Vegetarijanski klasik: patlidžan punjen rižom i lećom za lagani ručak ili večeru

Vegetarijanski klasik: patlidžan punjen rižom i lećom za lagani ručak ili večeru

@theendlesskitchen

Ideja za lagane ljetne obroke zaista ne nedostaje. Sezona voća i povrća u punom je jeku pa na tržnicama ponude ne oskudijeva, a omiljene namirnice još su k tome dostupne i po pristupačnim cijenama. No, često imamo naviku kupovati rutinski – uvijek iste sastojke i tako pripremati uhodane recepte za koje znamo da prolaze baš uvijek. Mnogima se jednostavno ne da previše istraživati niti eksperimentirati pa prehrana može postati zamorna i čak dosadna. Ljeto je idealno da se odvažite na promjenu i uvedete nove sastojke u šarene obroke, pune nutrijenata i okusa. Patlidžan je vegetarijanski klasik, lagan i svestran lako će se prilagoditi svačijem ukusu pa će ga voljeti čak i mališani.

Punjeno povrće poput paprika i tikvica uglavnom povezujemo s hladnijim mjesecima i nekako ih percipiramo kao teži, kaloričniji obrok. No, patlidžan je vrlo oskudan masnoćama, a bogat vlaknima i proteinima, a uz bezmesni nadjev postaje savršeni obrok za fini ručak ili večeru. Kako smo ga zamislili u ljetnoj varijanti, doznajte u nastavku.

Bezmesni obrok: punjeni patlidžan kakav još niste probali

@sayani.mitra15

Sastojci:

  • 4 patlidžana
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 šalica basmati riže
  • 1 šalica crvene leće
  • 3 žlice rajčice iz tube
  • 1 žuti luk
  • 3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 povrtna kocka
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice šafrana
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice curryja
  • sol i papar
  • peršin, mozzarella, feta ili naribana gauda

Upute:

Patlidžane operite i prerežite na pola. Nauljite i posolite pa stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta s prerezanom stranom okrenutom dolje. U međuvremenu pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak pa dodajte začine i malo podlijte vodom. Dodajte ispranu rižu, razmrvite povrtnu kocku i zalijte s dvije šalice vode, kuhajte dok riža sve ne upije. U drugom loncu leću skuhajte u posoljenoj vodi pa ju isperite i dodajte gotovoj riži. Patlidžane izvadite i vilicom udubite, napunite s rižom, dodajte sjeckanu rajčicu i posipajte sirom pa zapecite još 15 minuta. Dodajte peršin i svježe mljeveni papar prije posluživanja.

@wellbeing_in_review

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori