“One Bowl Cake”: Brzi kolači iz jedne zdjele sve su popularniji, donosimo vam jedan recept
“One Bowl Cake”: Brzi kolači iz jedne zdjele sve su popularniji, donosimo vam jedan recept

“One Bowl Cake”: Brzi kolači iz jedne zdjele sve su popularniji, donosimo vam jedan recept

U posljednjih nekoliko godina, “one bowl cake” ili “kolači iz jedne zdjele” postali su pravi hit među ljubiteljima slastica. Riječ je o kolačima koji se pripremaju u samo jednoj posudi, bez kompliciranih koraka i nepotrebnog prljanja suđa. Svi sastojci dodaju se u istu zdjelu, promiješaju, izliju u kalup i – kolač je spreman za pećnicu.

Idealni su za brze slastice koje ostavljaju dojam i okusom i izgledom. Najčešće kombiniraju manji broj namirnica i vrlo su jednostavni, a danas vam donosimo recept za jedan takav kolač. Mirisan, sočan biskvit s maslinovim uljem, slatko-kiselim trešnjama i svježinom timijana, a sve zaokruženo kremastom ricottom.

One Bowl Cake

“One Bowl” kolači obično imaju vlažnu, mekanu teksturu i vrlo su prilagodljivi, odnosno savršeni za dodavanje voća, začina, orašastih plodova ili čokolade. Idealni su za svakodnevno pečenje, brze deserte ili spontano druženje uz kavu. Iako veličini nas nije značajna razlika u tome hoćemo li zaprljati jednu ili dvije zdjele, što je slučaj kada odvajamo suhe i vlažne sastojke u pripremi kolača, cijeli koncept nam se ipak sviđa.

One Bowl Cake: Kolač s trešnjama,  ricottom, timijanom i maslinovim uljem

Donosimo vam savršen ljetni kolač sa sočnim trešnjama i ricottom koja unosi mekoću i kremoznost koja savršeno odgovara voću. Možete koristiti i smrznute trešnje ako svježe nisu dostupne. Naragvno, sve se priprema u jednoj zdjeli, jednostavno, brzo i bez stresa.

Sastojci za biskvit:

  • 100 ml maslinovog ulja + 2 žlice za timijan
  • 100 g sitnog šećera
  • 70 g tekućeg meda
  • 3 srednja jaja + 2 žumanjka
  • 200 g mljevenih badema
  • 60 g bezglutenskog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice krupne morske soli
  • Naribana korica 1 naranče
  • 100 g ricotte (ili grčkog jogurta)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ekstrakta narančina cvijeta
  • 2 žlice listića svježeg timijana

Sastojci za bazu s trešnjama:

  • 350 g trešanja (bez koštica)
  • 3 žlice šećera
  • Sok ½ limuna
  • 2 žlice Amaretto likera

Sastojci za posluživanje:

  • 200 g tučene ricotte (ili crème fraîche) s 1 žličicom vanilije
  • Šećer u prahu
  • 100 g svježih trešanja

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 190°C. U lim za pečenje (oko 23 cm) obložen papirom za pečenje stavite sve sastojke za bazu s trešnjama. Promiješajte i pecite u sredini pećnice 15 minuta, dok trešnje ne omekšaju. Ostavite da se hladi 10 minuta.
  • Smanjite temperaturu pećnice na 170°C.
  • U velikoj zdjeli umutite maslinovo ulje, šećer, med, jaja i žumanjke. Dodajte mljevene bademe, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i naribanu koricu naranče. Umiješajte ricottu, vaniliju i ekstrakt narančina cvijeta. Na kraju dodajte listiće timijana.
  • Dobivenu smjesu prelijte preko pečenih trešanja i pecite 30–32 minute, dok čačkalica ne izađe gotovo čista.
  • Na tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i dodajte listiće timijana. Pržite 2 minute dok ne postanu lagano hrskavi.
  • Kad se kolač malo ohladi, pospite ga šećerom u prahu, ukrasite svježim trešnjama i prženim timijanom. Prelijte sokom od pečenih trešanja.
  • Poslužite uz tučenu ricottu ili crème fraîche. Kolač se može čuvati 3–4 dana.

Foto: Instagram (@emilylaurae)

Učitati još
Zatvori