Panettone muffini? Donosimo vam odličan recept Jamieja Olivera
Panettone muffini? Donosimo vam odličan recept Jamieja Olivera

Panettone muffini? Donosimo vam
odličan recept Jamieja Olivera

Dok još traje uobičajena pomama za panettoneom, tradicionalnim talijanskim božićnim kolačem koji je i kod nas sve popularniji, već smo istražili koji su najbolji na tržištu i u koje vrijedi uložiti ove godine. Prozračnost i mekoća tjesta, fina bogata aroma i komadići kandiranog voća, korice naranče i limuna ili komadići čokolade sve su što tražimo o ovoj božićnoj deliciji. Iako pravi panettone zahtijeva dugotrajnu pripremu i komplicirane postupke, ove se godine svi odlučuju na jednostavniju, kućnu verziju. Panettone muffini jednako su ukusni, a zaista neodoljivi!

U nastavku donosimo recept Jamieja Olivera s kojim ne možete pogriješiti, a sav trud će se isplatiti čim kušate mini verzije panettonea!

Panettone muffini

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 4 velika jaja
  • maslinovo ulje
  • 3 velika žumanjka
  • 1 žličica paste od mahune vanilije
  • 100 g šećera
  • 200 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 100 g grožđica
  • 50 g badema u listićima

Postupak:

  • Ako koristite električni mikser, spojite ga s kukom za tijesto.
  • Pomiješajte brašno i kvasac s 1½ žličice morske soli, zatim zagrijte i postupno umiješajte mlijeko i 3 jaja, dok se ne sjedini. Mijesite ručno 10 do 15 minuta ili koristite stroj za miješenje 8 do 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  • Nauljite veliku zdjelu, stavite tijesto unutra, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 do 1½ sat, dok se ne udvostruči. Izvadite iz zdjele pa umiješajte žumanjke, vaniliju i šećer.
  • Nakon što spojite sve sastojke, dodajte maslac. Mijesite još 10 minuta – pomoću električne miješalice ovaj će korak biti mnogo lakši. Ponovno pokrijte i ostavite na toplom 1 sat dok se ne udvostruči.
  • Obložite 2 kalupa za muffine s 15 papirnatih kalupića.
  • Izvadite iz zdjele i brzo mijesite da izbacite zrak iz tijesta. Umiješajte grožđice.
  • Od tijesta oblikujte 15 loptica i stavite u papirnate kalupiće. Poklopite i ostavite na toplom 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 200ºC (nemojte koristiti ventilator).
  • Premažite muffine preostalim razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 15 do 20 minuta dok ne narastu i ne poprime zlatnu boju.
  • Poslužite toplo ili ostavite da se ohladi.
  • Napomena: drugo dizanje možete raditi u hladnjaku preko noći. Izvadite ga ujutro, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim nastavite s receptom.
@cookwithmanuela

✨traditional Italian panettone in a muffin size✨ Panettone is THE Italian classic, traditional and a must-have Christmas dessert. And here is my recipe for the muffin-shaped mini panettoni, with the same texture and aroma of the classic panettone, simply baked in smaller size - no need for a panettone mold and only takes 25 minutes to bake 🙌🏻 Ready to try it too?!?#panettone #italianrecipe

♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

Foto: Instagram, Tik Tok

Učitati još
Zatvori