Jučer je počeo prvi hrvatski Pizza Festival, popričale smo s Ivanom Badžekom iz Instituta za pizzu
Jučer je počeo prvi hrvatski Pizza Festival, popričale smo s Ivanom Badžekom iz Instituta za pizzu

Jučer je počeo prvi hrvatski Pizza Festival, popričale smo s Ivanom Badžekom iz Instituta za pizzu

Jučer je na Trgu dr. Franje Tuđmana, uz mnoštvo zainteresiranih i odličnu atmosferu, otvoren prvi hrvatski Pizza Festival. Slasne pizze, osvježavajuća pića i odlična glazba igraju glavnu ulogu u novoj gastro avanturi, a mi smo uspjele popričati s Ivanom Badžekom koji stoji iza Instituta za pizzu, najtraženijem imenu za ulov odlične pizze na festivalu.

Ivan nam je ispričao o svojoj strasti prema street foodu i pizzi, o pojedinostima Instituta za pizzu i njihovoj ponudi, ali i ponešto o cijelom ovom festivalu. Potom nam je ispekao genijalnu pizzu uz koju smo ostatak večeri uživale na festivalu.

Intervju: Ivan Badžek, Institut za pizzu

  • U Zagreb nam stiže novi gastro spektakl – poprilično smo sigurni da će Pizza Fest privuči cijeli grad, pa i brojne inozemne fanove pizze. Što sve možemo očekivati?

Ovo je prvo izdanje Pizza Festivala, no ne samo u Zagrebu već i u Hrvatskoj. Kreativna agencija Kokoš ili jaje već nekoliko godina razmišlja o ovom festivalu kao o gastro osvježenju i konačno su ga ove godine i organizirali. Festival se održava na Trgu dr. Franje Tuđmana od 23.6. do 03.07, svakodnevno od 12 do 02 sata. Osim više od 15 vrsta pizza od Romane, Napoletane pa do Siciliane bit će tu i finih koktela, biodinamičkih vina i slastice Roberta Hromalića i da ne zaboravim odlični DJ’i s raznolikim glazbenim repertoarom, uglavnom ponešto za svakoga.

  • Kakve ćete nam sve pizze pripremati na prvom Pizza Festu? Hoće li biti nekih inovacija i ludih kombinacija okusima ili ste vjerni klasicima?

Institut za pizze na prvom Festivalu ostat će vjeran klasici. Držat ćemo se tradicionalnih receptura u koje ubacujemo naš twist, od samih okusa pa do drukčijih namirnica. Pripremat ćemo originalnu talijansku pizzu, pri čemu najviše pažnje posvećujemo tijestu i njegovoj fermentaciji. Naime, naše će tijesto fermentirati 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se ono moglo peći na visokoj temperaturi i kako bismo dobili željeni okus i teksturu.

Za ovu priliku smo dopremili i originalnu napuljsku peć za pizzu, kako bi posjetiteljima dočarali što vjernije okuse Italije. Pripremamo pet različitih pizza. Za klasičare pripremamo majku svih pizza – MaMargharitu. Nastala je krajem 19. stoljeća, a pripremio ju je Raffaele Esposito za kraljevski par. Kraljicu Margheritu oduševila je pizza u bojama talijanske zastave (bosiljak, rajčica i mozzarella sir), a pizza je kasnije po njoj dobila i ime. Druga je Veggie to Cheese – čista rapsodija povrtnih okusa – uz povrće ćemo dodati i mousse od gljiva, šparoge, tikvice i mikrozelenje – mikro rikulu i mikro rotkvice. Treća je Pizza Pizzaiolo – mozzarella, rajčica, dimljena suha šunka, listići grana Padano, masline, rikula. Četvrta je Pepperoni – mozzarella uz dvije vrste kobasica, svježi chilli, masline i bosiljak. Peta je Bianca – bijela pizza s  mozzarellom, gorgonzolom, maslinama i mikro ciklom.

  • Kako se kod tebe razvila strast prema street foodu? Gdje si učio o pizzi i kako si krenuo u cijelu priču s pizzom?

Strast prema street foodu razvija se kod mene već dulje vrijeme. Uvijek sam na svojim putovanjima posjećivao street food festivale i obilazio food markete. Osim sjajnih delicija jako mi se svidjela atmosfera na tim mjestima, gdje su ljudi bili opušteni i uživali u hrani. Osim kroz putovanja, street food je postao moj način života i u poslovnom smislu.

Tijekom šestogodišnje suradnje s agencijom Kokoš ili jaje, osmišljavamo street food jela pa se samim time nametnula ideja da i pizzu dovedemo na ulicu i vidimo kako će ju Zagrepčani prihvatiti. Po dosadašnjim reakcijama koje su odlične, a interes velik, mislim da je ovo tek početak jednog novog festivala, koji bi mogao postati tradicionalan u Zagrebu.

O pizzi kao konzument učim cijeli život, jer mislim da nam je pizza svima od djetinjstva jedno od najdražih jela. Zadnjih godina pizza je ponovno postala jedan od hit proizvoda u gastronomiji pa samim time i njezina izvedba dolazi u puno više inačica.

Kad smo prije dvije godine došli na ideju da radimo Pizza Festival počeo sam više izučavati pizzu, kupio sam malu krušnu peć i počeo istraživati kombinacije okusa i varijante tijesta. Za ovaj Festival u suradnji s dobrim prijateljem Vrkljanom, koji je pripremao pizze na mnogim festivalima po Europi, i Erikom, kuharom iz Belgije, koji je velik zaljubljenik u tijesto, odlučio sam se dodatno educirati i uložio sam puno truda kako bismo predstavili posjetiteljima pizze koje će voljeti.

  • Koju pizzu moramo posjetiti kada dođemo na Fest, imaš li ti favorita za preporučiti nam?

Preporučio bih našu pizzu Pepperoni jer sam ljubitelj pikantnih okusa. Ukupno posjetitelje očekuje petnaestak različitih pizza, nisam ih još uspio probati, no vjerujem da će sve biti jako ukusne i fine, jer kad se uloži toliko puno truda koliko smo svi mi uložili, rezultat mora biti dobar. Vidimo se na Pizza Festivalu.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori