O vinima i businessu razgovarali smo s dvije mlade hrvatske vinarke

O vinima i businessu razgovarali smo s
dvije mlade hrvatske vinarke

Sedmo izdanje Pink Day – međunarodnog festivala ružičastog vina, pjenušca i šampanjca u Muzeju Mimara, a koje će se održati 30. ožujka, i ove će godine okupiti samo najkvalitetnije proizvođače ružičastih vina, pjenušaca i maslinovog ulja iz cijele Hrvatske, dijela Europe i svijeta. Posebnost Pink Daya jest u tome da odiše ženstvenošću, optimizmom, veseljem i (kako mu naziv sugerira!) ružičastom bojom.

Pink Day i poticanje žena u vinskom businessu

Festival je realiziran od strane udruge WOW koja promovira i potiče žene u vinskom businessu te broji oko 200 članica u cijeloj Hrvatskoj, koje i aktivno sudjeluju na mnogo manifestacija. Žene u vinskom svijetu, nasljednice obiteljskih businessa, vinarke i enologinje brinu se o kvaliteti vina, stanju u podrumu, vode posao, marketinške aktivnosti te svojim radom i vinom sve više osvajaju publiku i otvaraju nova tržišta. Baš iz tog razloga razgovarali smo s dvije ugledne vinarke, a koje ćete ove godine moći upoznati na Pink Dayu (i kušati njihova vina!) – Anom Ritošom iz vinarije Ritoša i Nikom Silić Maroević iz vinarije Korta Katarina… A kako se snalaze u businessu u kojem uglavnom dominiraju muškarci, pročitajte u nastavku…

Ana Ritoša

Vinarstvo – profesija

1. Kako je izgledao Vaš profesionalan put u svijetu vinarstva?

Ana Ritoša: Moj profesionalni put u svijetu vina krenuo je na kraju osnovne škole, kada je moj otac Vili odlučio kupiti zemljište i započeti proizvodnju vlastitog grožđa i vina. 2005 god. upisala sam srednju poljoprivrednu školu u Poreču, paralelno sa školom sam sudjelovala u svim fazama pripreme zemljišta, sadnji i podizanju mladog vinograda i izgradnji podruma. 2009 godine upisala sam studij vinarstva u Poreču kojeg sam uspješno završila. Smatram da sam se prilično dobro snašla, pošto sam teorijsko znanje stečeno na studiju primjenjivala u praksi, a samo studiranje je bilo lakše jer su situacije s kojima sam se sretala u proizvodnji razjašnjavale riječi profesora. Od tada sam potpuno posvećena proizvodnji vina, velik dio organizacije i poslova sam već preuzela. Svaku zimu pohađam nekakav tečaj, tako sam prošla od njemačkog jezika, krojenja i šivanja, plesa, kuharstva, pa sam ove godine upisala tečaj za sommeliera, koji dodatno upotpunjuje moje znanje o vinu.

Nika Silić Maroević: Završila sam Agronomski fakultet u Zagrebu. Još na fakultetu sam stekla sam dosta praktičnog iskustva. Nerijetko sam i volontirala u vinarijama i u vinogradima. Bilo mi je važno raditi, što više naučiti, dočekati pravi posao naoružana ne samo znanjem već i nekim iskustvom. Od 2007. godine sam u Korti Katarini, gdje sam bila najmlađi zaposlenik. Danas sam gotovo najstarija :). Rasla sam s ovom vinarijom i ona je rasla i srasla sa mnom. Imala sam sreću raditi s najboljom sirovinom u odličnim uvjetima, ali sam oduvijek bila i ostala svjesna da se nikada ne smijem opustiti, već moram paziti na svaki detalj.

Nika Silić Maroević

Omiljena vina

2. Imate li svoje omiljeno vino i zašto?

Ana Ritoša: Teško mi je izdvojiti omiljeno vino, pošto izbor dosta ovisi o trenutku, jelu, pa i raspoloženju. Mogu istaknuti dva desertna vina Dolce Amato (Muškat ruža porečki) i Dolce Adorato (Muškat žuti), koja su vrlo karakteristična pošto su dobivena od prosušenog grožđa, sadrže visok udio neprovrela šećera, vina su aromatična i moćna u okusu. Za zasladiti nepce na kraju dana.

Nika Silić Maroević: To mi se mijenja, ovisno o životnoj fazi i raspoloženju. Volim istraživati i kušati nova vina, ali priznajem da nerijetko kušanje završim Kortom 😉

Žene u vinarstvu

3. Koliko su festivali kao što je Pink Day važni s obzirom na to da spajaju vino i žene, industriji koja je prvenstveno (u javnosti) percipirana kao muškom?

Ana Ritoša: Svaki vinski festival je važan pošto je to direktan kontakt nas vinara s krajnjim kupcima, trgovcima i distributerima. Znala se dogoditi situacija da su ljudi došli do mene i tražili nekoga od vlasnika, pošto su smatrali da sam ja hostesa koja je tu samo kako bi točila vino. Tek kada bi krenuli u razgovor uvidjeli su da sam ja uključena u proizvodnju od početka do kraja, pa se čude i čestitaju, kako tako mlada i još ženska osoba, a upustila se u takvo što… Naravno da se susrećem i s dragim ljudima koji već godinama prate naš rad i uvijek s veseljem popričamo uz čašicu vina. Biti enologinja za mene predstavlja izazov i prestiž, jer iz ničega stvoriti nešto potiče na daljnji trud i nastavak na ovom putu.

Pink day se održava u muzeju Mimara koji je sam po sebi prekrasan, ali još kada je ukrašen nizom nijansi rosé vina, cvijećem na svakom izlagačkom stolu, ružičastim odjevnim kombinacijama moram priznati da je vizualno najljepši vinski festival.

Nika Silić Maroević: Žene se danas, više nego ikad trebaju boriti za sebe. Iako se naizgled može činiti da to nije tako, često se žene u poslu i životu moraju jače i više dokazivati od muškaraca. Zato svaka akcija koja spaja žene čini ovaj svijet boljim i više ravnopravnim mjestom za život. Zato će Pink day biti uvijek moj omiljeni festival!

Više o ulaznicama, rasporedu radionica i izlagačima Pink Daya možete saznati ovdje

 

 

Foto: privatna arhiva

Učitati još
Zatvori