Petra Jelenić podijelila je recept za rozatu kojom je ljetos osvojila Zagrepčane na pop-upu Brokenships Bistroa
Petra Jelenić podijelila je recept za rozatu kojom je ljetos osvojila Zagrepčane na pop-upu Brokenships Bistroa

Petra Jelenić podijelila je recept za rozatu kojom je ljetos osvojila Zagrepčane na pop-upu Brokenships Bistroa

Naša najbolja slastičarka Petra Jelenić ljetos je na zagrebačkom Gornjem gradu pripremala neke od najboljih slastica koje smo imali priliku probati. Pop-up Brokenships bistroa na trgu svete Katarine dva je mjeseca okupljao sladokusce. Pop-up slastičarnica pod imenom “Slatkopis by Petra Jelenić” bio je apsolutni hit, a neki deserti koji su se posebno istaknuli bili su mak torta, čokoladna dekadencija i “tri sestre”; rozata, crème brulée s tonkom i crema catalana s narančom. Sada uz malo truda možete uživati u savršenoj rozati i kod kuće, jer je Petra na svom Instagram profilu s nama podijelila svoj recept!

Kuhaona radionica o famozne 3 sestre

Ako vam recept nije dovoljan, već iz prve ruke od Petre želite naučiti koja je razlika između Crème brûléea, Crème caramel i Creme catalane, ili želite naučiti kako ih pripremiti, ne propustite Kuhaona radionicu s Petrom Jelenić u trajanju od 4 sata, u petak 23.09.2022.

Recept za rozatu

Sastojci: (za 8 posudica od 150 ml)

Za karamel:

  • 350 g šećera

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • kora dvije nešpricane naranče
  • kora dva nešpricana limuna
  • liker od ruže po želji
  • mahuna vanilije – po želji

Postupak:

  • Pripremite keramičke posudice za kuhanje kreme. Šećer otopite u karamel i usipajte ga na dno pripremljene keramičke posudice.
  • Limunima i narančama skinite koru gulilicom i odstranite bijeli dio jer daje gorčinu. Kore i vaniliju stavite u mlijeko. Lagano grijte do vrenja i maknite s vatre pa pustite da infuzira sat vremena.
  • Jaja umutite sa šećerom. Stari Dubrovčani to rade vilicom da se ne podigne pjena, ja kratko izblendam štapnim mikserom.
  • Mlijeko procijedite, dodajte jaja sa šećerom i liker od ruže po želji. Procijedite smjesu i uspite je u pripremljene posudice.
  • Stavite kuhati u pari – keramičke posudice stavite u veću posudu i dolijte tople vode do polovice visine posudica.
  • Stavite u pećnicu na 110°C oko 30 minuta. Temperatura kreme mora doći do 83°C.
  • Možete kuhati koristeći kuhinjski termometar za svaki slučaj. Smjesa ne smije zakipjeti jer tada rozata dobije mjehure i smjesa “smrdi” na jaja.

Foto: Instagram, Journal

Učitati još
Zatvori