Postoje jela koja nas vraćaju u djetinjstvo, u toplinu kuhinje i miris nedjeljnog ručka. Jedno od njih zasigurno je i pohani sir. Iako znamo da nije nutricionistička zvijezda, rijetko tko može odoljeti tom hrskavom zlatnom omotaču i rastezljivom siru koji se skriva unutra.
Pohani sir je pravi guilty pleasure, nešto što ne jedemo često, ali baš zato, kad ga pripremamo želimo da bude savršen: hrskav izvana, a mekan i rastezljiv iznutra, bez da sir iscuri po tavi.
How to: Savršen pohani sir
Ako ste među onima koji vole uživati u ovom klasiku, donosimo provjeren recept i nekoliko trikova kako da vaš pohani sir svaki put ispadne baš onako kako treba!
Recept za savršen pohani sir
Sastojci:
- 4 deblje ploške tvrdog sira (najbolji su trapist, gauda ili edamer)
- 2 jaja
- brašno (oko 4 žlice)
- krušne mrvice (oko 6 žlica)
- sol i papar
- ulje za prženje
- Po želji: tartar umak za posluživanje
Priprema:
- Narežite sir na deblje ploške, idealno oko 1,5 cm. Ako je sir previše mekan, kratko ga stavite u zamrzivač (15-20 minuta) kako bi se lakše panirao te da ne iscuri prilikom prženja.
- Svaku plošku sira uvaljajte redom u brašno, zatim u jaje, pa u krušne mrvice. Zatim ponovite još jednom – dakle, duplo paniranje. Ova faza je presudna da bi sir ostao zatvoren i hrskav.
- U dubljoj tavi zagrijte ulje (mora biti dovoljno vruće, ali ne da se dimi). Pržite sir na srednje jakoj vatri oko 1 do 2 minute sa svake strane, tek toliko da poprimi zlatnu boju. Ne pretjerujte s vremenom, jer će sir iscuriti.
- Pohani sir kratko položite na papirnati ubrus da upije višak ulja, a zatim ga poslužite dok je još topao i rastezljiv.
- Osim uz umake, odlično ide i uz svježu salatu ili čak s malo džema od brusnice za neobičan twist.
Foto: Pexels, Instagram (@chefkamu)
