedam krava i uz ljubav prema životinjama i zemlji, dobru genetiku i sparivanje te kvalitetnu hranidbu polako su se razvijali i povećavali proizvodnju mlijeka. Supruga Sanja prisjeća se kako je na počecima nosila svaki dan 10-15 litara mlijeka u kantama na sabiralište i priželjkivala vlastiti laktofriz, a danas njihove krave proizvedu gotovo 500 litara mlijeka dnevno. 

OPG Miroslav Hubzin

Miroslav svoje poljoprivredno gospodarstvo u Čabrajima kod Križevaca gradi već 25 godina. Počeo je 1996. s tri krave i junicom smještenima u maloj staji na gospodarstvu koje je preuzeo od roditelja, a danas u staji ima 30 muznih krava simentalske pasmine i ukupno 50 grla stoke. Od samih početaka mlijeko predaje Dukatu. S rastom broja krava rasla je i staja, koja je nadograđivana i sada maksimalno popunjena. 

U radu na farmi Miroslavu pomaže supruga Marijana i kći Martina, diplomantica zootehnike na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, koja je postala Miroslavovom desnom rukom i koja se priprema preuzeti farmu mliječnih krava koju su njezini roditelji godinama stvarali. Pomaže i baka Katica, a uskaču i druge dvije kćeri, Valentina i Katarina. 

Martina je posebno privržena životinjama na farmi, zna ćud svake od njih i njezina velika ljubav prema njima osjeti se na svakom koraku. Martinin je plan povećati kapacitete na farmi te modernizirati farmu i mehanizaciju.

S još nekim Dukatovim kooperantima, ali i bogatom poviješću Dukata, možete se upoznati na platformi Posvećen mlijeku od 1912. .

Foto: Dukat

Učitati još
Zatvori