Ove godine svi rade panettone muffine, a mi donosimo odličan recept Jamieja Olivera
Ove godine svi rade panettone muffine, a mi donosimo odličan recept Jamieja Olivera

Ove godine svi rade panettone muffine, a mi donosimo odličan recept Jamieja Olivera

Dok još traje uobičajena pomama za panettoneom, tradicionalnim talijanskim božićnim kolačem koji je i kod nas sve popularniji, već smo istražili koji su najbolji na tržištu i u koje vrijedi uložiti ove godine. Prozračnost i mekoća tjesta, fina bogata aroma i komadići kandiranog voća, korice naranče i limuna ili komadići čokolade sve su što tražimo o ovoj božićnoj deliciji. Iako pravi panettone zahtijeva dugotrajnu pripremu i komplicirane postupke, ove se godine svi odlučuju na jednostavniju, kućnu verziju. Panettone muffini jednako su ukusni, a zaista neodoljivi!

U nastavku donosimo recept Jamieja Olivera s kojim ne možete pogriješiti, a sav trud će se isplatiti čim kušate mini verzije panettonea!

Panettone muffini

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 4 velika jaja
  • maslinovo ulje
  • 3 velika žumanjka
  • 1 žličica paste od mahune vanilije
  • 100 g šećera
  • 200 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 100 g grožđica
  • 50 g badema u listićima

Postupak:

  • Ako koristite električni mikser, spojite ga s kukom za tijesto.
  • Pomiješajte brašno i kvasac s 1½ žličice morske soli, zatim zagrijte i postupno umiješajte mlijeko i 3 jaja, dok se ne sjedini. Mijesite ručno 10 do 15 minuta ili koristite stroj za miješenje 8 do 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  • Nauljite veliku zdjelu, stavite tijesto unutra, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 do 1½ sat, dok se ne udvostruči. Izvadite iz zdjele pa umiješajte žumanjke, vaniliju i šećer.
  • Nakon što spojite sve sastojke, dodajte maslac. Mijesite još 10 minuta – pomoću električne miješalice ovaj će korak biti mnogo lakši. Ponovno pokrijte i ostavite na toplom 1 sat dok se ne udvostruči.
  • Obložite 2 kalupa za muffine s 15 papirnatih kalupića.
  • Izvadite iz zdjele i brzo mijesite da izbacite zrak iz tijesta. Umiješajte grožđice.
  • Od tijesta oblikujte 15 loptica i stavite u papirnate kalupiće. Poklopite i ostavite na toplom 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 200ºC (nemojte koristiti ventilator).
  • Premažite muffine preostalim razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 15 do 20 minuta dok ne narastu i ne poprime zlatnu boju.
  • Poslužite toplo ili ostavite da se ohladi.
  • Napomena: drugo dizanje možete raditi u hladnjaku preko noći. Izvadite ga ujutro, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim nastavite s receptom.
@cookwithmanuela

✨traditional Italian panettone in a muffin size✨ Panettone is THE Italian classic, traditional and a must-have Christmas dessert. And here is my recipe for the muffin-shaped mini panettoni, with the same texture and aroma of the classic panettone, simply baked in smaller size - no need for a panettone mold and only takes 25 minutes to bake 🙌🏻 Ready to try it too?!?#panettone #italianrecipe

♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

Foto: Instagram, Tik Tok

Učitati još
Zatvori