Pizza na sto načina: kako se omiljeno jelo pripema na raznim mjestima u svijetu
Pizza na sto načina: kako se omiljeno jelo pripema na raznim mjestima u svijetu

Pizza na sto načina: kako se omiljeno jelo
pripema na raznim mjestima u svijetu

Pizza je vjerojatno jedno od najomiljenijih i najpopularnijih jela u bilo kojem dijelu svijeta. Jednostavnost sastojaka, brza priprema i praktičnost pizze pokazali su se kao dobitna kombinacija. Pizzu možemo očekivati na gotovo svakoj rođendanskoj proslavi, druženjima u vrtu, dječjim zabavama, pa čak i svečanostima. Ona prava dolazi iz talijanskog gradića Napulja, ali do danas ne samo da se proširila cijelom planetom, već razne države i gradovi imaju svoje verzije i interpretacije omiljenog jela. Koriste se različite namirnice, tijesto je različitih debljina, pizze se peku u različitim posudama, a tu su još i poneke skrivene tajne za pripremu pravih pizza za neko područje. U nastavku donosimo različite pizze koje nam izgledaju jednako primamljivo!

New York-style pizza

Tanak, hrskav trokut pizze s umakom od rajčice i otopljenom mozzarellom, ponekad i uz dodatak pepperoni salame, klasična je američka pizza koja se ipak smatra jednim od simbola New Yorka. Njujorška pizza ima tanke i široke šnite, često je i pretjerano masna, a osim pizzeria popularno je uzimati po trokut pizze za van, s truckova ili malih uličnih prodavaonica pizze koje nemaju puno sjedećih mjesta. Konkurencija je iznimno velika, a u gradu vječno traje borba za titulu najbolje New York-style pizze.

Chicago deep-dish pizza

Deep- dish, ili Chicago style pizza je prepoznatljiv simbol i zaštitni znak Chicaga. Grad vjetra, jazz glazbe, sporta, velikih nebodera i neobične pizze, svakako se pozicionirao među nekoliko gradova u svijetu koji imaju svoj jedinstven stil pripreme ovog planetarno popularnog jela. Pizza se u Chicagu peče u dubokim željeznim posudama, tijesto se utiskuje na rubove posude tvoreći tako visoku, hrskavu koricu. Ova deblja pizza izgledom pomalo podsjeća na pitu, a okus je drugačiji od klasičnih pizza. Zbog svoje debljine peče se duže nego obična, tanka pizza, a nadjevi mogu dolaziti čak i u nekoliko slojeva.

Talijanska pizza (Napulj)

Pizza je jedn od gastro klasika koji potječe iz talijanske kuhinje, točnije iz Napulja. Napuljska pizza smatra se najboljom, no za njezinu pravu pripremu moraju se koristiti određene namirnice; Mozzarella di Buffala Campana, rajčice s vulkanskih ravnica južno Vezuva, a pšenično brašno u tipu 0 ili 00. Ova savršeno ukusna pizza uvrštena je na UNESCOV popis nematerijalne kulturne baštine. Originalna talijanska pizza Margherita, s rajčicom, mozzarellom i svježim bosiljkom i danas je najpopularnija pizza na svijetu.

Havajska pizza

Havajska piza, poznata kao Hawaiiana, možda je i najkontroverznija pizza uopće. Dodatak koji ju čini prepoznatljivom je ananas, slatko voće za koji mnogi smatraju da mu nije mjesto na pizzi. Kombiniranje ananasa, sira i šunke u jednom zalogaju donosi slatke, slane i kiselkaste note. Unatoč uvriježenom mišljenu, na Havajima se ovu pizzu ne jede više nego u ostatku svijeta, većina pizzerija ju nema u ponudi. Havajska pizza nastala je u Kanadi, gdje je i danas najpopularnija, a ime je dobila po proizvođaču ananasa koji je bio korišten u kreaciji slatke pizze.

Tarte Flambée, Francuska i Njemačka

Tart Flambée, alzaški je specijalitet od tankog tijesta posut tanko narezanim svježim lukom, svježim kremastim, bijelim sirom i lardo slaninom. Za ovo se jelo često govori da je francuski odgovor na pizzu, iako se poprilično razlikuje od pizze. Najbolji je pečen u krušnoj peći, a Tart Flambée u prijevodu doslovno znači “pita pečena u plamenu”. Iznimno je bitno koristiti kvalitetne sastojke, poput emmentaler sira i dimljene slanine.

Islandska Banana Pizza

Ako ste mislili da je pizza s ananasom najčudnije izmišljeno jelo, moramo vas obavijestiti da postoji i pizza s bananom. Specijalitet je to koji je nastao na Islandu, a čest je i u Švedskoj. Na pizzi su vrlo popularne kombinacije banane i ananasa te banane i plavog sira, a mnogi ju vole i s curryjem.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori