COOKam i guštam: Hrskave proljetne princezice u malo drugačijem izdanju
COOKam i guštam: Hrskave proljetne princezice u malo drugačijem izdanju

COOKam i guštam: Hrskave proljetne
princezice u malo drugačijem izdanju

Princezice definitivno pripadaju onim obožavanim kolačima iz djetinjstva, a ta ljubav traje i traje, pa ih jednako volim i danas.

Ipak, kako ne bi sve bilo uvijek isto (i jednostavno 🙂 ), sada su dobile još jedan hrskavi dodatak koji ih čini još posebnijima! A kako nam proljeće donosi i prve najslađe jagode, i one su našle svoje mjesto u ovoj malo drugačijoj verziji omiljenih princezica.

Sastojci:

Craquelin – hrskavo tijesto

  • 80 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 7 g kakaa – opcija, želite li i tamniju varijantu

Choux – Tijesto za princezice

  • 2,5 dl vode
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca
  • 150 g glatkog brašna
  • 4 jaja

Krema

  • 1 l mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili 2 vrećice vanilin šećera ili malo burbon vanilija šećera)
  • 150 g gustina (ili pola gustina, pola brašna)
  • 150 g maslaca  (sobne temperature)

Jagode

Priprema:

Sve sastojke za craquelin pomiješajte pa umijesite i oblikujte u kuglu. Zatim tijesto tanko razvaljajte na papiru za pečenje i stavite ga u zamrzivač do korištenja. Pripremite tijesto za princezice. Pećnicu zagrijte na 200°C. Dva lima obložite papirom za pečenje.

U posudu stavite vodu, dodajte maslac narezan na kocke, posolite i zagrijavajte. Kada se maslac otopi maknite posudu s vatre, dodajte brašno i vrlo energično miješajte kuhačom, pazeći da ne ostanu grudice. Vratite na laganu vatru i miješajte sada već gustu, kompaktnu smjesu još minutu-dvije.

Maknite s vatre i ostavite smjesu da se malo ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje, ali svaki put kada dodate jaje smjesu dobro izradite, pa tek tada dodajte sljedeće jaje. Možete miješati ručno ili mikserom, a smjesa treba biti gusta i glatka.

Slastičarsku vrećicu napunite pripremljenom smjesom pa istiskujte tijesto u oblik malog vjenčića ili ravnomjerno istiskujte hrpice tijesta pazeći da ih ne stavljate preblizu jer tijekom pečenja tijesto raste. Ako nemate slastičarsku vrećicu, hrpice tijesta možete vaditi pomoću dvije žličice.

Izvadite ohlađeni craquelin pa ga modlicom izrežite i stavite preko tijesta za princezice. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 200°C, nakon toga smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu boju. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu! Pečene košarice/krafnice trebaju biti hrskave, lagane i prozračne. Ostavite krafnice da se ohlade.

Pripremite kremu. U posudu debljeg dna ulijte mlijeko i lagano ga zagrijavajte do ključanja.

U drugoj posudi dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, smanjite brzinu miksanja pa dodajte gustin. Kada se smjesa sjedinila dodajte joj dio onog zagrijanog mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s vrućim mlijekom. Maknite s vatre i brzo miješajte, jer i smjesa će se brzo zgusnuti, pa vratite na štednjak i na laganoj vatri kuhajte kratko uz stalno miješanje.

Maknite s vatre, malo ohladite pa dodajte maslac i dobro promiješajte.

Hladne košarice prerežite i uz pomoć slastičarske vrećice punite potpuno ohlađenom kremom i jagodama.

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori