Znamo gdje možete probati hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb, a savršeno paše uz kavu
Znamo gdje možete probati hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb, a savršeno paše uz kavu

Znamo gdje možete probati hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb, a savršeno paše uz kavu

Bez obzira jeste li već imali priliku putovati u Portugal ili tek birate kojim ćete letom neke niskotarifne kompanije posjetiti ovu predivnu destinaciju, sigurni smo da se novim okusima mediteranske kuhinje možda i najviše veselite. Upravo zahvaljujući onima koji su već posjetili Lisabon, Porto te ostale lokacije i u Hrvatskoj se proširio dobar glas o Pastel de nata, kremastom desertu od prhkog tijesta i raskošne kreme napravljene od jaja koji se u Portugalu jede tijekom cijelog dana.

Pastel de nata u Zagrebu

Rijetko ga što može nadmašiti u kombinaciji s kavom jer hrskavo tijesto punjeno slatkom slastičarskom kremom uz dozu cimeta ide tako dobro uz mnogima omiljeni napitak za razbuđivanje i veću koncentraciju.

Pastel de nata u Zagrebu se mogu probati jedino u Ziggy’s coffeeshop lokacijama gdje ove tortice nude friško pečene baš svakog dana kako bi uvijek bile svježe, mirisne i spremne za uživanje.

Kako je nastao pastel de nata?

Ovaj fini desert koji se može smazati u svega dva, tri zalogaja osmislili su redovnici samostana Jerónimos u Santa Maria de Belemu još u 18. stoljeću. Uobičajena praksa u to vrijeme bila je koristiti bjelanjke za štirkanje halja časnih sestara zbog čega je ostajalo pregršt žumanjaka koje je nekako trebalo iskoristiti.

U želji da izbjegnu bacanje hrane, žumanjke su koristili kao glavni sastojak u desertima te su ubrzo osmislili i tajni recept. Usavršivši svoje tortice počeli su ih prodavati kako bi financijski pomogli samostanu.

Samostan je zatvoren 1834. godine, a recept je prodan vlasnicima Fábrice dos Pastéis de Belém koja je otvorena 1837. godine i danas je najpoznatije mjesto za kušanje ovih pitica u cijelom Lisabonu.

Desert koji savršeno paše uz kavu

Činjenica je da im je iznimno teško odoljeti jer izgledaju primamljivo, napravljene su od lisnatog tijesta i fine kreme koja podsjeća na onu u kremšnitama, tope se u ustima, a moguće ih je jednostavno konzumirati čak i u hodu.

U Ziggy’s coffee shopu ne nude ih bez razloga: znaju da savršeno pašu uz kavu, posebno uz njihov najpopularniji blend naziva Ziggy’s Single Origin INDIA. Aromatična i puna okusa, ova specijalna Ziggy’s espresso mješavina sačinjena je od najfinijih vrsta arabice i robuste s karakterističnim čokoladnim notama, aromom pečenih badema i naknadnim okusom svježe pečenog kruha.

I da, s pravom možemo zaključiti da je riječ o ozbiljno dobroj kavi koja se kvalitetom ističe među ostalim specijaliziranim ugostiteljskim lokacijama, barem kada je o Zagrebu riječ, te da nas s Pasteis de nata definitivno, barem mentalno, lansira u neku drugu dimenziju.

Ziggy’s – poseban coffee shop na nekoliko lokacija u Zagrebu

Uz napitke od kave iz stalne ponude različitih blendova, Ziggy’s razvojni tim neprestano smišlja i nove sezonske beskofeinske napitke. Tako su zimi dostupne tople mliječne čokolade s okusima i tople limunade, a ljeti ledene kave i čajevi te frapei. Ne manje važno, uz napitke nude i brze zalogaje poput slatkih i slanih peciva te sendviča.

Što se tiče cjelokupne ponude i usluge Ziggy’s-a, definitivno zaključujemo da u ovom slučaju s kvalitetom nema kompromisa. Kava se nabavlja direktno od proizvođača iz zemalja pojasa kave poput Južne Amerike, Azije i Afrike. Popularne portugalske tortice kao najtraženiji njihov snack uvijek su svježe pečene, a cijela priča zaokružena je predanim, ljubaznim i izuzetno stručnim osobljem koje je odlično upoznato sa Ziggy’s proizvodima i posvećeno procesu izrade kave.

Stoga, kako biste se barem djelomično pripremili za ono što vas očekuje na proputovanju Portugalom ili ako želite oživjeti neku uspomenu s putovanja, ne morate daleko potegnuti. Nov i uistinu poseban coffee shop Ziggy’s, sada dostupan na nekoliko zagrebačkih lokacija nudi upravo to – okus Portugala koji će vas barem na tren transportirati u zemlju fada i porta.

Posjetite Ziggy’s u Ilici 41, na Kvaternikovom trgu, okretištu Savski most, u poslovnoj zgradi Hoto Tower kao i mobilnom Ziggy’s coffee shopu. Za još više informacija zapratite Instagram profil.

Učitati još
Zatvori