

Petra Jelenić podijelila je recept za rozatu kojom je ljetos osvojila Zagrepčane na pop-upu Brokenships Bistroa
Naša najbolja slastičarka Petra Jelenić ljetos je na zagrebačkom Gornjem gradu pripremala neke od najboljih slastica koje smo imali priliku probati. Pop-up Brokenships bistroa na trgu svete Katarine dva je mjeseca okupljao sladokusce. Pop-up slastičarnica pod imenom “Slatkopis by Petra Jelenić” bio je apsolutni hit, a neki deserti koji su se posebno istaknuli bili su mak torta, čokoladna dekadencija i “tri sestre”; rozata, crème brulée s tonkom i crema catalana s narančom. Sada uz malo truda možete uživati u savršenoj rozati i kod kuće, jer je Petra na svom Instagram profilu s nama podijelila svoj recept!
Kuhaona radionica o famozne 3 sestre
Ako vam recept nije dovoljan, već iz prve ruke od Petre želite naučiti koja je razlika između Crème brûléea, Crème caramel i Creme catalane, ili želite naučiti kako ih pripremiti, ne propustite Kuhaona radionicu s Petrom Jelenić u trajanju od 4 sata, u petak 23.09.2022.
Recept za rozatu
Sastojci: (za 8 posudica od 150 ml)
Za karamel:
- 350 g šećera
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 6 jaja
- 3 žumanjka
- 150 g šećera
- kora dvije nešpricane naranče
- kora dva nešpricana limuna
- liker od ruže po želji
- mahuna vanilije – po želji
Postupak:
- Pripremite keramičke posudice za kuhanje kreme. Šećer otopite u karamel i usipajte ga na dno pripremljene keramičke posudice.
- Limunima i narančama skinite koru gulilicom i odstranite bijeli dio jer daje gorčinu. Kore i vaniliju stavite u mlijeko. Lagano grijte do vrenja i maknite s vatre pa pustite da infuzira sat vremena.
- Jaja umutite sa šećerom. Stari Dubrovčani to rade vilicom da se ne podigne pjena, ja kratko izblendam štapnim mikserom.
- Mlijeko procijedite, dodajte jaja sa šećerom i liker od ruže po želji. Procijedite smjesu i uspite je u pripremljene posudice.
- Stavite kuhati u pari – keramičke posudice stavite u veću posudu i dolijte tople vode do polovice visine posudica.
- Stavite u pećnicu na 110°C oko 30 minuta. Temperatura kreme mora doći do 83°C.
- Možete kuhati koristeći kuhinjski termometar za svaki slučaj. Smjesa ne smije zakipjeti jer tada rozata dobije mjehure i smjesa “smrdi” na jaja.
Foto: Instagram, Journal