Kako na još bolji način započeti svaki dan?

Kako na još bolji način
započeti svaki dan?

Svi pravi kavoljupci ne mogu zamisliti dan bez svog omiljenog napitka. Kava nas ujutro pokreće i priprema na sve obaveze koje nas taj dan čekaju. Mnogi iz kuće ne izlaze dok ne popiju tu prvu jutarnju kavu pa će za svoj omiljeni ritual uvijek odvojiti 15 minuta vremena. Kavu pijemo i dok radimo jer nam pomaže da se koncentiramo, a nakon posla se najviše volimo opustiti u omiljenom kafiću i s prijateljicama uz šalicu najdražeg nam napitka pretresti sva dnevna događanja.

Postoje razne vrste napitaka od kave, a svatko ima svog favorita. Neki ju vole običnu crnu, dok ju drugi ne mogu zamisliti bez mlijeka. Mnogima je omiljeni izbor cappuccino s bogatom pjenom, a netko voli sve navedeno, ali u različito doba dana. U nastavku donosimo sve sličnosti i razlike između šest najpopularnijih napitaka od kave – od jutarnjeg espressa do americana na poslu pa sve do cappuccina poslijepodne, kao i mogućnosti kako ih još jednostavnije priremiti kod kuće!

Espresso i produženi espresso

Espresso je najkoncetriraniji napitak od kave i kao takav najbolji je izbor za započeti dan. Radi se zapravo o metodi kuhanja kave koja je ‘izumljena’ u Italiji. Espresso se priprema na način da se koristi visoki pritisak kipuće vodene pare i fino zaobljena zrnca kave kako bi se napravio koncentrirani napitak. Još jedna njegova karakteristika je gornji sloj pjene poznat kao crema koja nastaje kada se mjehurići zraka kombiniraju s topljivim uljima fino mljevene kave. Upravo ona espressu daje bogat okus. Suprotno uvriježenom mišljenju, espresso zapravo sadrži manje kofeina od obične kave, a poslužuje se u maloj šalici. Postoji i produženi espresso (lungo) koji se priprema tako što se u espresso dolije vruće vode iz aparata, a idealan je izbor za sve one koji vole uživati u okusu kave.

Latte macchiato

Espresso je odlična baza za mnoge druge napitke s kavom, a kad se kombinira s mlijekom, dobivamo latte macchiato. Najjednostavnije rečeno, latte macchiato je espresso kava s dodatkom mlijeka, no njegova posebnost leži u detaljima. Dobro pripremljen latte macchiato se sastoji od tri sloja koji se međusobno ne miješaju, a u pravilu se servira u visokoj i uskoj čaši. Na dnu čaše nalazi se vruće mlijeko, zatim ide sloj espressa te na vrh mliječna pjena. Latte macchiato je idealan napitak za sve one koji vole malo ublažiti jaku kavu, ali ipak osjetiti njene benefite.

Cafe Latte

Osim espressa, mnogima omiljeni izbor je kava s mlijekom. U Francuskoj se zove Café au Lait, poslužuje se u velikoj šalici i obično se pije za doručak. Radi se o kavi pomiješanoj s mlijekom koje je zagrijano pomoću raspršivača pare i treba biti svileno i bez mjehurića. Kava s mlijekom mnogim je Hrvatima omiljeni izbor pa se pije od jutra do večeri, a servira se s toplim ili hladnim mlijekom.

Cappuccino

Cappuccino je mnogima omiljen napitak zbog savšenog spoja kave, mješavine mlijeka i pjene, te svoje kremaste strukture. U njemu najviše volimo uživati poslijepodne, kad dođemo kući nakon napornog radnog dana. Vjeruje se da pojam cappuccino potječe od boje plašteva franjevačkih kapucina. U to doba, krajem 1700-tih, bečki su kafići pripremali Kapuzinera, napitak od kave s vrhnjem i šećerom, a na zahtjev bi dodavali i začine. No, pravi cappuccino se pojavio u Italiji 1900-tih, nakon izuma i popularizacije espressa. Cappuccino u kojem danas uživamo poboljšan je nakon Drugog svjetskog rata, zbog širenja espresso aparata i njihove nove funkcije pripreme mliječne pjene.

Americano

Americano je napitak od espressa koji se stavlja u šalicu s vrućom vodom. Povijest pojave Americana pripisuje se posljednjoj fazi Drugog svjetskog rata. U Italiji je tada bilo mnogo Amerikanaca koji s mještanima nisu željeli podijeliti svoje tradicije ispijanja kave. Kako su Talijani kavu pili iz malih šalica, a Amerikanci bi pri naručivanju uvijek tražili veću količinu, konobari su jednostavo uzeli espresso i razrijedili ga s vrućom vodom. Americano se i danas priprema razrjeđivanjem espressa vrućom vodom, što mu daje sličnu jačinu, ali drugačiji okus. Idealan je za konzumiranje tijekom cijelog dana.

Uz Philips LatteGo kod kuće uživajte u svim napitcima od kave

Sve navedene napitke od kave možete pripremiti kod kuće i u njima uživati uz pomoć Philips LatteGo aparata. Ovaj automatski aparat za kavu omogućuje jednostavnu pripremu 6 ukusnih napitaka od kave od svježih zrna uz najbrži način čišćenja sustava za mlijeko. Naime, dvodijelni sustav za mlijeko nema cijevi niti skrivene dijelove te ga možete oprati u roku od 15 sekundi pod vodom iz slavine. Kava se melje 100% keramičkim mlincima koji su iznimno tvrdi i precizni, tako da možete uživati u aromatičnoj kavi, za najmanje 20 000 šalica. LatteGo aparat možete prati i u stroju za pranje posuđa, a zahvaljujući patentiranom filtru AquaClean, možete uživati u čistoj i pročišćenoj vodi, bez potrebe za uklanjanjem kamenca iz uređaja, za do 5000 šalica omiljenog napitka.

Uz Philips LatteGo iz udobnosti svog doma uživajte u neodoljivom okusu latte macchiata, espressa, cappuccina, cafe latte, kave ili Americana. Svoj aparat možete kupiti ovdje.

Novosti iz Philipsa pratite na službenoj web stranici.

Foto: Philips, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori