Osnivačica Plant Punka donosi nam lagan recept za bogate i mekane jesenske orecchiette s bukovačama
Osnivačica Plant Punka donosi nam lagan recept za bogate i mekane jesenske orecchiette s bukovačama

Osnivačica Plant Punka donosi nam lagan recept za bogate i mekane jesenske orecchiette s bukovačama

Maja Bučić, osnivačica omiljenog delivery only brenda vegetarijanske hrane Plant Punk, kao i cateringa i usluge kuhanja na privatnim večerama Gozba.hr, podijelila je s nama recept za najfinije jesenske orecchiette s bukovačama.

Kada stigne jesen, a pogotovo kada uz to malo i zahladi, pretvorim se u strastvenu ljubiteljicu tople hrane punih i kremastih okusa koji nas griju iznutra. Jesen se u mom domu uvijek može prepoznati po mirisu kruha iz pećnice, juhe od bundeve, različitih jela od jesenskih gljiva, mirisu štrudle od jabuka, cimeta i klinčića.

Osim tople hrane, volim i toplu paletu boja jesenskog voća i povrća. Ako se u posljednje vrijeme niste prošetali po tržnici, savjetujem vam da odete već ovaj vikend i uživate u predivnim bojama i bogatoj sezonskoj ponudi. Usput možete nabaviti sve sastojke za jesenski feelgood recept koji vas čeka na kraju članka.

Plant Punk_ Recept za orecchiette i bukovače
Maja Bučić, vlasnica Plant Punka

Zdravo i jako fino

Svi se želimo zdravo hraniti, ali ponekad zbog ubrzanog tempa života jednostavno ne stižemo brinuti o pripremi svakog svog obroka. To je moja osnovna misao vodilja u poslu. Želja mi je približiti dobru, nutritivno bogatu hranu svakome tko želi brinuti o svome zdravlju i olakšati život onima čiji je raspored pretrpan.

Za Plant Punk ste već čuli. To je delivery only brend koji u urede i domove donosi zdrava i ukusna jela za cjelodnevnu energiju, a baziraju se na žitaricama i povrću. U Plant Punku svaki obrok obiluje bojama i prirodnim okusima pa je hrana koju za vas s ljubavlju pripremamo i nutritivno bogata.

Uz Plant Punk, moj posao odnedavno obuhvaća i catering i kuhanje na privatnim večerama Gozba.hr. Moj suprug je ujedno i moj poslovni partner pa se savršeno dobro razumijemo i zajedno stvaramo čarobne sljedove jela. Kao i kod Plant Punka, sve što pripremamo je uvijek fino, ali jako pazimo i da je bogato svim mikronutrijentima koji pomažu zdravlju i optimalnom funkcioniranju organizma.

Jesenski comfort food

Danas s vama dijelim recept za bogatu i mekanu tjesteninu orecchiette s jesenskim bukovačama i slatkim karameliziranim lukom za dobar jesenski osjećaj. Ne znam koliko volite tjesteninu, ali ja imam osmogodišnjakinju koja jednostavno obožava sve vrste tjestenine pa sam uvijek u potrazi za novim oblicima. Srećom, na svijetu postoji preko 400 vrsta tjestenine pa ne moram brinuti jer je izbor prilično širok.

Tjestenina orecchiette, što bi se moglo prevesti kao male uši, dolazi iz pokrajine Puglia na jugu Italije. Simpatično ime im jako paše jer zaista imaju oblik malih kupolica. Talijani ih tradicionalno poslužuju uz umake od povrća.

Orecchiette sam pripremila sa sezonskim bukovačama koje sam pronašla na tržnici Kvatrić. Nisam mogla odoljeti ni baby špinatu pa sam dodala i njega. Ako ne stižete otići do tržnice, bukovače možete zamijeniti šampinjonima koje možete pronaći u gotovo svakoj trgovini.

U receptu ćete naići na temeljac koji služi poboljšavanju okusa, a usto donosi i puno minerala koji su izvrsni za naše tijelo. Kod kuće uvijek imam zamrznute porcije domaćeg goveđeg temeljca pa taj najčešće koristim kod pripreme ovog jela, ali ako želite vegansku opciju, upotrijebite povrtni temeljac, bit će jednako fino.

I jedan prokušani savjet prije recepta – da bi jelo bilo finije, a vi boljeg raspoloženja, pjevajte dok kuhate. Pjevanje znanstveno dokazano pomaže boljem raspoloženju. A ja dodajem da pomaže i uživanju u hrani, društvu i životu općenito.

Orecchiette s jesenskim bukovačama

Sastojci:

  • Orecchiette
  • 1 veći žuti luk
  • par češnjeva češnjaka
  • stručak peršina
  • ulje ili maslac
  • nekoliko bukovača
  • 200 ml temeljca, goveđeg ili povrtnog
  • malo bijelog vina
  • sherry ocat ili vinski ocat s malo šećera
  • parmezan

Priprema:

Zagrijte lonac posoljene vode u kojem ćete skuhati tjesteninu. U kipuću vodu dodajte orecchiette i kuhajte oko 12 minuta. Dok se voda grije, narežite luk, češnjak, peršin i ubacite u tavu u kojoj ste ugrijali maslac ili ulje. Zatim dodajte bukovače. Pirjajte dok luk ne postane kremast, a zatim dodajte sherry ocat za slatkoću i puninu okusa. Umjesto sherry octa, možete koristiti vinski ocat, ali u tom slučaju trebate dodati i malo šećera. Potom dodajte malo baby špinata, dolijte temeljac i vino.

Na laganoj vatri sve krčkajte par minuta. Kad je tjestenina gotova, dobro je ocijedite, a potom joj dodajte komadić maslaca i promiješajte. Tjesteninu s maslacem dodajte u tavu i lagano miješajte dok se umak i tjestenina ne sjedine.

Servirajte uz malo naribanog parmezana, a ako želite razveseliti svoje okusne pupoljke dodajte svježeg chillija. Sjednite za stol i uživajte u ovom krepkom jesenskom jelu

Plant Punk_ Recept za orecchiette i bukovače (9)

Voljeti sebe

Ove jeseni, kroz obroke koje pripremate kod kuće, u svoju prehranu dodajte sezonskog voća i povrća i barem nekoliko puta tjedno počastite svoje nepce brzom, finom i zdravom povrtnom juhom, poput juhe od bundeve, nekim krepkim varivom ili ovom bogatom tjesteninom. U današnjem ubrzanom svijetu, biti zahvalan, voljeti, živjeti u trenutku, pjevati dok kuhamo i uživati u hrani koja je dobra za naše tijelo i um, najljepši su darovi samima sebi. Zato uživajte i dobar vam tek.

Učitati još
Zatvori