Počinje Oktoberfest: odličan povod da posjetite München i najveći festival piva na svijetu
Počinje Oktoberfest: odličan povod da posjetite München i najveći festival piva na svijetu

Počinje Oktoberfest: odličan povod da posjetite München i najveći festival piva na svijetu

Još nas samo 8 dana dijeli od početka najvećeg festivala piva na svijetu. Oktoberfest se tradicionalno se održava u Münchenu, glavnom gradu Bavarske, koji svake godine okuplja po preko šest milijuna gostiju. Osim Bavaraca, najveći je postotak gostiju iz Italije, Austrije, Amerike, Irske i Velike Britanije, no posjetitelja zaista ima sa svih dijelova svijeta. Oktoberfest tradicionalno počinje subotom, a službeno je otvoren u trenutku kada gradonačelnik otvori prvu bačvu piva, točno u podne na dan otvaranja!

Osim slavlja piva, ovo je i slavlje domaće bavarske hrane poput kobasica i pivskih pereca, a 2004. je primjerice popijeno preko 5,5 milijuna litara piva i pojedeno preko 200 000 pari kobasica.

Oktoberfest 2022.

Prvi Oktoberfest održan je 1810. godine u čast slavlja vjenčanja princa Ludwiga, i sve od tada, uz prekide za vrijeme rata i epidemije kolere, te epidemije Covida-19, festival se održava i postaje sve veći i popularniji. Na Oktoberfestu se poslužuju isključivo piva minhenskih pivovara, a već mjesecima prije početka festivala pivovare pripremaju svoja nova piva koja će predstaviti. Šest pivovara koje sudjeluju su Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten.

Oktoberfest

Nadolazeći, 187. Oktoberfest ove će godine trajati od 17. rujna do 3. listopada. Ove godine na Oktoberfestu se očekuje 17 velikih i 21 mali šator na kojima se poslužuju hrana i piće – ne samo pivo iz drvenih bačvi, već čak i vino i kokteli, kava, kobasice, ali i riblja jela i sirevi te slastice poput krafna i medenjaka.

Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest

Jednom kada odlučite otputovati na Oktoberfest, budite spremni da je tradicionalna moda ondje iznimno bitna, i da će gotovo svi oko vas biti obučeni u tradicionalne nošnje, od glave do pete. Žene nose pletenice, raspuštene ili vezane oko glave, dok muškarci njeguju duge brade i kose. Žene nose košulje, prsluke i duge suknje, a muškarci tradicionalne kožne hlače, košulje i prsluke, a šeširi su svakako dobrodošli.

Sve informacije o ovogodišnjem Oktoberfestu možete pronaći ovdje.

Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest

Odličan povod da posjetite München

München je, uz Berlin, najvažniji i najposjećeniji njemački grad, te je glavni grad Bavarske. Dom je mnogih muzeja i stoljetnih zgrada, te je globalno središte umjetnosti, kulture, znanosti i tehnologije, obrazovanja i poslovanja. Smatra se da uživa vrlo visok standard i kvalitetu života. Ekonomija se temelji na visokoj tehnologiji i automobilima, a u gradu se nalaze i brojne multinacionalne kompanije poput BMW-a i Siemensa te svjetski poznati tehnološki i znanstveni muzeji poput Deutsches Museum i BMW Museum.

Ako imate priliku posjetiti Oktoberfest, svakako iskoristite priliku i nekoliko dana provedite u istraživanju ove metropole.

Foto: Oktoberfest.de, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori